Baj, ha én 20 évesen a családalapításon gondolkodom?
Ha most elkezdenénk sorolni az érveket és az ellenérveket, se vége-se hossza nem lenne a felsorolásnak. Ahogy már előttem is írták, ha a körülmények megfelelőek vagy legalábbis elfogadhatóak, akkor hajrá! Sok sikert!
Csak néhány érv, ami a "korán" szülés mellett szól:
Könnyebben szülnek a fiatalok.
20-25 év alatt kevesebb káros hatás éri a mamát, mint 30-35 év alatt . (dohányfüst, szmog, betegségek, 30 felett már kardiológiai problémák is jelentkezhetnek stb.)
25-28 éves anyuka munkát is könnyebben talál, mert a munkáltató úgy gondolkodik (többnyire), hogy ha még nincs gyerek, akkor még csak ezután fog szülni, akkor megint keressek más alkalmazottat.
Néhány ellenérvet is tudok:
Ha megszületik a gyerek, és nincs kire rábízni, akkor vége a gyakori "bulizásoknak", kicsit problémásabb, ha utazni szeretnél, ha tanulsz (mondjuk levelezőn), stb.
Mindezekkel együtt én azt mondom: HAJRÁ!
Majd 30-35 éves korodban, amikor a gyerek(eid) 10-12 éves(ek) lesz(nek), a veled egykorúak irigyek lesznek rád, hogy te már túl vagy a nehezén!
Sok sikert és boldogságot!
50/F
Én 15 éves korom óta vagyok "felnőtt", de azért van bőven mit tapasztalni, nekem is, neked is.
Ha úgy érzed, hogy szeretnéd, vágj bele, de azért tényleg fontold meg!
Én 5 éve vagyok lassan párommal és még így is voltak "meglepetések" a kapcsolatunkban. (nem durvára kell gondolni, de azért idő kellett a megemésztéséhez)
Ne hagyd, hogy az ösztöneid irányítsanak, tényleg fontold meg alaposan!
21/L
Igen meggyorsitottad a "biologiai" oradat, mivel nem kellett volna mar 13 evesen elkezdeni egy olyat tevekenyseget, ami nem a korodnak megfelelo, tehat meg varhattal volna, mivel eretlen voltal.
Lehet, hogy most nyugalomra vagysz, talan elfaradtal es a rossz tapasztalatok miatt, de hidd el, hogy nagy felelosseggel jar tanulni es kozben mar csaladot alapitani, mivel a ket tevekenyseg komoly megterhelest jelent.
Egyet ne felejts el, hogy Aki igazan szeret, az varni fog Rad, tehat nem kell sietned, mert nem fogsz lekesni semmirol!
Elobb fejezd be a tanulmanyaidat es aztan johet a csalad. Meghazasodni meglehet, de a babaval meg varni kellene, mivel a tanulast es a siro csecsemot, de a hazi munkat osszevonni eleg komoly megterhelest jelent.
Tervezni lehet, de ne siess!
Szia!Én 21 vagyok és 1,5 éves a kisfiam!
Párommal 3 év együttélés után össze házasodtunk.(21-én lesz a 2. házassági évfordulónk)
Nem bántam meg!Imádom a kisfiam.Nagyon jó,h ilyen fiatal anyuka vagyok.(mindenki a nővérének hisz engem amikor buszozunk...)
De ha bármi kérdésed van írj nyugodtan privit.
Az első válaszolóval meg egyáltalán nem értek egyet!!Lehet,h ő 20 évesen sokkal érettebb,felelősség teljesebb,mint bármelyik 30-40 körüli nő.
Szerintem amúgy sem a kor számít.Egy nő ahogy először meg fogja a kezében a babáját,AZONNAL fel nő az anyasághoz!!!!
Egyetértek azokkal akik nincsenek ellened!
Én is fiatalon szeretnék anya lenni, más az, hogy lehet nem jön össze mivel a páromnak kicsit tovább tart az egyetem az átlagnál:-S szülőkkel meg nem szívesen tartatnánk el a babát. De 3o előtt szeretném megszülni a gyermekeimet. Ha végeznék az egyetemmel és a párom is, valamint lenne biztos megélhetésünk akkor bevállalnám 2o-21-22 évesen is a babát. Szóval te ha olyan szerencsés vagy, hogy betudod vállalni most, akkor HAJRÁ.
Viszont, hogy kicsit negatív legyek egy év kapcsolatot én is korainak tartok a babához.
A bulizással nem jövök, mert én sem vagyok az a nagy bulizós, sosem voltam, nem is hiányzik...
Talán egy évet még várjatok, aztán rajtatok múlik csak:)
sok boldogságot
Köszönöm a rengeteg pozitív választ,és örülök,hogy vannak rajtam kívül olyanok,akik nem a tipikus "28 éves korodig ne vállalj gyereket" táborba tartoznak. :)
Tulajdonképpen babát nem is most rögtön szeretnénk,hanem miután befejeztem a fősulit.(Ha minden jól megy,ez 2013-ban lesz.)A körülmények jók,saját lakásunk van,páromnak fix munkahelye és elég jól keres. Én általános és középiskolás fiatalokat korrepetálok német nyelvből,nekem ebből van egy kis pénzem. Szóval,hála a Jóistennek,jól élünk. Úgy érzem,hogy a kapcsolatunk is stabil,én nem tudnám más férfival elképzelni az életem.Jó,nyilván kisebb összeszólalkozások vannak,de csak az átlagos,miért nem mostad el magad után a tányért jellegűek.Köszi még egyszer mindenkinek a válaszokat! :)
En azert tanacsoltam azt, hogy jol gondold meg, mivel meg tanulni szeretnel.
Az En lanyom most 23 eves es 2 eves a kislanya, s dolgozik, de kozben tanul!
Nincs azzal semmi problema, hogy eretlen lenne, vagy alkalmatlan, mivel imadni valo ahogyan foglalkozik a babajaval, mivel Nalunk laknak, s pontosan azert, hogy a tanulmanyait tudja vegezni igy munka mellett.
Tehat En nagyon jol latom azt, hogy mennyire faradt, viszont nem hanyagolja el a gyermeket, de En sokat segitek Neki, mivel a fozest En oldom meg, es a gyermeket En besegitek abba, hogy neha elviszem, vagy haza hozom a bolcsodebol, s amikor beteg a baba, akkor szinten a csalad minden tagja besegit, tehat ha nem lenne segitsege bizony nem lenne egyszeru az elete, En ezt tapasztalom.
Tehat Neked kell eldonteni, mert semmi gond nincs a koroddal, mivel inkabb fiatalon, mint idosebben, mert a fiatal Anya sokkal egeszsegesebb nevelest tud biztositani a babanak, mint az, Aki 40 felett szuli meg, es a tulzott felelmevel elkenyezteti a gyermeket, vagy lelkileg tonkre teszi pl.
Tehat En sok boldogsagot kivanok, es nincs gond ezzel, mert teljesen normalis es termeszetes a dolog, de Neked felkell keszulni arra, hogy a tanulas mellett tudod-e igy vallani, mivel nem egyszeru, de megoldhato!
Jó utakon jársz! Ha a barátnőidre halgatsz a liberalizmus csábító sátánjaira hallgatsz! Az alvilágban az ördögök szilánkos vazelinnel fognak seggbekúrni!
Na, komolyra fordítva a szót...
Mért mennél feleségül ahhoz akit szeretsz? Én speciel mindig abban reménykedek hogy sikerül 20 év alatt megházasodni és meglátni első gyermekem. Nagyon szerencsés ha ilyen fiatalon jó partnert találsz! És az hogy fiatalon is a gyermekvállalás/gyermeknevelés téma érdekel az a szellemi érettségedet mutatja csupán!Azért mondják ezt a barátnőid mert nem családcentrikusak.Elcseszed az életed? Akkor az emberek 99% előbb utóbb elcseszi...
Kedves 11.15!
Aki 40 felett szül az sem teszi tönkre lelkileg a gyermekét! Talán az előítéletektől őket is meg kellene kímélni!
Én már írtam ide kommentet, hogy én 39 évesen szültem de teljesen megértem és tudom, hogy a 20 évesek is lehetnek jó szülők!
Ez nem kor függő és a 40 évesnek is joga van ahhoz, hogy akkor szüljön amikor ő akar!
Bocsánat a kérek kérdezőtől az OFF-ért, de bennünket későn szülőket is nagyon sok kritika ér és én ezt szeretem lereagálni!
Pont ezért nem ítélem el semelyik korosztályt a döntése miatt, mert mindenki tudja és érzi neki mikor jött el az idő a gyerekvállalásra!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!