Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Kinek van joga elnevezni a...

Kinek van joga elnevezni a gyereket?

Figyelt kérdés

Most egy fura szitut vázolok fel. Szóval, van egy házaspár, babát várnak, de sehogy sem tudnak megegyezni a nevén. (mondhatjuk: már eleve érdekes kapcsolat, ha ebből gond van) Az apai nagyszülők és az apa olyan névötlettel állnak elő, ami az anyának abszolút nem tetszik (örökölje a nagypapa nevét, ami régies és az anya herótot kap tőle), amit ő szeretne, az meg nekik nem tetszik, úgymond már azért sem. Tényleg nem jutnak dűlőre. Megszületik a baba és nincs közös megegyezés. Ki mondhatja meg, mi kerüljön az anyakönyvbe? Az anya vagy az apa (+nagyszülők)?

Egy kollégám kapcsán jutott eszembe, ahol a nagypapa előre megmondta a menyének, hogy róla fogják elnevezni a kisunokát, ha fiú, mert x nemzedékre visszamenőleg ez a szokás...

2011. ápr. 6. 14:45
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
Én mindenkit felpontoztam, senkit sem szavaztam le.
2011. ápr. 6. 15:00
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

"márpedig én nevezem el a gyereket. :D" ...különben addig nem szülöm meg ameddig meg nem egyezünk abban hogy az lesz amit én akarok XDDDDDDDDDDDD

(csak folytattam a gondolatmenetet)

Azért arra kíváncsi lennék, hogy milyen képet vágnának a szülőszobán? Jól van akkor majd visszajövünk 1/2 óra múlva??? XDDDDDDDD

2011. ápr. 6. 15:03
 13/25 Horkýže Slíže ***** válasza:
100%
egyszeru a megoldas a gyerek 2 nevet kap-mostanaba ez mar ugyse fura dolog.kivalasztjatok kinek melyik tetszik es megkapja mind a 2-t.igy nincs vita,es a gyerek majd kesobb eldonti melyiket fogja hasznalni.
2011. ápr. 6. 15:05
 14/25 anonim ***** válasza:
76%

Ilyen esetben, a bekeert, hogy ne bantsam meg a nagyszuloket se, a nagypapa nevet beszurnam masodik keresztnevnek, amit vegul is nem hasznalnank hivatalosan.

Nem tudtam, hogy meg szules elott meg kell adni a leendo nevet. Mikor szultem, meg se kerdeztek, szules utan, a korhazban a fiamat babaank hivtak. Mondtam a novereknek, hogy van neve, de nem nagyon vettek figyelembe az elso ket napig. Itt 30 nap van szules utan elnevezni az uj babat, es leregisztralni. Altalaban anya regisztralja, apanak, ha ferj hanem egy nyilatkozatot ala kell irni, hogy elvallalja az apasagot. (Mert ugye azert mert ferj, meg nem tuti hogy O az apa is)

2011. ápr. 6. 15:08
 15/25 A kérdező kommentje:

15:03:

Aha, pontosan. XD Képes lennék kiverni a hisztit, bár a szülőszobában valszeg nem lenne ott az após okoskodni. :D De megnézném a kórházi dolgozókat, mit szólnának. :)

A dupla keresztnév nekem is tetszik, a második keresztnév valszeg úgyis a baba apukájának neve lenne, ha az normális. (a páromét elfogadnám, de csak másodiknak)

Nekem nagyon tetszenek a magyar nevek, azt adnék, csak sajnos a párom egyiket sem preferálja. :)

2011. ápr. 6. 15:11
 16/25 anonim ***** válasza:
Dupla keresztnevem van. Harmincvalahány évig nem használtam csak az elsőt. Aztán az önkormányzatnál az egyik hivatalos ügynél kitalálták, hogy más van anyakönyvezve, és ez így nem jó. Mára lassan az összes papíromon mindhárom név rajta van. (Még a banki kivonaton is.) Ennyit erről. (Mellesleg szintén a nagypapa neve, aki nem az, akivel az imént nőies voltam, hanem a saját apai nagyapám.) Szóval nem egyedi az eset, és nem véletlenül vagyok rá érzékeny. ;)
2011. ápr. 6. 15:18
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
Igen, valóban a közös döntés a normális, de alapesetben az anyának van joga eldönteni, mi legyen a gyerek neve. Nálam nem lesz sem családtag, sem közeli ismerős neve, lánynevekben nem nagyon gondolkoztunk még, néhány van ami a páromnak tetszik, én viszont - ha lesz fiunk - ragaszkodom a Zoltán névhez az első fiúnál. Nagyon tetszik a név, és páromnak sincs baja vele, tehát ebben már jóelőre megegyeztünk :) A lány valószínűleg Dóra lenne, de ezt még nem fixáltuk. Két nevet nem fog kapni egyik sem, nem szeretem a duplaneves megoldást.
2011. ápr. 6. 15:20
 18/25 anonim ***** válasza:

Hát,nálunk úgy volt,hogy a párom Zoltánt akart, Ő utána,én azt nem.Én Krisztiánt akartam.

A kisfiunk Csaba lett :)

2011. ápr. 6. 15:26
 19/25 anonim ***** válasza:

nálunk is apás szülés volt. szülés után miközben a csecsemős fürdette a fiamat engem meg férceltek, odaszólt a csecsemős, mi a neve? akkor ugye ráírta a karszalagra.

(ezt csak azért részleteztem mert ott állt a férjem, mégis engem kérdeztem még ebben a szituban is)

másnap bejött egy nő a kórterembe, elkérte a házassági bizonyítványt, a személyimet és megkérdezte, hogy mi a baba neve, a hivatalos papírokhoz kell.

férjemet senki nem kérdezte.

"sehogy sem tudnak megegyezni a nevén. (mondhatjuk: már eleve érdekes kapcsolat, ha ebből gond van)"

ettől nem lesz érdekes egy kapcsolat, a gyerekünknek egy életre választunk nevet, sokan ez alapján fogják megítélni, milliószor el fogja mondani, alá fogja írni, borzasztó fontos dolog!

Majd ha lesz gyereked, meg fogod érteni!

Nekünk is nehéz volt, én első pertől tudtam hogy szeretném hívni a fiamat, férjemnek nem tetszett. végül két nevet adtunk neki, az elsőt én választottam a másodikat férjem

2011. ápr. 6. 15:29
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

Én 4 gyermeket szültem.

Általában a terhességem idején a férjemmel közösen döntünk a gyermek nevéről..Az első fiamnál az apósom is rákérdezett,hogy ugye folytatom a hagyományt,és az apja,nagyapja,dédapja,ükapja,ük-ük apja nevét kapja majd a fiam.Én már akkor mondtam,hogy akkor én leszek az aki a hagyományt megtöri,mert nem adok Mihály nevet a fiamnak.Szerencsére a férjem sem akarta,hogy a nevét kapja a fiúnk..Amikor megszületett persze volt harag egy ideig a nagyszülőkkel,de hamar megbékéltek..

Az ikreknél ott a férjemmel is volt vita,hogy milyen nevet kapjanak a lányok,végül is a következőt csináltuk.Felírtuk azokat a neveket ami mindkettőnknek bejött,és a listával a kezemben mentem szülni..A szülőszobában a választási lehetőség nálam volt,de csak a listán szereplő nevek közül..Végül is minden szülés előtt az orvos engem kérdezett meg,hogy ha fiú lesz hogy hívják majd,ha lány lesz hogy hívják majd..Amikor megszülettek a gyerekek a férjem az első pillanattól kezdve imádta a nevüket is..

Elég gond ha már a név keresésnél ilyen gondok vannak..

2011. ápr. 6. 15:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!