Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kinek van joga elnevezni a...

Kinek van joga elnevezni a gyereket?

Figyelt kérdés

Most egy fura szitut vázolok fel. Szóval, van egy házaspár, babát várnak, de sehogy sem tudnak megegyezni a nevén. (mondhatjuk: már eleve érdekes kapcsolat, ha ebből gond van) Az apai nagyszülők és az apa olyan névötlettel állnak elő, ami az anyának abszolút nem tetszik (örökölje a nagypapa nevét, ami régies és az anya herótot kap tőle), amit ő szeretne, az meg nekik nem tetszik, úgymond már azért sem. Tényleg nem jutnak dűlőre. Megszületik a baba és nincs közös megegyezés. Ki mondhatja meg, mi kerüljön az anyakönyvbe? Az anya vagy az apa (+nagyszülők)?

Egy kollégám kapcsán jutott eszembe, ahol a nagypapa előre megmondta a menyének, hogy róla fogják elnevezni a kisunokát, ha fiú, mert x nemzedékre visszamenőleg ez a szokás...

2011. ápr. 6. 14:45
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

Ez egyáltalán nem fura szituáció. Nem is gondolnád, hány családban van ez így. Egy ismerősöméknél becsúszott a baba, 2 éve voltak együtt, összeházasodtak. A család büszkén mesélte, hogy kisfiú, ő lesz az 5. generációs Istike. Na, gondoltam, erre aztán büszkék lehettek...

Én pl élő rokon nevét nem adnám a gyerekemnek.

Nálunk szerencsére nem volt vita, én már rég kitaláltam egy fiúnevet, tudtam, hogy elsőre fiunk lesz, a páromnak tetszett. Nem kértük ki senki véleményét a családban.A sógornőim fanyalogtak egyedül, de leszólni senki sem szólta le a nevet. A kórházban ha jól emlékszem, engem kérdeztek, mi lesz a név. Most viszont bajban vagyunk, jön a kistesó, szerintem lány lesz, és hát lánynevünk nincs...

2011. ápr. 6. 15:53
 22/25 anonim ***** válasza:

Megkérdezhetem, hogy mi a két név? Egyébként hasonló helyzetben biztosan választanék egy harmadik nevet a gyermekemnek.

Nem igazán tudok azonosulni ezekkel a "névutódlós" családi hagyományokkal. Pár hónapja megkérdeztem édesanyámat, hogy szeretné-e, ha a gyermekem megkapná második névnek az ő nevét, tiszteletből. Azt mondta, meg se próbáljam :D

2011. ápr. 6. 16:07
 23/25 A kérdező kommentje:

Az első és legfontosabb név még nem biztos. Sok magyar férfinév van, ami tetszik. Öregeset viszont nem adnék. Hogy mi számít annak? A valaki által említett Mihály, vagy a József, stb...

Mik tetszenek? A Lénárd nem magyar eredetű ugyan, de tetszik. Nimród, Zalán... Zsombor, Szabolcs. Ezek jönnek be, a többi most nem jut eszembe. :)

Sajnos a párom neve is ilyen: István. Második névnek viszont engedném, már ha ő lesz a gyermekem apja. :D De mivel annyi sok férfinév tetszik, lehet, hogy a két favorit lesz a két keresztnév.

2011. ápr. 6. 16:14
 24/25 anonim ***** válasza:
Elso nev egyik szulo, masodik nev masik szulo javaslatara, ha ennyire nem tudnak megegyezni. A nagyszulok csak tanacsot adhatnak, de nem donthetnek. Nekem is van gyerekem, egyik nagyszulo sem akart beleszolni a nevadasba, mert ugy gondoltak, hogy a szulokre tartozik. Anno a szuleim nem kerdeztek meg a szuleik velemenyet es nem tetszett a testverem neve az egyik nagypapanak. Ott is minden ferfi ugyanazt a regies nevet kapta csaladi tradiciokent, ami akkor megszakadt. Megbaratkoztak vele, elfogadtak, hisz ez a szulok dontese. Nagyobb ennek fustje, mint a langja - ha pedig a nagypapa ilyenen megsertodik, ott komoly gondok vannak a hatterben (mentalis ertelemben).
2011. ápr. 6. 16:17
 25/25 anonim ***** válasza:
Jogilag a szülők KÖZÖS döntése a gyermek utónevének megállapítása, nem csak az anyjáé, ha ez ügyben vita van akkor pedig a gyámhatóság fogja a nevét megállapítani.
2011. ápr. 6. 16:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!