Mit tennél, ha egy közeli hozzátartozódat: gyermekedet, férjedet, feleségedet, esetleg testvéredet egy 12-13 éves, még nincs 14, nem büntethető gyerek szándékosan megölné?
Nem kell bátorság ahhoz, hogy a gyermeke gyilkosát megölje valaki. Nyilván dühből lenne erre képes az ember.
Én valószínűbbnek tartom, hogy a szülő először sokkos állapotba kerül, esetleg gyógykezelésre is szorul egy ilyen trauma után. A fájdalom az első érzés és elég nehéz végigcsinálni a temetést is. Ha a gyilkos nem is, de a szülei felelősségre vonhatóak és felelősségre is kell vonni őket bíróság előtt.
A gyerek nem a játékszerem, hogy majd jól megbosszuljam, amikor elveszik, hanem önálló ember, akinek az elvesztését meggyászolja az ember. Óriási tragédia egy gyerek elvesztése, de az élet megy tovább. Ha van másik gyereke is az embernek, akkor segíteni kell nekik is megemészteni a történteket és fel is kell nevelni őket. Önmagát bünteti a család, ha önbíráskodnak.
Itt nem az a kérdés, hogy van-e gyereked vagy nincs. Hanem az, hogy embert ölni a világ legmegrázóbb dolga. Könnyű azt mondani, hogy megtennéd, de nem biztos, hogy tényleg képes lennél rá. Ahhoz, hogy ezt megtudd, konkrétan bele kell kerülnöd abba a helyzetbe. (Bár ezt senkinek nem kívánom!)
A másik meg, én emlékszem, milyen voltam 12 éves koromban. Tudtam, hogy lopni, csalni, ÖLNI bűn. Nem azért, mert isten meg Biblia, hanem mert kárt okozni egy másik embernek paraszt dolog. Szerintem nagyon hülye 12 évesnek kell lenni ahhoz, hogy ezt valaki ne fogja fel.
"Érdekes, más országokban kisebb bűnökért is sittre vágják a 14 éven aluliakat..."
Hol? Azért ne Irak és társai legyen már a példa :D
36 os
nem hiszek istenben ugyhogy gond nelkul kinyirnam mint a papirkutyat.
36-os, nagyon jó. Sokan, reflexből: persze, kinyírnám, stb...Az emberek jó része normálisan verekedni sem tud, aki tud, azok közül is sokan fosnak még egy kis késeléstől is. Sok minden múlik a helyzeten: ott vagy, éppen látod, be tudsz-e avatkozni, vagy jóval később szerzel tudomást a dologról... sok-sok mindent kell számításba venni egy ilyen helyzet elemzésénél. De a lényeg: nem olyen egyszerű egy másik embert megölni, még éles helyzetben sem. Úgyhogy
a válaszom: nem tudom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!