Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan neveljem meg az öcsémet...

Hogyan neveljem meg az öcsémet, ha a szüleim nem hajlandóak rá?

Figyelt kérdés

16 éves lány vagyok és van egy 10 éves öcsém. Az utóbbi 1-2 évben nagyon szemtelen és idegesítő lett. Állandóan azt keresi, hogy hol zavarhat mást, hogyan lehet idegesítő. Ha tanulok, folyton benyitogat, a szobájában max hangerőn játszik a számítógépen vagy hallgatja a zenét, ha filmet nézek beledumál, kihúzza a fülemből a fülest. Ha együtt eszünk olyan dolgokat csinál, amitől elmegy az étvágyam, hangosan böfög.

Most is tanulnom kéne, mert holnap témazárót írok, de folyton átkopog a falon és huhogó hangokat ad ki. Az előbb be is nyitogatott.

Szerintem hiperaktív vagy figyelemhiányos, mert folyamatosan az idiótaságaival fel akarja magára hívni a figyelmet. Ha csak nyugodtan ül a család, akkor is elkezd hangosan csettintgetni a kezével, dobolni a lábával, vagy a villával csapkodni a tányér szélét.

Amúgy ha akar, tud okos is lenni. Jól tanul, és ha figyelnek rá, akkor a korához képest értelmesen lehet vele beszélni. Sportol, ott is dicsérik. A suliban sem csinál sok balhét állítólag, csak annyit, mint egy átlag eleven 10 éves fiú. Itthon jön ki rajta, de ezt meg én nem bírom már elviselni. Anyámék mindent megengednek neki, nincs semminek hosszútávú következménye. Apám este ér haza a munkahelyéről, sokszor már alszunk addigra, így vele nem is konfrontálódik annyit. Pedig Apa is mondta pár hete, hogy egyszer jó lenne úgy rendesen helyrerakni, megtépkedni az öcsémet, mert kezd nagyon szemtelen, visszapofázós lenni. Anyám meg olyan, hogy egyszer szól neki, másodszor is szól neki, de akkor már csúnyábban, utána viszont feladja és nincs semmi következménye.

Én hiába szólok, hogy nem tudok tanulni tőle, hogy nincs tőle nyugtom, mert mindig láb alatt van, nem érdekli a szüleimet. Ha én szidom le az öcsémet, az csak olaj nála a tűzre, élvezi, hogy idegesít. Ha taktikusan próbálom nevelni, elveszem valamilyét vagy befenyítem, megvesztegetem, akkor pedig kiveri a hisztit.

dec. 12. 22:26
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
92%
Nem tudod anyádat helyettesíteni. Anyuddal kell beszélj, hogy nézze meg, hogy milyen édeske lett a pici fiacskája. Ha a jegyeid leromlanak majd és anyád akkor se tesz érte semmit, szólj apádnak. Este mikor hazaér, beszélgessenek el vele, szedje ki az ágyból, ha úgy van. Én q helyedben megtépkedném az biztos és ha anyám közbeszólna megmondanám, hogy szívesen, csak a te dolgokat végzem épp.
dec. 12. 22:32
 2/25 A kérdező kommentje:

Hát igen, ez a baj, hogy anyám nem neveli. Apám pedig azért nem kapja el úgy rendesen, mert anyám szerint az nem megoldás, meg ne verje a gyereket. Apám meg hallgat rá. Pedig ő is mondta, hogy úgy látszik, hogy az öcsém nagyon akarja azt a pofont. Sosem ütöttek meg bennünket, de neki nem ártana, ha egyszer szájbavágnák. Én is szívesen megtenném már, pedig nem vagyok erőszakos. Csak tudom, hogy akkor is neki adnának igazat. Ha elkezdek veszekedni vele, anyám mindig szól, hogy nekem legyen eszem, én vagyok az idősebb.

A napokban is visszapofázott Anyának, hogy : Ne basztass!

Ordított anyámmal konkrétan, az meg csak azon volt kiakadva, hogy miért használ csúnya szót. Lehet, hogy 16 évesen nincs jogom ítélkezni a szüleim felett, de ez nem nevelés.

dec. 12. 22:58
 3/25 anonim ***** válasza:
100%
Ha a szüleid nem nevelik, elég korlátozottak a lehetőségeid. Szólhatsz nekik ezredjére, mondhatod, hogy ha ők nem nevelik, te fogod, mert pár év és már nevelni sem lehet. Én mondjuk ha tanulnék és ő max. hangerőn gépezik, hogy engem zavarjon, lekapcsolnám a biztosítékát (laptop esetén nem működik) vagy kihúznám a routert, hogy ne legyen net, csak hogy átérezze, milyen amikor valaki megzavarja. 10 éves korában én mondjuk megcsapkodtam az öcsémet, ha nagyon gyökér volt. Csakhogy nálunk ha balhé volt, mindkét gyereket büntették.
dec. 12. 23:48
 4/25 anonim ***** válasza:
77%

Mondjuk én ennyit nem agyaltam volna, biztos, hogy kapott volna már.

Aztán inkább hallgassam anyámék lebaszását, mint az öcsémet.

Apád ezek szerint nem bántana téged, anyádat meg elhallgatod, nem mindegy?

dec. 13. 01:18
 5/25 anonim ***** válasza:
43%
El kell küldeni jó kis bentlakásos iskolába ott majd megtanulja mi az atya úr isten
dec. 13. 03:11
 6/25 anonim ***** válasza:
47%
#5 ja, és várjanak még 4 évet, mert addig nem tudom, hogy hol vannak bentlakások már 10 éves kortól
dec. 13. 05:48
 7/25 anonim ***** válasza:
23%

Határozottan nem a te dolgod a testvéred nevelése, szólítsd fel a szüleidet, ha másként nem megy, hogy tegyék a dolgukat.

Esetleg tanulj könyvtárban, ha megoldható.

dec. 13. 06:36
 8/25 anonim ***** válasza:
83%
Sajnos a szülő nem ül le vele játszani. Ez van erős figyelem felhívás.
dec. 13. 06:42
 9/25 anonim ***** válasza:
90%

Nyugodtan vágd szájba egyszer, majd tanul belőle.

Én sem vagyok a verés híve és egy pofon nem fog nála lelki traumákat okozni, csak kicsit helyre teszi, hogy megtanulja, hogy hol a határ.

Az a baj, hogy ha most nem léptek, akkor ott 15-16 évesen még szemtelenebb lesz és a fejetekre fog nőni! Egy mukkot nem fogtok tudni szólni, mert már most azt mutatjátok, hogy ő otthon a kiskirály, ti pedig a hűséges alattvalói.

dec. 13. 06:57
 10/25 anonim ***** válasza:
27%
Az öcséd kamaszodik és semmi de semmi közöd a neveléséhez. Te is voltál kamasz, csak már elfelejtetted. Ne szólj bele a tesó nevelésébe. Itt veled van a gond, nem vele.
dec. 13. 09:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!