Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi a véleményed a vallásos...

Mi a véleményed a vallásos nevelésről?

Figyelt kérdés

Van-e szükség arra, hogy a gyerekek vallásos nevelésben részesüljenek? Ha igen, hogyan?

Mi van akkor, ha nem a hagyományos kereszténységről beszélünk, hanem olyan esetről, ha a szülők egyike pl. buddhista, wicca vagy sámánista, és ezt a hitet szeretné tovább adni gyermekének?

2011. febr. 21. 09:41
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
97%
Szerintem magánügy. Aki nem nevel vallásosan, annak is megvannak a maga elvei, amiket szeretne továbbadni, a vallás is épp ilyen dolog. Mindenki aszerint neveli a gyerekét, amit helyesnek vél, így aki vallásos, nyilván ezt véli helyesnek. Nekem semmi gondom a vallásos neveléssel, amíg az nem szélsőséges, és nem irányul mások (más vallásúak) ellen, de ez vonatkozik a kimondottan nem vallásos emberekre is. Szóval az sem tetszik, ha valaki konkrétan arra neveli a gyerekét, hogy a vallásos emberek buták, rosszak, vagy fordítva, ha valaki vallásosan arra neveli a gyerekét, hogy a nem vallásosak vagy nem hívők rosszak.
2011. febr. 21. 10:28
 12/32 Snapette ***** válasza:
38%

Szerintem a válasz nagyon egyszerű: hívőnek szeretnéd felnevelni, vagy sem?

A helyzet az, hogy akit úgy neveltek, hogy hívő legyen, az hinni fog, és ritka, hogy kiábránduljon, de akit nem neveltek hívőnek esetleg késő öregkorban válik hívővé. Egyszerűen két nagyon különböző világképről van szó, amibe bele kell nevelődni, nem igazán lehet utólag elsajátítani...

2011. febr. 21. 10:28
 13/32 anonim ***** válasza:
98%
Egy gyerek számára kell, hogy higyjen valamiben. Ezzel kb. azt kérdezed, hogy szerintük helyes-e azt mondani egy gyereknek, hogy egyszer meg fog halni és akkor vége mindennek. És ez nem helyes. Spirituálisan kell a gyereknek valami hit és itt nem a vallás maga számít. Még azt is merem mondani, hogy talán jobb ha a szülők buddhisták vagy wiccák, ugyanis ha a gyerek 15 évesen református akar lenni, pont ezek a szülők nem fogják bánni, hogy a gyereknek más a vallása. A legkevésbé toleráns vallás a katolikus. Én például református vagyok, az osztályban 3an voltunk azok, mindenki katolikus volt, és a nővér és a pap is kötelezte őket a gyónásra, mert egy fedél alatt jártak velünk "pogányokkal" suliba, extra imádsággal amikor kirándultak és egy szobába kellett velem aludniuk. Szóval ha jól értem, és a keleti vallásokat Te másodrendűnek és ártónak tartod, ellent kell mondanom, talán jobb is az olyan gyereknek. Egy kis liberalizmus már gyerekként sem árt.
2011. febr. 21. 10:41
 14/32 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó! :)

Nem, én is pont azon a véleményen vagyok, hogy meg merjem kockáztatni, a liberális vallások jobbak.

2011. febr. 21. 10:50
 15/32 anonim ***** válasza:
98%
Igaziból a "vallásos nevelésnek" eredetileg az a célja, hogy adjon egy jó erkölcsi alapot, általános normákat. Ha ez megvan, akkor teljesen mindegy, hogy milyen vallásról van szó.
2011. febr. 21. 10:51
 16/32 anonim ***** válasza:
40%

En szeretnem minel tobb vallassal megismertetni majd a gyermekemet, hogy minel szelesebb latokorrel rendelkezzen. Raeroltetni nem fogom, de nekem fontos, hogy ne zarkozzon el elole, tehat olyan kifogast nem fogadol el, hogy nem erdekli, mert a tobbiek azt mondjak hulyeseg. En egyebkent katolikus vagyok, annak kereszteltek, de egeszen erzem magam annak. Most leginkabb a gnosztikus vallas erdekel (ezt altalaban nem is ismerik), ugy gondolom, hogy az embernek magaban kell megtalalnia istent es akkor lesz boldog. Ennel azert osszetetteb, de eletfilozofiam, hogy szeretettel, megertessel forduljunk masok fele es ezt fogom atadni a gyerekemnek, egy vallason keresztul.

18/N

2011. febr. 21. 11:05
 17/32 anonim ***** válasza:
50%
Az nem baj ha hisz vmilyen istenben, hisz akkor több esély van rá, hogy jó ember lesz.De szerintem egy ovodás gyereket nem kellen nagyon templomba járatni, hisz fel se fogja a dolgokat+unalmas is lehet neki.Illetve egy ismerősöm azért esett későn teherbe mert annyira vallásos, hogy nem akart házasság előtt gyereket, aztán kénytelen volt belátni h. ha apárja nem akar házasságot,de szeretik egymást és nem akar kifutni az időből,akkor kénytelen engedni.Szerintem egy gyereket nem kell eröltetni, majd felnőtt fejjel eldönti h. mit szeretene.
2011. febr. 21. 11:58
 18/32 anonim ***** válasza:
85%

Ha normális vallási nevelést kapna mindenki gyerekkorában, akkor egészségesebb társadalom lenne. Olvasva itt a GYK-n különböző eseteket, sajnos eléggé kiüt az, hogy sokan nem kaptak rendes vallásos nevelést. Pl. jóval kevesebb öngyilkosság lenne...

Persze egy hittantanár se rémisztgesse a gyerekeket. Nálunk is az egyik rokongyereket sikerült alaposan elriasztani a hittan tanulásától...

2011. febr. 21. 12:18
 19/32 anonim ***** válasza:
64%

"Én például református vagyok, az osztályban 3an voltunk azok, mindenki katolikus volt, és a nővér és a pap is kötelezte őket a gyónásra, mert egy fedél alatt jártak velünk "pogányokkal" suliba, extra imádsággal amikor kirándultak és egy szobába kellett velem aludniuk. "

Sajnos van pár szemellenzős a katolikusok között is... De azért szerintem a keresztény vallások közül a Jehovisták a legszemellenzősebbek.

2011. febr. 21. 12:21
 20/32 anonim ***** válasza:
98%
Számomra a tisztesség a megértés és az hogy ne ítélkezzünk mások felett hogy ne nézzünk le senkit csak mert szegény vagy más etnikumhoz tartozik stb. Hogy segítsünk azoknak akiknek arra van szükségük az a fontos. Vallásos neveltetéssel vagy anélkül.
2011. febr. 21. 12:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!