Én vagyok/leszek, a világon a legrosszabb anyós? Csak az vesse rám az első (sokadik követ), aki ilyen szituban van.
Fiatal vagyok- mihez képest-, /33 éves/ , de már a fiam 17 lesz.Amit összegüriztünk, mindent ráírattunk.Most van a nevén egy 6 szobás családi ház, kb:20.000.000-értékben..De!
Jött a lepontozás valamelyik nap egy másik kérdésben, hogy miért kell házassági szerződést íratni, ha esetleg a feleségnek nincsen ilyen vagyona, mint a férjnek.
Hát könyörgöm, ti hagynátok a sok éves munkátokat veszni?Igen, fogom félteni a fiam vagyonát, ugyanakkor szeretném, ha nem ez határozná meg a párválasztását.
Már azon gondolkodunk, hogy hiba volt akkor a fiamra íratni azt az ingatlant.Most mi lenne a helyes döntés?Én haszonélvező vagyok, a férjem is, de nem akarunk a fiunk és a leendő menyem útjába állni.Vehetek másikat magunknak, ezzel nincs is baj, de hogyan biztosítsam be a fiamat?Egyáltalán mi ilyenkor a helyes, és az etikus?Ti mit és hogyan tennétek?Zárójelben mondom, hogy imádom a fiam barátnőjét, szinte a lányom, de ezek a dolgok mégis a fejemben járnak.
Aki érdemben tud segíteni, köszönöm.
Megértem az aggodalmadat, de:
"A házassági vagyonjogi szerződés szempontjából szerződő felek a házasságot kötni szándékozók és a házastársak lehetnek. Más személy akkor sem lehet szerződő fél, ha a vagyontárgyat, amelyről a felek rendelkeznek, ő juttatta a házasfelek valamelyikének vagy mindegyikének. Hiába vásárolták tehát a lakást, amelyben a házasulandók laknak majd a leendő férj szülei, ők a leendő feleséggel a lakás sorsáról szóló vagyonjogi szerződést nem köthetnek.
Ennél a példánál maradva, a lakás majdani sorsának szerződéssel való biztosításának egyik módja, ha a leendő férj és feleség között létrejött házassági vagyonjogi szerződést egy okiratba foglalják, összekapcsolják, a szülők és a lakással megajándékozott leendő férj között kötött ajándékozási szerződéssel."
A családjogi törvény értelmében amennyiben házasságot kötsz, a házasság megkötésével a te és házastársad között házastársi vagyonközösség jön létre.
A házastársi vagyonközösség azt jelenti, hogy a házastársak közös tulajdonát képezi minden, amit a házasság fennállása alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek. Ez alól kivételt jelent, ha valami az egyik fél különvagyonához tartozik. Ilyen lehet például:
"minden olyan vagyontárgy, amely már a házasságkötésetek előtt megvolt a házasságotok fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,
a személyes használatra szolgáló és szokásos méretű illetőleg mennyiségű vagyontárgy,a külön vagyon értékén szerzett vagyontárgy. Azok a különvagyonhoz tartozó tárgyak, amely a mindennapi közös élethez szükségesek, tizenöt évi házassági együttélés után szintén közös vagyonná válnak.....
Természetesen, ha te és házastársad úgy döntötök, hogy a közös illetve külön vagyon körét szabályozni szeretnétek, lehetőségetek van házassági vagyonjogi szerződést kötni."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!