Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogy vonjàtok be a csalàdot a...

Hogy vonjàtok be a csalàdot a hàzimunkàba? Van valami tàblàzat esetleg amit hasznàltok?

Figyelt kérdés

Tini gyerekeink vannak, ha megkérem megcsinàljàk (elsőre), de maguktól kb semmit. Apjuk ugyanilyen. Eddig nem sokat kértem , hogy segítsen, mert ő főàllàsban dolgozik én csak heti 20 óràban. Gondoltam nekem illik a nagyobb részt itthon bevàllalni. De most munkahelyet vàltok, teljes munkaidő lesz. Nem fog menni minden tovàbbra is egyedül. Persze megvan az ígéret, hogy többet segítenek majd, de annyira màr ismerem őket, hogy ez kb 1 hêtig tart mind a 3 részéről.

Én meg utàlok 10x elmondani, kérni dolgokat. Nincs is rà energiàm.

jan. 19. 08:05
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
36%
Kozlod velük, hogy Julicsika, holnaptól te mosogatsz, Pannika, holnaptól te porszivozol, Jani, tiéd a mosás és a teregetes. Ennyi. Ha nem csinálják meg, úgy hagyod.
jan. 19. 08:15
 2/26 anonim ***** válasza:
95%

Elöször leültök és megbeszélitek, hogy változott a helyzet, neked kevesebb idöd marad a házimunkára meg magadra, ezért át kell szervezni az otthoniakat.

A gyerekkel is meg a pároddal is megegyezni, ki mit vállal - tapasztalatom szerint jobb, ha mindenkinek saját feladata van, mint a "segítés", egyrészt legtöbbször a nemszeretem munkák lesznek másnak adva, másrészt mivel nem az ö dolga, ezért a legtöbben ilyenkor úgy érzik, szivességet tesznek és nem részt vállalnak.

Az, hogy föleg a gyerekek mit vállalnak magukra, részben függ attól is, hogy kinek mi passzol jobban, ha valaki porszívózni szeret, annak nem érdemes a mosogatást beosztani, és viszont.

Ami nagyon fontos, hogy mindenki tegyen rendet maga után azonnal, akkor sokkal kevesebb marad késöbbre. Nálunk az egyik gyerek ezt úgy fogalmazta, "ne maradjon bizonyíték arra, hogy X dolgot csinált", hiába akarná valaki kinyomozni. Persze ezt félig viccként gondolta, de a lényeget jól megfogta, ha mindent helyrerak, akkor nincs rendetlenség.

Egyébként azt kell mindenkiben tudatosítani, hogy nem "neked segítenek", hanem a családi munkából részt vállalnak, ez ugyanis közös feladat, nem a tiéd.

Meg mindenképpen meg kell beszélni, nem kiosztani a munkákat, sokkal jobb kedvvel csinálja mindenki a saját részét, ha félig önkéntes.

jan. 19. 08:15
 3/26 A kérdező kommentje:

2es köszi!

Amúgy a saját szobàjukat maguk intêzik màr évek óta. Csak a többi közös tér marad ràm. Amúgy nagy részt nem is a gyerekekkel van a baj. 🙈

Az apjuknak nem sikerül az időt beosztani és csak tolja maga előtt a munkàt.

Pl tegnap amíg 5 óràt tàvol voltam .1 hàlószoba porolgatàs +ennek és a fürdőnek a porszívózàsát sikerült összehozni. Bevásárlásban, főzêsben havi 1x segít kb

jan. 19. 08:22
 4/26 anonim ***** válasza:
28%
Nem tudom mi volt a terv, ha ez eddig is így volt és ráhagytad.
jan. 19. 08:37
 5/26 A kérdező kommentje:

4es. Mint írtam én fele annyit dolgoztam eddig mint ő de és úgy gondoltam az itthoni teendőkből vállalok nagyobb részt.

Amúgy nem vagyok az anyja, hogy neveljem.

jan. 19. 09:55
 6/26 anonim ***** válasza:
76%

"Amúgy nem vagyok az anyja, hogy neveljem."

Csak épp a házvezetőnője, hiszen mindent elvégzel neki. A gyerekeket se nevelted amúgy ezekszerint. Itt nem fog segíteni a második javaslata, az a kapcsolat legelején működött volna...

jan. 19. 10:26
 7/26 anonim ***** válasza:
45%

Egész kicsik voltak a gyerekeim , amikor összeírtam ömlesztve fejenként két házimunkát, amit a hétvégén el kellett végezni. Főzéstől a viráglocsolásig vegyesen. A listát felolvastam ( a kicsi még ovis volt)

Mindenki választott kettőt, és azt megcsinálta.

jan. 19. 10:33
 8/26 anonim ***** válasza:
21%

Saját tapasztalat: az ilyen módon - sok éve, esetleg évtizede - bebetonozódott szerepeket nem lehet megváltoztatni.

Jön a duzzogás, pofavágás, visszaszólás. Nincs kedvem, elfelejtettem, miért piszkálsz, nem látod, hogy tévézek/tanulok/barátnővel chatelek? engem nem zavar (a kosz, a por), te úgyis jobban meg tudod csinálni, te csinálod a cirkuszt a porszívózás körül/miatt, stb.

Van pár megoldás

Megcsinálod egyedül ugyanúgy, de nem lázadsz.

Ha most lesz plusz bevételed - tudom, lenne jobb helye is..-, hívsz egy takarítót.

Megtanulod a dolgokat leszarni. Ez utóbbit javaslom.

jan. 19. 10:47
 9/26 anonim ***** válasza:
72%

Szerintem a gyerekekkel és a férjeddel ülj le külön-külön, és beszéljétek meg.

A gyerekeidnek magyarázd el, hogy mostantól többet fogsz dolgozni, és ezért a házimunkában is többet kell segíteniük. Én az enyéimmel úgy csináltam, ahogy már többen is írták. Választhattak kettőt a házimunkák közül, és azt meg kellett csinálniuk. Ha úgy gondolod, táblázatot is csinálhatsz. (Pl. Hétfőn Anna: mos Lizus: elmosogat Laci: bevásárol, stb.)

Na, a férjed már egy keményebb dió. Én a helyedben vele keményebb hangot ütnék meg. Elmondanám, hogy mivel többet fogok dolgozni, muszáj többet segítenie, a házimunkával így nem fogok tudni megbirkózni. Ha csak elfelejti, vagy ilyesmi, arra jó a táblázat, mert ha jól látható helyre teszed, akkor mindig szembe jön vele, és (talán) megcsinálja.

jan. 19. 10:50
 10/26 anonim ***** válasza:
12%

A férjed ügyében: rá olyan feladatokat bíznék, ami NEKI okoz kényelmet. Pl a ruhák mosása - ha nem csinálja, nincs tiszta ruhája, bevásárlás - ha nem teszi, nincs kaja, mosogatás (ill. gép ki-be pakolása, ha van) - ha elfelejti, a tegnapi tányérból tud csak enni, stb.

Meg öt TÉNYLEG figyelmeztetni és ami rá lett bízva, azt nem csinálni meg helyette, illetve mosás, mosogatás esetén csan magatoknak csinálni meg, az övé marad koszosan.

Meg az egyes munkákra - pl a takarítás - pontos leírást, mit és milyen sorrenben kell megcsinálni, pontosan hogyan és mennyi idö alatt.

jan. 19. 11:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!