Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan neveljem meg az öcsémet...

Hogyan neveljem meg az öcsémet, ha a szüleim nem hajlandóak rá?

Figyelt kérdés

16 éves lány vagyok és van egy 10 éves öcsém. Az utóbbi 1-2 évben nagyon szemtelen és idegesítő lett. Állandóan azt keresi, hogy hol zavarhat mást, hogyan lehet idegesítő. Ha tanulok, folyton benyitogat, a szobájában max hangerőn játszik a számítógépen vagy hallgatja a zenét, ha filmet nézek beledumál, kihúzza a fülemből a fülest. Ha együtt eszünk olyan dolgokat csinál, amitől elmegy az étvágyam, hangosan böfög.

Most is tanulnom kéne, mert holnap témazárót írok, de folyton átkopog a falon és huhogó hangokat ad ki. Az előbb be is nyitogatott.

Szerintem hiperaktív vagy figyelemhiányos, mert folyamatosan az idiótaságaival fel akarja magára hívni a figyelmet. Ha csak nyugodtan ül a család, akkor is elkezd hangosan csettintgetni a kezével, dobolni a lábával, vagy a villával csapkodni a tányér szélét.

Amúgy ha akar, tud okos is lenni. Jól tanul, és ha figyelnek rá, akkor a korához képest értelmesen lehet vele beszélni. Sportol, ott is dicsérik. A suliban sem csinál sok balhét állítólag, csak annyit, mint egy átlag eleven 10 éves fiú. Itthon jön ki rajta, de ezt meg én nem bírom már elviselni. Anyámék mindent megengednek neki, nincs semminek hosszútávú következménye. Apám este ér haza a munkahelyéről, sokszor már alszunk addigra, így vele nem is konfrontálódik annyit. Pedig Apa is mondta pár hete, hogy egyszer jó lenne úgy rendesen helyrerakni, megtépkedni az öcsémet, mert kezd nagyon szemtelen, visszapofázós lenni. Anyám meg olyan, hogy egyszer szól neki, másodszor is szól neki, de akkor már csúnyábban, utána viszont feladja és nincs semmi következménye.

Én hiába szólok, hogy nem tudok tanulni tőle, hogy nincs tőle nyugtom, mert mindig láb alatt van, nem érdekli a szüleimet. Ha én szidom le az öcsémet, az csak olaj nála a tűzre, élvezi, hogy idegesít. Ha taktikusan próbálom nevelni, elveszem valamilyét vagy befenyítem, megvesztegetem, akkor pedig kiveri a hisztit.

dec. 12. 22:26
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
95%
#10 Semmi köze, de attól ott él. Itt a neveléssel csak egy baj van, az meg az, hogy nem létezik. Miért lenne vele gond, ha idegesíti az a hülyegyerek? Joga van ahoz, hogy beleszóljon, mivel még otthon lakik és kiskorú. Ja meg ott van az, hogy direkt idegesíti, nem öntudat nélkül. Egy 10 éves még nagyon nem kamaszodik. Azt majd csak 2 év múlva lehetne mondani. :))
dec. 13. 09:14
 12/25 anonim ***** válasza:
100%
Mikor nem bírsz vele bassz le neki kettőt hármat aztán megtanulja merre az arra.
dec. 13. 09:14
 13/25 anonim ***** válasza:
0%
10 éves már igenis kamasz! Már egy 8-9 éves is tud kamaszodni. Én is egyet értek, hogy veled van a gond, alkalmazkodni kellene, nem picsogni. Te is voltál tini, ezt a szüleit tudják jól. Ne akarj te szinte még gyerekként gyereket nevelni.
dec. 13. 10:12
 14/25 anonim ***** válasza:
86%

"fel akarja magára hívni a figyelmet"

Akkor ha jót akarsz neki, vedd az adást. Beszélgess vele. Mondd meg neki, hogy te mellette állsz, fogjatok össze, hogy mond a kettőtöknek jó legyen.

Minden közös és külön gondotokat megbeszélhetitek, szövetségesek, egymás segítői, örök barátok lehettek.

dec. 13. 10:55
 15/25 anonim ***** válasza:
62%
Tőlem már kapott volna efy jó nagy maflást, és addig kapna amíg szépen leszikna a szemtelenkedésről.
dec. 13. 15:56
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Az a fő baja a gyereknek, hogy baromira fegyelemhiányos, nimcs szeretve és nevelve sincs, egyáltalán nincsenek meg a korlátok, amikhez tudna igazodni.

Apátok alig van otthon, anyátok meg gondolom nem ér rá a gyerekkel foglalkozni.

Max annyit tehetsz, hogy játszol és sokat beszélgetsz vele, hogy otthon ne érezze mellőzve magát. Remélhetőleg kinövi ezt az idegesítő korszakát, de ne várj azonnali eredményt.

A szüleid meg jó lenne, ha észbe kapnának. Pár év múlva kamaszodik, nehogy rossz társaságba keveredjen.

dec. 13. 16:31
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
Tehát apád gyakorlatilag nem vesz részt a családi életben, anyád belefaradt hogy egyedül próbálkozzon. Így meg elkanászodik, azt akarja legalább tr figyelj ra. Apádnak kéne ezt kezelni de nem pofonnal. Hanem odafigyeléssel. Törődni kellett volna vele (tek). Mindig az anyától várja a társadalom a nevelest, pedig egy jó apakép fontos fiúnak lánynak egyaránt.
dec. 13. 23:05
 18/25 anonim ***** válasza:
0%
Alkalmazkodnod kell! Egy hisztis p...csa vagy. Neked kellene itt egy nagy átszálló, nem a kölyöknek.
dec. 14. 10:17
 19/25 A kérdező kommentje:

Alkalmazkodni? Ahhoz, hogy állandóan áll a bál? Szerintem ahhoz senki sem tudna huzamosan alkalmazkodni.

Az azért nem megoldás, hogy én foglalkozzak vele érdemben, mert velem nem tud normálisan viselkedni. Hiába kérdezem normális dolgokról, idő előtt elkezd marhulni. Olyan, mintha nekem csinálná a műsort. Az a figyelmem azonban nem elég neki, amit normális keretek között adok neki. Lehet ő azt élvezi, ha üvöltök vele.

dec. 14. 10:37
 20/25 anonim ***** válasza:
0%
Ha ennyire nem bírod elviselni, ne kommunikálj vele és vegyél egy füldugót. Nem a te dolgod nevelni, ne legyél ennyire kotnyeles. Valóban alkalmazkodnod kellene nem rinyálni. Egy kiskamasszal úgyse tudsz mit csinálni, majd kinövi. Ha a szüleidre nem hallgat, majd pont rád, 16 éves csitrire fog, mi? Persze, hogy direkt stromfol, hogy üvölts, én öcsém is ezt csinálta a nővérünkkel. Direkt idegesítette, kiakasztotta, aztán meg jót röhögött rajta. A végén már én is röhögtem rajta.
dec. 14. 13:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!