Öröklés, de hogyan? Folyt.
Örökölheti e a párom 2 gyereke az én saját nevemen levő ingatlanomat?Házasok vagyunk, nekem nincs sajnos gyerekem.
Léphetnek e fel követeléssel, ha esetleg vmelyikünk meghal?
Az ingatlant nemrég vettük, tehát a házasság alatt,kizárólag az én saját pénzemből+ a régi ingatlanom árából.
Amúgy a gyerekek (23,ill.29 évesek) ránk se hederítenek.
50/N
9:47
valahogy én is igy gondoltam edig, de látom sokan más véleményen vannak,ezért feltétlen utánajárok.
Eddig azt tudtam, h a közösen szerzett vagyon a közös.
Lehet, túl naív vagyok, mert ezek szerint nem.
És itt tényleg az van, hogy a férjemnek sajnos ehhez az ingatlanhoz semmi köze(ha csak az nem, h itt lakik ő is:)
9:4 vagyok.
Annyit szeretnék még hozzátenni az előzőhöz hogy ha már közösen végeztek a lakáson felújítást ami az értékét növeli akkor viszont annak arányában igényt tarthatnak a gyerekei.De kizárólag csak arra! Az előző autós példa sajnos nem úgy van ahogy írják. Az akkor is házastársi közös vagyon ha az csak az egyik házastárs nevén van!Csak akkor nem közös ha örökségből vette az egyik fél.
Ismét 9:44 vagyok.Köszönöm akkor tegezlek.:)
Ha a házasság előtti pénzedből + a meglévő lakásodból vettétek a mostani lakást akkor a jog szerint az csak a tiéd!Ha már közösen költöttetek rá valamit akkor abból az összegből valamennyi részt kérhetnek a gyerekei.De nem hiszem hogy nagyon próbálkoznának, mert akkor viszont a temetési stb. költségekben is részt kell vállalniuk.(ami lehet hogy több mint az örökség)Azért szerintem mindenképpen járj utána hogy megnyugodj!
Szerintem bemesz a Polgarmesteri Hivalatba, s ott az illetekestol tudod megkerdezni, tehat egy olyan szemelytol, Aki ezekkel az ugyekkel foglalkozik, tehat szakember.
Ott mar megtudjak Neked azt mondani, hogy milyen jogszabalyok vannak ervenyben, s mire szamithatsz.
Jaj, istenem. Ontja mindenki az észt, aki meg jogász-feleségként válaszol, annak meg senki nem hisz...
Amit a különvagyonodból vettél, az sose lesz a férjedé és a gyerekeié sem. Legalábbis amig a szüleid élnek, addig nema férjed az örökösöd, hanem ők.
A gond az, hogy halálod esetén a szüleidnek (mivel ők lesznek az örököseid) ezt bizonyitani kell tudni. Ha ez megy, akkor nem szükséges mást tenni.
Ha ez nem megy, akkor jobb bizony egy végrendelet...
Itt elég nagy a legtöbb ember fejében a zürzavar.
1.A házasság ELÖTT szerzett vagyontágyak mindig külön vagyonnak számitanak, SOHA nem lesznek közösek.
2. A házasság ALATT szerzett összes vagyon (az adóságok is) közös vagyonnak számitanak, mert a házasság vagyonközösséget jelent jogilag. (Kivéve, ha van házassági szerzödés)
3. Az, hogy a házasság alatt kinek a nevére lett egy-egy vagyontárgy iratva, az CSAK annyit jelent, hogy ha válásra kerül a sor, akkor neki van elöjoga megtartartani és a másikat kifizetni, de a fele érték a másiknak jár.
4. Ha a kérdezö meghalna, akkor az ingatlant a férje örökli, illetve ha neki vannak saját gyerekei, akkor ök felesben a férjjel az ingatlan felét. (Mivel a fele már a férjé a vagyonközösség miatt, a másik fele felezödik a férj és a nö gyerekei között.)
5. Ha a férj hal meg elöbb, akkor a fele ingatlan megoszlik ugyanígy a feleség és a férj gyerekei között.
6. Ez ellen csak végrendelettel lehet valamit tenni.
Ebböl következik, hogy a legcélszerübb egy vagyonjogi kérdésekben járatos ügyvédet, illetve közjegyzöt felkeresni és rendezni az ügyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!