Mi a véleményed a vallásos nevelésről?
Van-e szükség arra, hogy a gyerekek vallásos nevelésben részesüljenek? Ha igen, hogyan?
Mi van akkor, ha nem a hagyományos kereszténységről beszélünk, hanem olyan esetről, ha a szülők egyike pl. buddhista, wicca vagy sámánista, és ezt a hitet szeretné tovább adni gyermekének?
Egyetlen vallás sem lehet jó, mert keretek közé szorít.
Szerintem.
A páromat vallásosan nevelték, látszik is rajta. olyan tisztességes és illedelmes mindenkivel, hogy csak. Letaposod a lábát és még ő kér elnézést...
Persze mikor ki kel magából ő is eleget tesz a maga igazáért. Másra nem erőlteti a véleményét, persze a sajátjától sem tágít. De az már megint más:D
2o-L
Vidéki vagyok, körülöttünk mindenki jár templomba. Hozzátenném, ez csak álszentség, hiszen kb. ennyiben nyilvánul meg a többség vallásossága: mutogatni az új ruhát és megszerezni a legújabb pletykákat.
Én is meg lettem keresztelve, a keresztszüleim ugyanis hisznek, és csak így vállalták a keresztséget. Katolikus vagyok, életemben már 3x jártam templomban: 2 temetésen és egy esküvőn.. Gyerekként én is jártam hittanra, mert én lettem volna az egyetlen, aki kimarad.. de miután elkezdtem éjszaka koporsókról, hullákról és hasonlókról álmodni, a szüleim kivettek az óráról.
A vallásokat jó ismerni, tudni mire tanít, milyen hagyományokkal jár. Irodalmi szempontból én is elismerem a Bibliát.. de egyéb szempontból mélyen tagadok mindenféle vallást.
Ha elolvassuk a vallások alaptételeit, pl. a 10 parancsolatot, az emberben az a kép alakul ki, hogy az egész nagyon is hasznára van az embernek. Ez tévedés szerintem. A középkorban még nagyon jó módszer volt arra, hogy egy láthatatlan hatalom fenyegetése által rávegyék az embereket a békés együttélésre, ma azonban már túl sokban korlátozza az emberek gondolkodást. (Pl mekkora nemtetszés fogadta Darwin kutatásait, vagy mikor elkezdtük megismerni az űrt, és nem üldögélt a felhőn Isten) A keresztény vallásba jobban beleásva azonban olyan dolgokat tartalmaz, ami az ember személyiségét manipulálható, gyenge, sorsát elfogadó birkává változtatja. Nem véletlen a hasonlat Isten bárányáról.. Ha megütnek, fordítsd oda a másik orcádat. Ha megdobnak kővel.. Ha a tékozló fiú hazatér.. A megbocsátás, segítőkészség, önzetlenség jó tulajdonságok, de bizonyos határon túl ellehetetleníti a beilleszkedést a társadalomba.
Persze jó érzés lehet a tudat, hogy valaki odaföntről vigyáz az emberre, halál után pedig egy új helyen fog tovább élni.. De éppen ez tesz olyan tehetetlenné sok embert. A küzdés szikráját is kioltja, hiszen ha Isten is úgy akarja, akkor nincs mit tenni, el kell fogadni a sorsot. Hát nem kell!
Röviden ennyi a véleményem a vallásokról. Kihagytam egy másik fontos szempontot, amiért az én szememben a hit a legveszélyesebb fegyver: az Isten (vagy Allah, vagy akárki) nevében elkövetett kegyetlenkedések, népirtások. Mint minden hatalmi rendszer, így a vallás esetében is korlátlan hatalommal bír az, aki a lépcső tetején áll, és tetszése szerint mozgathatja a nem-gondolkodásra tanított tömegeket.
Én nem szeretném, ha a gyerekeim vallást tanulnának, hiszen gyerekként még nem alkotnak véleményt, egyszerűen elfogadják, amit mondanak nekik. Később viszont jó, ha megismer minél több vallást, és megfelelő háttérismeretekkel elemzi őket.
Ami azt illeti, engem is érdekelnek régi vallások, wicca, sámánizmus, természeti vallások, kelta, viking, egyiptomi hitvilág, de ezeket sem tényként kezelem, hanem inkább érdekesnek, lenyűgözően tartom őket:) Hinni azonban a tudományban hiszek..
Szerintem nem oké valakire ráerőltetni a hitet. Nekem semmi bajom a vallásos emberekkel ameddig nem az é n házamba csengetnek és az utcán nem kisgyerekeknek akartak vallásos könyveket eladni. Meg is mondtam nekik, hogy hagyjanak békén. Szóval én hülyét kapok az ilyesmitől, de nem csak én, rohadt sok embert zavar, amikor mennek téríteni.
Akkor nincs bajom az ilyen gyerekneveléssel, ha a gyerek maga választja ezt az egészet, de ha ráerőltetik az durva.
Apám családja vaskalapos vallásos... 11 év templom és 8 év hittan után, megkeresztelve, úgy hogy voltam elsőáldozó, bérmálkozó az utóbbi 7 évben még sátoros ünnepkor sem nézek a templom felé, annyira sikerült "megutáltatniuk" velem az egészet. Hinni hiszek valamennyire, és tisztelem azt, aki képes feltétel nélkül hinni istenben (legyen az bármelyik vallás istene), de én már akkor sem mennék oda ha nekem kéne fizetni. Olyan képmutató emberekkel kevéssel találkoztam, mint a volt hittan tanárom vagy apám családja (kívülről mutassuk, hogy milyen jók vagyunk, közben meg...), hát köszönöm, de ebből nekem nem kell...
Ha lesz gyerekem azon leszek, hogy megismertessek vele minél több dolgot, de nem fogom neki erőltetni egyik vagy másik vallást sem, majd ő eldönti, hogy miben szeretne hinni.
21/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!