Adott egy házaspár. Első gyermeküket várják. A férfinak egy nagyon gyakori, átlagos, míg a nőnek egy ritka, különleges, nagyon szép vezetékneve van. A nő azt akarja, hogy a gyerek az ő vezetéknevét kapja, ne a férfiét. Lehetséges ez? Később nem lesz a gyereknek emiatt rossz érzése?
Ismerek olyan párt,akiknek egyezik a vezetéknevük,tucatnév,de náluk nem lesz ebből vita az tuti...:D
2011. febr. 24. 12:54
12/24 anonim válasza:
nekünk házasságkötéskor meg kellett mondani, hogy mi lesz a gyerekek neve... nekik nem kellett?
2011. febr. 24. 12:59
13/24 anonim válasza:
Én is inkább az anyja vezetéknevét adnám a gyereknek ilyen helyzetben.. Pláne ha mondjuk nincs fiútestvére aki továbbvigye a nevet. Egyébként is, ez a 21. század, az után nevezik el a gyereket aki után kedvük tartja. És komolyan, minek még egy Kovács, vagy Szabó..? A gyereknek meg nem hiszem hogy emiatt rossz érzése lenne később, én is jobban örülnék anyukám vezeték nevének, jobban hangzana a nevem úgy sokkal, a mostani vezetéknevemet nem igazán szeretem. :|
2011. febr. 24. 13:14
14/24 anonim válasza:
Mindkét szülö neve!Majdnem mindenhol a világon az a normális,itt is ahol én élek,a magyar névadás a különc,mivel nem tiszteljük anyánkat annyira hogy felveggyük a nevét,tulajonképpen,eldobjuk. Ez elég szomorú.
2011. febr. 24. 13:18
15/24 anonim válasza:
Szia!
Én úgy emlékszem, hogy amikor bejelentkeztünk az anyakönyvvezetőhöz, akkor egy űrlapot kellett kitölteni. ezen nilatkozni kellett arról, hogy ki milyen nevet szeretne az esküvő után, illetve a majdan születendő gyerek vezetéknevét is rögzítették.
Fel kell csörögni az anyakönyvvezetőt, és megmondja mi lehetséges. Amúgy miért nem lehetne mind a kettőjük vezetéknevét használni (kötőjellel pl.: Tóth-Bende KERESZTNÉV), ha nem tudnak megyegyezni. Ja, és persze mindehhez megfelelő keresztnevet is találni...Mi lesz később, ha már ebből ügyet csinálnak.
Üdv!
2011. febr. 24. 13:18
16/24 anonim válasza:
13:18 vagyok javítom:itt ahol én élek is az a normális hogy a gyerek minkét szülö nevét kapja
2011. febr. 24. 13:28
17/24 anonim válasza:
Én is inkább két vezetéknevet adnék, hogy az apa se érezze magát kizárva.. Végül is közös gyerek:) Nekem is ritka és szerintem szép vezetéknevem van, én sem szeretném veszni hagyni, főleg hogy nincs is fiú a rokonságban, aki tovább adná..
2011. febr. 24. 13:33
18/24 anonim válasza:
Ha férfi lennék, és a feleségem neve különleges lenne, és fontos lenne neki, hogy a gyermek tovább vigye, biztos nem csinálnék belőle problémát.
Az is teljesen elfogadott, hogy a nő a házasságkötés után megtartja a nevét. Szerintem ezt szépen, értelmesen meg lehet beszélni. Nem olyan horderejű dolog ez, amin össze kellene kapni.
2011. febr. 24. 13:55
19/24 anonim válasza:
én is kötőjeleztetném a 2szülő vezetéknevét. az úgy fair is, és biztosna jól is hangzik , mert 1 egyszerű 1 különleges névről van szó,
nem két egyszerűről pl Kovács-Szabó,
de nem is két különlegesről pl Hűvösvölgyi-Steigennberger ami mindkét esetben fura lenne.
2011. febr. 24. 18:41
20/24 anonim válasza:
Ööö, az oké, hogy egyes országokban természetes, hogy mindkét nevet megkapja a gyerek, de ha aztán ő felnőttként összeházasodik valakivel, és lesz egy gyerekük, neki már három családneve lesz? Vagy ha a születendő gyermek mindkét szülőjének két családneve van, akkor négy lesz neki? O.O Ezt most nem igazán értem.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!