A szüleim el akarnak válni. Mi tehetek én?
Mostanában sokat veszekednek, és most arra jutottak hogy el akarnak válni. Mondtam nekik a párterápiát, de nem akarnak menni, nekem úgy tűnik, hogy nem valószínű.
Azt sem tudnám eldönteni melyikükhöz kerüljek, ha mégis válnak. Én nem szeretnék dönteni. Viszont szeretném ha a bíróság meghallgatna, de úgy, hogy ez titok marad. Van ilyen lehetőség?
Valamint nagyon nem szeretném, ha elválnának. Mit tudok tenni?
Hogy ide gyk-ra regisztrálhas 16 évet be kell töltened.
Szóval 16 vagy annál idősebb vagy. Ha azt nézed a gyerekelhelyezés is csak max 2 évére szólna nálad, amíg a 18at betöltöd, utána már nagykoruként nem köt a gyerekelhelyezés szabályzata a szüleidet vagy téged. Amugyis egy válási folyamat általában elhúzódik, több hét, akár hónap is lehet. Ami azt jelenti hogy pl 17 is lehetsz amikor kimondják a válást. Az utána valaló egy évet simán kibírod.
Utána ha úgy van jön az egyetem, koli (ahol majd hétvégére jársz csak haza) utána lehet hogy már mész albérletbe vagy sajátba. A lényeg hogy nem sokáig kell lakahatás/elhelyezés szempontjából ezt a helyzetet mérlegelni.
A szüled úgy döntöttek hogy elválnak, nyilván annyira boldogtalanok együtt hogy jobb külön. Én nem akadályoznám a válási folyamatot. Inkább csak abban reménykednék hogy békés legyen. Pl ne legyen vita azon hogy kinek mi jutt, az anyagiakon marcangolás
Valós hogy neked is rossz időbe jött ez az egész, a felvételik, érettségi körül de ez van. Ami nem tör meg, megerősít.
Szerencsére semmit. Ne akarj beleszólni a szüleid, nyilvánvalóan már rossz kapcsolatába.
Az emberek okkal válnak el, ami nem csak annyi, hogy "mér középen nyomod a fogkrémet?".
Nem csak a szüleinek az élete, hanem az övé is, legalább ugyanannyira. Ha úgy érzi, hogy van még teendője, akkor teszi jól, ha meg is teszi, nem hurcolja magával egy életen át, hogy pl. "de mi lett volna, ha megpróbálok beszélni velük külön-külön is, meg egyszerre is", vagy hogy "mi lett volna, ha elmondom nekik azt is, hogy nekem milyen érzés ezen az egészen keresztülmenni, mert messze nem olyan, mint amilyennek ők hiszik", vagy akármi ilyesmi.
Úgyhogy, kérdező, ha akkor lesz tiszta a lelkiismereted, ha próbálsz tenni azért, hogy együtt maradjanak, akkor igenis tegyél érte! Mi nem igazán tudhatjuk, hogy mi válhat be, de nem is az a lényeg, hogy beválik-e a módszer, hanem hogy akkor leszel-e nyugodtabb, ha nem teszel semmit, vagy akkor, ha próbálkozol valamivel - bármivel. Amikor úgy érzed, hogy már mindent megtettél az ügy érdekében, akkor tényleg csak az van hátra, hogy elfogadd, mit lépnek. De igenis a te életed is, és valószínűleg nem vagy már annyira kisgyerek, úgyhogy ha úgy érzed, hogy van vele dolgod, akkor tedd meg, ami megtehetsz, hátha tudsz hatni rájuk valamivel.
"Nem csak a szüleinek az élete, hanem az övé is, legalább ugyanannyira"
Nem, ez nem igaz. A házasságkötés, válás, gyermekvallalas, költözés, munkahely váltás és hasonlók ugyan érintik a gyerek életét, megsincs joga beleszolni. Nagyon max véleményt mondhat, ha kérdezik, de a döntés csak és kizárólag a szülők joga. A párkapcsolatba meg pláne nincs beleszólási joga, sőt, ott meg véleményt se nyilvanithat, épeszű szülő nem is kérdezi a véleményét.
#16 Már bocsánat, de nincs igazad. A házasságot két fél köti egymással (elméletileg) szabad akaratukból. Ennek megfelelően ugyanez a két fél dönt a felbontásáról is, nem más. Tudod, ez egy párkapcsolat. Benne van a szóban, hogy "pár". Ahogy a 17-es válaszoló is írja, a gyerekvállaláshoz, költözéshez és hasonló döntésekbe sincs senki másnak beleszólása, még a gyereküknek sem. Ettől függetlenül nyilván érintik az ő életét is ezek a dolgok, ez tény, egyikünk sem vitatja. A kérdezővel is abszolút empatizálok, mert gyerekként ez valóban egy nehéz helyzet, és teljesen természetes, ha rosszul érzi magát emiatt. Sőt, az is rendben van, ha az érzéseit (!) elmondja a szüleinek. De az érzések megosztása nem egyenlő azzal, hogy befolyásolni akarja a döntésüket, mivel utóbbihoz semmi joga nincs. Gondolj már bele, hogy nézne az ki, ha a gyerek irányítaná a szülő párkapcsolatát... És most jöhetünk itt a kérdező korával, de valószínűleg nem véletlen nem írta le ezen az oldalon. Mindenesetre, ha "már nem annyira kisgyerek", ahogy írod, akkor magától is értenie kéne, hogy az "anya, apa, légyszi ne váljatok el" semmit nem ér, és amúgy sincs döntési joga ebben a kérdésben.
Kérdező, ahogy az előbb is írtam, megértem az elkeseredettségedet, de ezt a helyzetet csak elfogadni tudod. Egy házasság sok olyan tényezőből áll, amit egy gyerek még nem ért, hiszen ő még nem tart ott a saját életében. Ha a szüleid a válás mellett döntöttek, annak alapos oka van, és hidd el, minden bizonnyal jól átgondolták. Nekik sem könnyű ez a helyzet, férj és feleségként viszont ezek szerint nem működik a kapcsolatuk. De lehet, hogy ez a válás szükséges ahhoz, hogy egy jobb emberi és szülői kapcsolat legyen köztük.
Semmit nem tehetsz.
Megértem, hogy nem szeretnéd, hogy elváljanak, hogy felboruljon a közös életetek, de ha kettő ember el szeretne válni, annak oka van. Nem szeretik már egymást, vagy legalábbis úgy, ahogy egykoron, így nem boldogok egymással.
Kérelmezheted, hogy meghallgasson a bíróság, de nincs sok értelme. Mégis mit mondanál? Hogy nem szeretnéd, hogy elváljanak a szüleid? Érthető, de teljesen irreleváns.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!