Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szerintetek sem jó az, ha egy...

Szerintetek sem jó az, ha egy gyerek az apja/anyja nevét kapja?

Figyelt kérdés
A férjem minden áron erősködik, hogy az ő fiának legyen a neve az, mint az övé, és csak 2. Névnek lehet valami más. De ezt még rengeteg más családnál látom. Szerintem nem jó szokás.
jan. 21. 16:30
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
76%

"Legalább nekik annyi eszük volt, hogy eltérőek a beceneveik. Igi, Náci"

hát izé, lehet, hogy utóbbi fiú helyében jobban örültem volna, ha nem annyira egyedi a becenevem

jan. 21. 19:12
 32/41 anonim ***** válasza:
73%
Totál lényegtelen
jan. 21. 19:40
 33/41 anonim válasza:
21%

Valószínű valamiért ragaszkodik a férjed ehhez a tradícióhoz. Vidéken még nagyon sok helyen ez bevett szokás. Főleg az első fiú gyerek esetén. Az anyai nagyapám esetén például mindenki János volt 5 generáción át. És aljas mód mindegyiknek volt egy István testvére amelyik nem élte meg a felnőtt kort. Az 5 generációban persze olyan is akadt az anyakönyvek alapján aki csúnyán mondva "addig lett János amíg megmaradt".

A férfiak fejében ez valahogy néha össze van kötve a "hagyományok átörökítésével" és hasonló dolgokkal. Holott az egyedüli fontos dolog, hogy szeresse a gyereket. (Megjegyzem én is majdnem Sándor lettem a dédnagyapám és édesapám után. Aztán édesanyám szerencsére nem hagyta magát.)

Az igazság szerintem az, hogy a férjed feje is tele van mindenfélével a terhesség kapcsán (anno az első gyerekünknél az enyém is tele volt mindennel) és valószínűleg abszolút nem érzi felkészültnek magát a helyzetre (legalábbis velem anno így volt). Keressetek valami kompromisszumot. Van egy halom csodálatos név. Biztos találtok olyat, ami mindkettőtöknek tetszik. (Én anno a leányomnál (második gyerek) akartam kötni az ebet a karóhoz a név kapcsán... De a fiamnak nagyon megtetszett a feleségem egyik ötlete és onnantól nem voltam alkupozícióban.)

Elborzasztásképpen a fiamnál én komolyan bedobtam az alábbi keresztnév kombinációkat:

"Orbán Viktor"

"Merlin Gandalf"

"Bánk Bán"

A lányom esetén pedig megjegyeztem, hogy az "Orália" szintén egy anyakönyvezhető név.

(És itt szeretném megjegyezni, hogy bárki aki hasonló nevet kapott: csodálatos nevet kaptatok. A szüleiteknek viszont lehet volt egy gyengébb pillanata és nem gondolkodtak. A gyerekek nálunk is meg fogják köszönni a feleségemnek, hogy résen volt.)

Ti ne tegyetek így. Sok szerencsét kívánok. Biztos találtok egy szép nevet közösen. Jó egészséget neked és a babának. Csak ez számít.

jan. 21. 20:24
 34/41 anonim ***** válasza:
100%
Megmondanám, hogy az lesz a neve, mint az övé, a vezetékneve...
jan. 21. 21:32
 35/41 anonim ***** válasza:
15%

22 es ez de cuki sztori.

Nekunk kötelező volt fiu nevet is megadni szules elott, mikor felvettek a korhazba, pont ezert, meselte is a noverke, mert akad ilyen sztori😄 bar azert eleg elszomorító h 15 percet nem tudtak várni..

jan. 21. 21:39
 36/41 anonim ***** válasza:
41%
Nem, mert akár a postás is eltévesztheti a címzettet házon belül-egyik exem bátyjánál nem volt ritka-, vagy ha teljesen más a habitusod, mint a szülőnek, akkor is nehéz elvonatkoztatni-mostani párom-.
jan. 21. 22:34
 37/41 anonim ***** válasza:
100%

Nagypapám Jóska bácsi volt,apám testvére Józsi, annak a fia pedig Jocó.

Én sem adtam egyik gyerekemnek sem az apjuk nevét.

jan. 21. 23:27
 38/41 anonim ***** válasza:
2%

szerintem jó, már bocs, ha valahol ez a hagyomány és ebbe nőnek bele és a kt szülő egyetértésben dönt, akkor ott nincs vele probléma.

Az más kérdés, hogy ma már nem divat, mert m ainkább divatnak mondanám, mint hagyománynak, hogy már bármilyen nevet adhatunk, bárhányat kb. és még a vezetékneveinket is úgy variáljuk, hogy azzal megy el 10 perc a hivatalban, hogy kitaláljuk a házasságkötés előtt vagy gyerekszülés előtt, hog ykinek mi lesz a vezetékneve és kötőjellel-lesz-e? Ez csak részben vicc.

Régen ez a családok leszármazását segített követni (de ez magánvélemény a saját tapasztalataim szerint) péládul, ha egy faluba bekültözött vagy volt eredetileg egy Kovács István és anak lett 5 fia, akik az akkori átlagos neveket kapták mint István, Pál, Sándor, László, Géza, akkor azok, ha családot alapítottak, akkor ha névvivős hagyományt követték, akkor mindig tudták ki kinek agyereke és elsőszülött-e vagy sem. Stb, inkább nem megyek bele, de ennek igenis volt szerepe és jelentősége. Most már sokkal kevésbé, és mivel felejtjük a hagyományainkat, szóródunk széjjel, már nem is érezzük ezeket olyan fontosnak, de azért emiatt kikiáltani ezt rossznak az se igazságos.

Kérdező, szerintem a férjeddel elég sokmindent nem tisztáztatok a kapcsolatotok kezdetén, és még most ideje lenen, mert ha ennyire ragaszkodik a saját nevéhez, akkor még ki tudja majd hogyan szerepel a gyereknevelésben. Így lehet a nevet engedd el, esetleg abban egyezz ki, hogy a következő gyereknél nemkotyog bele cserébe, ha mégis, akkor viszed aházat a feje felől:-D, viszont sokkal fontosabb lesz, hogy hogyan is képzeli el, hogy mit segít napi szinten, amig a gyerek nemlesz 3 éves, utána, hogyan hordja oviba, milyen soprtot, hobbit képzeltek el, milyen iskolát és jövőt, hogyan tesztek neki félre már születésétől, mennyire egészségesen nevelitek, vonjátok be aházimunkába, mert aztán maj dnézelődhetsz, ha ez nincs tisztázva és visszasírod, hogy bár ez lenne a legnagyobb bajod, hogy kinek kapt a agyerek a nevét. (És ezt jószándékkal írtam.)

jan. 22. 00:02
 39/41 anonim ***** válasza:
56%

Total gaz. Az a gyerek nem a szuloje kis masolata, hanem egy uj szemely, egy masik ember. A ferjemek csaladjaban ez volt a szokas, az elsoszulott fiu az apja nevet kapta, es mivel 90%-ban fiuk vannak naluk, eleg sok mindenkinek ugyanaz a neve. Rettenetesen nehez volt megszokni.

Egyebkent sem ertem, az apukaknak miert nem eleg az, hogy a fiuk az o vezeteknevuket kapjak meg, miert ragaszkodnak meg a keresztnevhez is? Miert kell a 6. Jozsika/Pistike/Ferike a csaladban? Mi a batyammal 2. keresztnevnek kaptuk meg a szuleink keresztnevet, mondanom sem kell, egyikunk sem hasznalja, csak hivatalos helyeken. Szerintem van olyan baratom, akinek fogalma sincs, mi a teljes nevem.😀 de ez nem is baj.

Van egy lanyom, eszembe sem jutott a sajat nevemet adni neki. Megkapta mindkettonk vezeteknevet, meg egy keresztnevet, nincs masodik, es kesz. Az egesz neve 5 szotagbol all, meg az sincs, hogy kibsztunk vele a hossza miatt.

jan. 22. 07:33
 40/41 anonim ***** válasza:
68%
Anyám Anna, én meg a Kisanna. 46 éves vagyok saját családdal és még mindig így hívnak. Szerinted mennyire ver tőle a víz??
jan. 22. 17:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!