Hogy töltitek a szent estét?
Néhány évvel ezelőttig csináltuk úgy, hogy húgommal (4 évvel fiatalabb nálam) elmentünk anyám nagynénjéhez (mert egyik nagyszülőnk sem él már, nem ismertük őket, vagy túl kicsik voltunk, amikor meghaltak), akinél játszottunk, főzött nekünk, meg félig-meddig karácsonyi ebéd részét is megcsináltuk, süteményeket, stb.
Közben otthon apum-anyum feldiszítették a fát, elkészítették a vacsorát, előkészítették az ajándékokat; estefelé pedig hármasban hazamentünk, megvolt az ajándékozás oda-vissza, aztán a vacsora.
Ez annyiban változott, hogy most nem megyünk el hozzá, hanem mind maradunk, segítünk díszíteni, főzni, sütni, és nem kell elbújni az ajándékozással. :)
Másnap ünnepi ebéd, ötösben, 26-án meg vendégségbe szoktunk menni, ha hívnak, stb.
Esetleg még 27-én is találkozunk valakivel, átjönnek, stb.
18/L
19:38-as 18/L vagyok...
Ja, hát mi régebben voltunk istentiszteleten, templomban, nem szenteste ugyan, de... egyszer elkezdte az aktuálpolitikát belekeverni a pap, és inkább hazajöttünk. Nem azért, mert a pártállás vagy valami nem tetszett, csak... ne erről szóljon már. És inkább együtt vagyunk. Meg nem szoktunk Jézuskázni, hogy ő hozza az ajándékot, stb. Nyilván megemlékezünk, hogy ez az ő születésnapja, a szeretet, békesség ünnepe, de nem ásunk mélyebbre. Mindenki tudja, mi ez, miért van, azért. :)
(Apám, húgom meg én református vallásúak vagyunk, anyum nincs megkeresztelve, anyám nagynénje meg evangélikus, de csak elméletben, mert nagyon nem érdekli/stb.)
23.-án éjszakázom, 24.-én délelött érek haza, akkor alszom délutánig,este meg családi karácsony, 25.e nagymamámnál, 26 még nem tudom.
19/f
Otthon töltöm, mint mindig.
Nálunk együtt van a család, a nagyszülőket is beleértve. Szerintem ez a helyes.
Reggel felkelünk, megreggelizünk.Apróbb takarításokat megcsináljuk, de előtte 1-2 nappal vagy hétvégén megtartjuk a karácsony előtti nagytakarítást!Közben már fől az egyszerű, böjti (hús nélküli) ebéd.24-én napközben nem eszünk húst.Sülnek a sütik, és a karácsonyi menü (előre megcsináljuk 25-26.-ára is az ételeket, hogy akkor csak az ünnepé, az együtt eltöltött időé legyen a szerep).Közben közösen feldíszítjük a fát.
Ha van időnk, és a szüleim nem dolgoznak (van, hogy 24-én még dolgoznak), akkor elmegyünk a templomba délután és megnézzük a betlehemi játékot.
Utána megsütjük a halat vacsorára, lefürdünk, elkészülünk.
Papám átjön 5-6 óra körül, mert mamám már nem él és így velünk karácsonyozig.
Kitesszük a fa alá az ajándékokat, utána koccintunk.Az ünnepi vacsora után a szobában meggyújtjuk a gyertyát és a csillagszórót, miközben a fenyőn ég a dísz is.Kibontjuk az ajándékokat, közben karácsonyi zene szól és beszélgetünk.
Nagyon meghitt szokott lenni a hangulat*.*
25-én reggel elmegyünk a misére, majd itthon vagyunk együtt, beszélgetünk, és végre békesség, szeretet van itthon.Ebéd után van egy kis "szabadfoglalkozás", pihenünk, vagy gépezünk, tv-zünk.Szóval mindenki azt csinál amit akar!
Délután szoktak jönni nagynénémék, akikkel több óráig nagyon jól elvagyunk.Beszélgetünk, nevetgélünk, megmutatjuk az ajándékokat, koccintunk, eszünk.
27-én is el szoktunk menni a misére, majd utána megnézünk valami filmet, vagy elmegyünk sétálni a Mátrába (mivel itt lakunk közel a Mátrához).
15/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!