Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mint férfi, mit szólnál ha a...

Mint férfi, mit szólnál ha a feleséged az ő vezetéknevét szeretné adni a születendő gyerekeiteknek?

Figyelt kérdés
Mondjuk azt mondja ő is tovább szeretné vinné a nevét, a férje már úgy is továbbadta azt a korábban született fiának.
2011. febr. 5. 18:44
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
50%

Ha valaki képes úgy beszélni az apáról, hogy csak "beleélvez" az mélységesen elszégyellheti magát.

Nekem apukám a példaképem, remek szülő és azért, mert anatómiailag férfi és nem ő hordott ki még büszkén viselem a nevét.

Undorító, ahogy egyesek nyilatkoznak. Gondolom majd a gyerekeiteknek is azt tanítjátok, hogy a gyerek nem két ember szerelme, hanem hogy a férfi beleélvez a nőbe, aki majd szenved.

Hánynom kell..

2011. febr. 7. 18:59
 22/44 anonim ***** válasza:
58%

Én egyetértek, miért a férfi nevét kéne adni a gyereknek, és miért én vegyem fel a férjem nevét?

Nálunk a kötőjeles megoldás játszott, a párom pl Y Dezső én meg X Julis a gyerek pedig X-Y Béla (azért az enyém ment előre, mert jobban hangzik így, de a sorrend az mindegy is) és mi is megváltoztattuk a nevünket: X-Y Dezső és X-Y Julis

Ennyi:) Persze azon gondolkoztam, hogy ha a fiam is ilyen nőt szúr ki, akkor ő már X-Y-Z lesz, az ő gyereke meg X-Y-Z-W ... ez meg azért túlzás:)

2011. febr. 7. 22:28
 23/44 anonim ***** válasza:
39%
Látszik, hogy vannak még, akiket úgy neveltek, hogy az apa az isten, az anya meg meggebedhet, akkor is "csak" anya.....a bírásból is látszik, hisz az anyukát meg se említi, mint amolyan természetességet, hogy van, de még említésre sem méltó sem itt sem a névben....
2011. febr. 8. 07:01
 24/44 anonim ***** válasza:
39%
Az esküvőkor kötőjelesen fogom felvenni a férjem nevét, mert ragaszkodom apukám nevéhez, nem dobom el, egy házasság miatt. Viszont a leendő kisfiam az apja nevét fogja viselni,úgy gondolom ez némi tisztelet, hogy az apa nevét viseli a gyerek,így szoktam meg nálunk így van, semmiképp sem erőltetném, hogy az én nevemet viselje(pláne, hogy mivel nagypapámat örökbe fogadták, és a nevelőszülei nevét viselte utána)nem is az eredeti nevem.Meg egy kicsit úgy érezném, hogy nincs apja a gyereknek.A kötőjelest azért nem választanám mert a vőlegényem neve hosszú, és két utóneve lesz a babának. De ahogy gondolod kedves kérdező, ne legyen túl hosszú neve,mert pl a töri érettségin 33szor kell leírni felülre a nevet.:)
2011. febr. 8. 09:28
 25/44 anonim ***** válasza:

18.59 - nem én írtam az Általad kifogásolt választ, de hadd válaszoljak :) Én is a kötőjel pártján vagyok. Sajnos nem minden apuka olyan felelősségteljes, mint a Tied, én pl. egy apróságot változtattam is a vezetéknevemen, hogy ne az övét viseljem. (Mert a válás után, ami 4 éves koromban történt, rám se bagózott.)

De még ha, tegyük fel, mert ilyen is van, a férfi maximális társa is a nőnek, és mindent megtesz, a terhesség, szülés stb. akkor is egy hatalmas és nehéz, a ni szervezetet megterhelő munka, amit illene elismerni a társadalomban. Ezt próbálta kifejezni a válaszadó, csak nem figyelt oda a PR szempontokra, azaz hogy ne visszatetszően fogalmazzon. :)

2011. febr. 8. 09:28
 26/44 anonim válasza:
10%
Ha neked hétköznapi neved van (pl Kovács vagy Horváth) a feleségednek pedig valami különlegesebb, akkor esetleg oké. De én férfiként ebbe nem szívesen mennék bele. Megmutatná ki hordja a nadrágot.
2011. febr. 8. 10:13
 27/44 anonim ***** válasza:
39%
Igen, a 22:28-as hozzászólása érdekes problémát vet fel. Előfordulhat, hogy az unokának már négy kötőjeles vezetékneve lesz. Például egy Kövesdi és egy Rózsa vezetéknevű házasságból születik megy Kövesdi-Rózsa. Viszont ő 26 évesen szerelmes lesz Vásárhelyi-Szűcsbe, mivel Vásárhelyi-Szűcs szülei is úgy gondolták, hogy a gyerekük ne csak az apja nevét vigye tovább stb. Mivel Kövesdi-Rózsa is, és Vásárhelyi-Szűcs is úgy nevelkedett, hogy az a teljesen normális dolog, hogy a gyerek az anyja és az apja nevét is örökli, így megszületik Vásárhelyi-Szűcs-Kövesdi-Rózsa. A sorrend lényegtelen. Most ezt tovább lehet fokozni még több generációra vonatkoztatva. Sőt, vannak szülők, akik nem elégednek meg a gyereknél egy keresztnévvel (jómagam is ilyen vagyok), hanem kettőt adnak neki. Milyen szép az, ha valakit úgy hívnak, hogy Vásárhelyi-Szűcs-Kövesdi-Rózsa Bence Viktor. És ez még csak egy unoka. Ja, és azt ne mondjátok, hogy ez így hülyeség, mert ha valaki úgy érzi, hogy az ő igénye jogos, hogy a gyereke az ő nevét is felvegye, akkor mindenki más igénye is jogos. Az pedig elvezethet ide. Talán ezért alakult ki úgy, hogy a gyerek az apja vezetéknevét örökölte. Lehet...
2011. febr. 8. 12:57
 28/44 anonim ***** válasza:
46%

Amit az előttem szóló példával bemutatott, azt hála az égnek ma Magyarországon nem engedélyezik! :

Házasságkötés esetén a névjog

A feleség a házasságkötés után

* kizárólag a maga teljes nevét viseli – Nagy Ádám és Kis Éva

* férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja – Nagy Ádám és Nagy Ádámné Kis Éva vagy Nagy Ádámné

* a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja – Nagy Ádám és Nagyné Kis Éva

* a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét – Nagy Ádám és Nagy Éva

A férj a házasságkötés után:

* kizárólag a maga teljes nevét viseli – Nagy Ádám és Kis Éva

* a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét – Kis Ádám és Kis Éva

A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét – Nagy-Kis Ádám és Nagy-Kis Éva, vagy Kis-Nagy Ádám és Kis-Nagy Éva

A házasulóknak a fentiek szerinti névviselésről meg kell egyezniük. Ennek során figyelemmel kell lenni arra, hogy csak az egyik házasuló veheti fel házassági névként a másik családi nevét, illetve a házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet; például Nagy-Kovács Károly-Kis Éva = nem lehet Nagy-Kovács-Kis Éva!

A házasulóknak az anyakönyvvezető felhívására a házasságkötés utáni névviselésről nyilatkozniuk kell.

[link]

De az eredeti kérdésre válaszolva!

Azt, hogy a gyermek csak és kizárólag az anya vezetéknevét hordja, nem egyeznék bele! Maximum a kötőjeles megoldás elfogadható számomra! Csak azért, mert a férjnek már van korábbi kapcsolatából gyermeke, ezért úgy bosszút állni rajta, hogy a közös gyermekek nem viselhetik a férj nevét? Ha az anyának nincs fiútestvére, aki a család nevét továbbvihetné, akkor a kötőjeles megoldás elfogadható!

Azoknak, akik ellenzik a férj nevének felvételét, vagy a gyermektől megtagadnák az apa vezetéknevének felvételét:

Az anya neve minden iraton fel van tüntetve és mindenhol kérik is feltüntetni(Iskola, hivatalok, orvos...stb)!!!

Név:

Anyja neve:

És ide nem a férjezett nevet írják, hanem az édesanya leánykori nevét! Az apa hol is van feltüntetve?? Jogosítvány?-NEM, Személyi igazolvány?-NEM, Útlevél?-NEM, TB Kártya?-NEM Sehol! Akkor miről beszélünk? Ki nem veszi emberszámba a másikat? "Csak beleélvez"? És ki az, aki elviseli a hisztis hormonoktól túlfűtött terhes nő összes nyavalyáját? Ki segít a szülés utáni depresszió és szintén hormonháztartás változások okozta hangulatingadozásokat? Ki az aki átölel és vigasztal, ha bánt valami, aki társad örömben és bánatban? Aki odaviszi a forró teát, ha beteg vagy?

Ha senki, akkor ezzel a felfogással nem is csodálkoznék rajta! Ezért tart ott a világ ahol! Szégyenlem magam, hogy Ti is Nőnek nevezitek magatokat!

És az a nő akinek a terhesség nyűg és kínzás meg fájdalom és teher, az ne is gondolkodjon gyerekvállaláson!

Egy jó kapcsolatban a gyerekvállalás a legcsodálatosabb dolog a világon a terhességgel együtt!

Az én férjemet jobban megviselte a szülés, mert azt látta, hogy fájdalmaim vannak és nem tudott segíteni rajtam! Tehetetlennek érezte magát és fájt, hogy szenvedni lát!

Sajnálom, ha bizonyos Nő-társaim nem ismerik azt a kötődést, szeretetet/szerelmet, tiszteletet, féltést, bizalmat, aggódást, vágyakozást és még sorolhatnám, ami összeköt két TÁRSAT, akik ketten egymást segítve és oltalmazva veszik fel minden akadállyal a harcot!

Tudom, hogy bizonyos emberfajnak, nem lehet elmondani, ha esetleg nincs igaza...Bár ki tudja? Sok fajta igazság létezik, csak nézőpont kérdése! :)

2011. febr. 8. 14:00
 29/44 anonim ***** válasza:
27%
Na végre valaki, köszönöm utolsó válaszoló!
2011. febr. 8. 14:03
 30/44 anonim ***** válasza:
48%

Igazán nincs mit! :)

Kívánom, hogy mindenki találja meg azt a Társát, akinek a nevét büszkeséggel viselné(bármilyen formában), és a gyermekének a nevében is feltüntetné ennek a férfinak a vezeték nevét(még ha kötőjelesen is) :D

2011. febr. 8. 14:22
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!