Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Luca vagy Liliána? Vélemények?

Luca vagy Liliána? Vélemények?

Figyelt kérdés
2011. jan. 29. 08:45
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:
Luca
2011. jan. 29. 11:56
 32/48 anonim válasza:
46%

Luca

nekem a Liliána nem tetszik, nagyképűsködőnek hangzik szerintem.

2011. jan. 29. 12:37
 33/48 anonim ***** válasza:
41%

Egyik se tetszik.

A Lucáról egy ilyen elvont alternatív "hippi" szerű nő jut eszembe, batikolt ruhába.

A Liliánáról meg egy szőke cicababa, aki kényeske, mondjuk, ha választani kell akkor sokkal inkább ez a név.

Én is inkább amondó vagyok, hogy ha teheted válasz inkább igazi régi magyar nevet a gyereknek (pl. Emese /Az Emese régi magyar női név, jelentése: anyácska, szoptató/, Réka /A Réka Attila hun uralkodó feleségének neve, és a jelentése tiszta úrnő.

A hun-székely-magyar gondolatkörben Réka királynét egyszerre tisztelik Attila hun király feleségeként és Csaba királyfi anyjaként. Így Attila január 7-i, Csaba július 6-i és Réka november 10-i névünnepe mondhatni egy névcsaládi hármas egység a névünnepkörben./, Virág /A Virág régi magyar személynév felújítása a Flóra név magyarítására/).

---------

Liliána:

A Lili női név több idegen név (Caroline, Elisabeth, Julia) közös becenevéből önállósult. Nincs összefüggésben a hasonló hangzású angol lily szóval, amelynek jelentése: liliom.

Rokon nevek

* Lilia: valószínűleg a Lili továbbképzése az orosz Lilija vagy a finn Lilja név hatására.

* Lilian: angol eredetű, az Elizabeth becenevéből, illetve a Lili továbbképzéséből alakult ki.

* Liliána: a Lilian latinos-olaszos továbbképzése.

* Lilianna: a Liliána újabb keletű magyar alakváltozata, talán a Julianna hatására.

* Lilien

Gyakorisága

Az 1990-es években a Lili gyakori név volt, a Liliána ritka, a Lilian igen ritka, a Lilia és a Lilianna szórványos név volt, a Lilient nem lehetett anyakönyvezni[4], a 2000-es években a Lili a 7-15., a Liliána a 36-79., a Lilien 2007 után a 67-87. leggyakoribb női név, a többi nem szerepel az első százban.

Névnapok

Lili, Lilia

* július 11.

Lilian, Liliána, Lilianna

* július 27.

* augusztus 11.

Lilien:

Híres Lilik, Liliák, Lilianok, Liliánák, Liliannák és Lilienek [szerkesztés]

* Berky Lili színésznő

* Darvas Lili színésznő

* Horváth Lili színésznő

* Kronberger Lili világbajnok műkorcsolyázó

* Lily Allen énekesnő

* Lily Loveless angol színésznő

* Lilli Palmer filmszínésznő

* Lili Taylor filmszínésznő

* Lily Tiffin írónő

* Marton Lili írónő

* Móricz Lili, Móricz Zsigmond leánya

* Muráti Lili színésznő

* Ország Lili festő, grafikus

* Poór Lili színésznő

Kitalált személyek

* Lilly Moscowitz, a Neveletlen hercegnő-sorozat egyik főszereplője

* Lily Potter, Harry Potter édesanyja

--------

Luca

Hasonló címmel lásd még: Luca-hagyománykör.

A Luca latin eredetű női név, Lúcia régi magyar alakváltozata.

Rokon nevek

Lúcia, Lucilla

Gyakorisága

Az 1990-es években gyakori név, a 2000-es években a 11-26. leggyakoribb női név.

Névnapok

* december 13.

Híres Lucák

* Szent Luca

[link]

2011. jan. 29. 12:41
 34/48 anonim ***** válasza:
56%
Mindkettő szép név, de nekem a Liliána egy fokkal jobban tetszik. Szerintem abszolút jó felnőtt nőnek is.
2011. jan. 29. 13:00
 35/48 anonim ***** válasza:
nekem a Luca jobban tetszik, de ha mondjuk Móni lett volna a Luca helyett, akkor a Lilit választanám:) ne értse félre senki, gyönyörű a Móni név is, csak sok Mónika ismerősöm van:)
2011. jan. 29. 14:34
 36/48 anonim ***** válasza:
Luca
2011. jan. 29. 18:36
 37/48 anonim ***** válasza:

Liliána, annak szebb a hangzása, erre szavazok:)

A Luca nekem olyan kislányosan hangzik, és azt becézni sem lehet olyan jól:)

2011. jan. 29. 20:00
 38/48 anonim ***** válasza:
Sztem mindkettő nagyon szép :)... én azt hiszem, a Liliánát választanám, mert kicsit túl nagy a Luca-koncentráció a környékünkön (sztem eléggé divatnév lett mostanában) :D.
2011. jan. 29. 22:50
 39/48 anonim ***** válasza:

01-29 10:17.nek. A luca magyar név :D

És Luca.

2011. febr. 4. 16:43
 40/48 anonim ***** válasza:

01-29 12:41 vagyok

A luca baromira nem magyar eredetű név: "A Luca latin eredetű női név", 01-29 10:17-nek igaza van.

2011. febr. 4. 16:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!