Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha egy ismerősnek gyereke...

U. Xorter kérdése:

Ha egy ismerősnek gyereke születik, akkor illik boldog születésnapot kívánni vagy azt majd csak egy év múlva?

Figyelt kérdés

jan. 17. 23:09
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
31%

Nem tudom miért fikázzátok a kérdezőt!

Hiszen pont az az egyetlen nap az igazi, szó szerinti születésnap! Minden további az csak a születésnap adott évi megünneplése, vagy éppen annak ünneplése hogy xy valahány éves lett. Illetve sokan az édesanyjukat köszöntik ilyenkor, mert világrahozta!

Ez a holnap lesz a szülinapom, vagy hasonló megfogalmazãsok bár érthetőek és a többség így használja, de nem helyes kifejezések. Ha holnap leszek 40 éves, akkor holnap lesz a születésnapom 40. évfordulója, nem pedig a születésnapom lesz holnap....

Szóval...

A boldog születésnapot teljesen odaillik, ahová a kérdező szánja, bár tény és való, hogy inkább a gratuláció az elterjedt...!

jan. 18. 09:38
 12/21 kutyafule4 ***** válasza:
58%
#11 ne idegeskedj, árt a gyomrodnak.
jan. 18. 09:43
 13/21 anonim ***** válasza:
35%
Igazából a 11-es jól írja.amig olvastam a kommenteket végig erre gondoltam hogy igazából a születésnapja az a babának. Az meg hogy nem érti, hát egy egy éves sem érti még. De persze a szokás ilyenkor gratulálni és nem születésnapot kívánni. Pedig az lehet logikusabb lenne.
jan. 18. 10:09
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Gratulálni szoktak nem születésnapot kívánni.
jan. 18. 11:05
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Gratulálj a gyermeke születéséhez.
jan. 18. 11:52
 16/21 anonim ***** válasza:
68%
Végül is végső ideje, hogy megtudják, kretén vagy, szóval hajrá.
jan. 19. 03:44
 17/21 A kérdező kommentje:
A kérdés kiírásakor titokban vágytam egy olyan válaszra, amit a #11-es adott, és én is ezzel értek egyet, ha a dolgok szó szerinti, eredeti logikáját vesszük.
jan. 19. 11:19
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

Ez szerint a logika szerint mindenki egy évesen már két éves lenne ha amikor megszületik boldog születésnapot kívánnánk……

Annyit szokás mondani, hogy gratulálok, egy évvel később pedig azt, hogy boldog születésnapot.

Ennyire egyszerű.

jan. 19. 11:30
 19/21 anonim ***** válasza:

Én tok értem a kérdezőt.

Ha a szó szoros értelmét veszem, boldog születésnapot! Egy születésnapod van életed során, a többi az csak évforduló.

Nem lenne két éves. Miért lenne az? Ha így vennénk alapul, akkor az lenne a 0.nap. így ugyanúgy egy éves lenne.

Ez csak gondolatmenet.

Persze ez így szokás ahogy írják, ennek ellenére meglehet érteni a kérdést ha valaki akarja.

jan. 19. 13:08
 20/21 anonim ***** válasza:
évfordulóra szoktak sztületésnapot kívánni születésnél gratulálni szokás.
jan. 19. 13:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!