Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy töltitek a szent estét?

Hogy töltitek a szent estét?

Figyelt kérdés
Milyen szokások alakultak ki,mi a sorrend aznap(ajándékozás,közös vacsora,stb.)?Csak a szülők és a gyerekek,vagy a nagyszülők is ott vannak 24-én?Vagy ők csak 25-én,26-án?Most először töltjük négyesben kis családommal a karácsony estét szülők nélkül,azért kíváncsiskodom ennyire.Szokatlan lesz,főleg a férjemnek.
2010. dec. 18. 19:11
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
A szűk család együtt tölti a szentestét, közös ebéd majd beszélgetős este. 25-26 rokonok. Nálam a templom kiesik, nem gyakorlom a vallásom és az éjféli misére amúgy is elalszom, mert nagy a hajtás. Én nem Jézust ünneplem, hanem azt, hogy van egy szerető családom.
2010. dec. 18. 20:28
 22/31 anonim ***** válasza:

Le leszek pontozva, de én pároméknál töltöm. Anyukája hív meg mindig, tudja, hogy apámmal nem jó a kapcsolatom. (alkesz)

Nagymamáik minden karácsonykor jönnek, így legalább párom se unja magát halálra a sok politikai dumától.

2010. dec. 18. 20:32
 23/31 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk is egész meghitt a hangulat.

23.-a nyugott, mert egyedül vagyok itthon, iskolai szünetem van. 24.-én már nem dolgoznak, hárman vagyunk itthon. A nap úgy kezdődik, hogy anyukám felkell olyan 10 körül, megfürdik, majd elkezd takarítani. 2 óra után olyan elképesztően ideges és feszült lesz, hogy jönnek a veszekedések... először apukámmal, hogy egy szemét, bunkó, semmirekellő senkiházi. Aztán anyukám elővesz engem, hogy egy neveletlen, elb*szott, idióta kölök vagyok, akit ha apám kicsit is normális lenne már régen agyonvert volna, meg természetesen a szokásos szöveg, hogy úgy kellettem neki, mint púp a hátára...

Olyan 5-6 körül lenyugszik, elfárad és nekiáll a karácsonyi sütésnek. Süt valami piskótát 8 tojással, leönti csokimázzal és megint elővesz, hogy zabáljam meg, mert úgy nézek ki, mint egy auswitzi menekült... estére külön szobában nézünk tv-t.

25.-én már nem takarít. Rájön a karácsonyi hangulat és elkezdi az óriási karácsonyi sütés-főzést. Habár csak hárman vagyunk, csinál egy hadseregre való kaját. Én fogom magam és nagy sértődötten (a tegnapi dolgok miatt) csinálok magamnak ebédet, mert a fasírtot, a húslevest meg az oldalast nem csípem... főleg az övéit. Most vagy megint belém köt, vagy béként hagy.

26.-án meg kimegyek valahova, hogy ne legyek otthon.

2 nagyszülőm nem él, egyet nem ismerek, egy pedig külföldön él. Unokatesóm nincs, mert szüleim egykék.

2010. dec. 18. 20:38
 24/31 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó!

Remélem találsz magadnak egy párt akivel majd nyugodtan, békében karácsonyozhattok, mert amit leírtál az katasztrófa! :(

Sajnálom!

2010. dec. 18. 20:45
 25/31 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenki válaszát,szívesen olvasom ha írtok még.Hát kedves utolsó előtti,nem egy helyen veszekedésbe fullad a karácsony,általában ott,ahol ilyenkor vannak leginkább együtt és annyira törekszenek a tökéletesre,hogy veszekedni kezdenek.Így végződhet egy közös nyaralás is akár nem csak a karácsony.Nem ilyenkor kell a problémákat megbeszélni és helyrerakni a másikat!
2010. dec. 18. 20:52
 26/31 anonim ***** válasza:

24-én reggel felkelünk, reggelizünk valamit. Fát díszítünk, kicsit takarítunk.

Az ételeket általában előre elkészítjük (majonézes saláták, a halat, húst előre bepanírozzuk), 24-én a köretek, és a levesek készülnek frissen. Általában a süteményeket is előre elkészítjük (kókuszkocka, mézes krémes, kókuszgolyó) Olyan 4-5 óra körül anyu elkezdi sütni a halat/húst, mi addig megfürdünk, hajat mosunk, felvesszük a szép rucinkat :] Utána anyu is elmegy készülődni.

Bepakoljuk a fa alá az ajándékokat. Vacsorázunk, utána elpakolunk. Majd amikor "lenyugodtunk", átadjuk egymásnak az ajándékainkat. Utána közösen kávézunk, filmet nézünk :]

2010. dec. 18. 20:57
 27/31 anonim ***** válasza:
én szenteste elmegyek otthonról sétálni. nem akarom azt hallgatni ahogy anyu veszekszik az alkoholista apámmal, arról hogy ők soha nem szerették egymást és, hogy kényszerházasságba kényszerültem egymással a szüleik miatt, bátyám homosexuális, ő 26 éves már egy éve élettársi kapcsolatban van egy sráccal, engem nem zavar, legalább szeretik egymást, szülőknek ezt is nehéz még mindig elfogadniuk, általában a városba megyek ki sétálni, így megy ez már vagy 4 éve. karácsonyi ajándékot nem kapok a szüleimtől csak a meleg bátyámtól és annak párjától, persze énis veszek nekik. én 19/L vagyok. még nem volt senkim, ha randira hívtak is folyton visszamondtam mert nem akartam, hogy a srác megismervén a szüleimet elmeneküljön... ilyen az élet, el kell viselnünk...
2010. dec. 18. 21:48
 28/31 anonim ***** válasza:
Én 21 éves vagyok, még itthon lakom a szüleimmel, szval nem lesz nagy változás a karácsonyi ünnepléssel. Nagypapámat (akinek agyvérzése volt, és mostanában még jobban lerobbant, és nincs rajtunk kívül semmilyen rokona vagy barátja, akivel tölthetné a karácsonyt) anyáék áthozzák, itt marad estebédre... beszélgetünk/tévézünk stb... én addig díszítem a fát meg segítek anyának a főzésben (általában húsleves szokott lenni meg sült hal). Este 6-7 körül megjön a Jézuska (anya csenget :D a kiscsengővel), csillagszórózunk meg éneklünk (általában első pár versszakokat, mert csak annyit tudunk meg egyébként sem túl jó a hangunk :D), szaloncukrot eszünk meg ajándékot adunk át/bontunk ki...
2010. dec. 19. 11:36
 29/31 anonim ***** válasza:

11:36 vagyok

Egyébként minden évben találkozunk unokatesómékkal (anya unokatesójának a családja), idén 26-án. Régebben az apai ági rokonokkal is volt nagy banzáj mindig, de most nem lesz, mert áll a bál (apa meg nagybátyám összebalhéztak, és kben is, apa nagybátyjáék szokták rendezni, akikből bátyóka elhunyt szegény, a felesége meg nagyon rosszul van, és már egyébként sem a nagy házban lakik, ahol elférne az egész bagázs... mondjuk nem bánom, mert tényleg csak karácsonykor találkoztunk kb., és ilyen fogkémreklám-szerű bájolgás volt az egész a kártyázást kivéve).

2010. dec. 19. 11:44
 30/31 anonim ***** válasza:

Nálunk úgy zajlik, hogy 23-án anyuval előre elkészítjük, amit lehet (leves, húsok, francia saláta, süti), hogy másnapra csak a köretek legyenek. Aztán 24-én délelőtt feldíszítjük a fát hármasban (apu a tévé előtt fekve ossza az észt, hogy mit hova tegyünk :D ), aztán átmegyünk a nagymamámhoz tesómmal (15 éves) és feldísztjük ott is a fát meg elhozzuk a halászlét. Mire hazaérünk már a fa alatt vannak az ajándékok, mi is betesszük a sajátunkat. Aztán a fiúk tv-nek, mi csajok meg főzünk. Olyan 3-4 körül átjön a mamám (tavaly meghalt a papám, és így nálunk tölti a délutánt/estét), addigra csinin felöltözünk és megterítünk majd megebédelünk (anyukám cukorbeteg és emiatt mi nem húzhatjuk sokáig a kaját, tehát, hogy vacsi legyen belőle). Aztán elmosogatunk, rendet teszünk és kibontjuk az ajándékokat egyesével (ennek külön rituáléja van). Aztán csak elvagyunk, beszélgetünk, sütizünk, este pedig közösen dvd-ünk.

25-én elmegyünk a temetőbe meg másik nagyanyámhoz, ott találkozunk uncsitesómékkal. Ott nem nagyon eszek, mert nem a legjobb szakács a mamám. Aztán haza és itthon eszek. Végül átjönnek nagybáttyámék és velük is sütizünk, ajándékozunk.

22 L.

2010. dec. 19. 12:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!