Mint férfi, mit szólnál ha a feleséged az ő vezetéknevét szeretné adni a születendő gyerekeiteknek?
Ha valaki képes úgy beszélni az apáról, hogy csak "beleélvez" az mélységesen elszégyellheti magát.
Nekem apukám a példaképem, remek szülő és azért, mert anatómiailag férfi és nem ő hordott ki még büszkén viselem a nevét.
Undorító, ahogy egyesek nyilatkoznak. Gondolom majd a gyerekeiteknek is azt tanítjátok, hogy a gyerek nem két ember szerelme, hanem hogy a férfi beleélvez a nőbe, aki majd szenved.
Hánynom kell..
Én egyetértek, miért a férfi nevét kéne adni a gyereknek, és miért én vegyem fel a férjem nevét?
Nálunk a kötőjeles megoldás játszott, a párom pl Y Dezső én meg X Julis a gyerek pedig X-Y Béla (azért az enyém ment előre, mert jobban hangzik így, de a sorrend az mindegy is) és mi is megváltoztattuk a nevünket: X-Y Dezső és X-Y Julis
Ennyi:) Persze azon gondolkoztam, hogy ha a fiam is ilyen nőt szúr ki, akkor ő már X-Y-Z lesz, az ő gyereke meg X-Y-Z-W ... ez meg azért túlzás:)
18.59 - nem én írtam az Általad kifogásolt választ, de hadd válaszoljak :) Én is a kötőjel pártján vagyok. Sajnos nem minden apuka olyan felelősségteljes, mint a Tied, én pl. egy apróságot változtattam is a vezetéknevemen, hogy ne az övét viseljem. (Mert a válás után, ami 4 éves koromban történt, rám se bagózott.)
De még ha, tegyük fel, mert ilyen is van, a férfi maximális társa is a nőnek, és mindent megtesz, a terhesség, szülés stb. akkor is egy hatalmas és nehéz, a ni szervezetet megterhelő munka, amit illene elismerni a társadalomban. Ezt próbálta kifejezni a válaszadó, csak nem figyelt oda a PR szempontokra, azaz hogy ne visszatetszően fogalmazzon. :)
Amit az előttem szóló példával bemutatott, azt hála az égnek ma Magyarországon nem engedélyezik! :
Házasságkötés esetén a névjog
A feleség a házasságkötés után
* kizárólag a maga teljes nevét viseli – Nagy Ádám és Kis Éva
* férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja – Nagy Ádám és Nagy Ádámné Kis Éva vagy Nagy Ádámné
* a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja – Nagy Ádám és Nagyné Kis Éva
* a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét – Nagy Ádám és Nagy Éva
A férj a házasságkötés után:
* kizárólag a maga teljes nevét viseli – Nagy Ádám és Kis Éva
* a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét – Kis Ádám és Kis Éva
A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét – Nagy-Kis Ádám és Nagy-Kis Éva, vagy Kis-Nagy Ádám és Kis-Nagy Éva
A házasulóknak a fentiek szerinti névviselésről meg kell egyezniük. Ennek során figyelemmel kell lenni arra, hogy csak az egyik házasuló veheti fel házassági névként a másik családi nevét, illetve a házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet; például Nagy-Kovács Károly-Kis Éva = nem lehet Nagy-Kovács-Kis Éva!
A házasulóknak az anyakönyvvezető felhívására a házasságkötés utáni névviselésről nyilatkozniuk kell.
De az eredeti kérdésre válaszolva!
Azt, hogy a gyermek csak és kizárólag az anya vezetéknevét hordja, nem egyeznék bele! Maximum a kötőjeles megoldás elfogadható számomra! Csak azért, mert a férjnek már van korábbi kapcsolatából gyermeke, ezért úgy bosszút állni rajta, hogy a közös gyermekek nem viselhetik a férj nevét? Ha az anyának nincs fiútestvére, aki a család nevét továbbvihetné, akkor a kötőjeles megoldás elfogadható!
Azoknak, akik ellenzik a férj nevének felvételét, vagy a gyermektől megtagadnák az apa vezetéknevének felvételét:
Az anya neve minden iraton fel van tüntetve és mindenhol kérik is feltüntetni(Iskola, hivatalok, orvos...stb)!!!
Név:
Anyja neve:
És ide nem a férjezett nevet írják, hanem az édesanya leánykori nevét! Az apa hol is van feltüntetve?? Jogosítvány?-NEM, Személyi igazolvány?-NEM, Útlevél?-NEM, TB Kártya?-NEM Sehol! Akkor miről beszélünk? Ki nem veszi emberszámba a másikat? "Csak beleélvez"? És ki az, aki elviseli a hisztis hormonoktól túlfűtött terhes nő összes nyavalyáját? Ki segít a szülés utáni depresszió és szintén hormonháztartás változások okozta hangulatingadozásokat? Ki az aki átölel és vigasztal, ha bánt valami, aki társad örömben és bánatban? Aki odaviszi a forró teát, ha beteg vagy?
Ha senki, akkor ezzel a felfogással nem is csodálkoznék rajta! Ezért tart ott a világ ahol! Szégyenlem magam, hogy Ti is Nőnek nevezitek magatokat!
És az a nő akinek a terhesség nyűg és kínzás meg fájdalom és teher, az ne is gondolkodjon gyerekvállaláson!
Egy jó kapcsolatban a gyerekvállalás a legcsodálatosabb dolog a világon a terhességgel együtt!
Az én férjemet jobban megviselte a szülés, mert azt látta, hogy fájdalmaim vannak és nem tudott segíteni rajtam! Tehetetlennek érezte magát és fájt, hogy szenvedni lát!
Sajnálom, ha bizonyos Nő-társaim nem ismerik azt a kötődést, szeretetet/szerelmet, tiszteletet, féltést, bizalmat, aggódást, vágyakozást és még sorolhatnám, ami összeköt két TÁRSAT, akik ketten egymást segítve és oltalmazva veszik fel minden akadállyal a harcot!
Tudom, hogy bizonyos emberfajnak, nem lehet elmondani, ha esetleg nincs igaza...Bár ki tudja? Sok fajta igazság létezik, csak nézőpont kérdése! :)
Igazán nincs mit! :)
Kívánom, hogy mindenki találja meg azt a Társát, akinek a nevét büszkeséggel viselné(bármilyen formában), és a gyermekének a nevében is feltüntetné ennek a férfinak a vezeték nevét(még ha kötőjelesen is) :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!