Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nagybátyám elvárja, hogy...

Nagybátyám elvárja, hogy ingyen adjam neki a telót?

Figyelt kérdés
Anyám öccse, egyben keresztapám is. 2 éve mikor jogsit szereztem akkor nekem adta az autóját (VW golf 5) mert újabbat vett magának. Nekem van egy eladó iPhone 13, ami kb 200ezret ér, és tegnap elkérte, mert az ő telefonja betört. De nem nagyon volt megbeszélve semmi, ő elkérte és én odaadtam, de azóta sem tudom, hogy hogyan gondolta. Csak kölcsökérte amíg újat vesz? Vagy úgy gondolja, hogy neki ajándékoztam? Anyám azt mondja, hogy ne kérjek érte semmit, ha visszaadja akkor jó, ha pedig nem akkor így jártam.
okt. 14. 20:52
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

Ha valaki ad ajándékba valamit, akkor az ajándékba van, jó esetben nem vár el érte semmit. Viszont, mikor odaadtad, és te vissza is akartad kapni, akkor ott kellett volna megbeszélni.

Plusz, én lehet hogy hagynám, még akkor is ha jelentős bevétel, mert ha egy új autót kellett volna venni az azért összegben is rázósabb lett volna. Ha ezt veszed alapul akkor jól is jártál.

okt. 15. 00:19
 12/26 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem egy autóért cserébe ez nagy ár... Ne legyél már ennyire fillér b@szó.
okt. 15. 07:35
 13/26 anonim ***** válasza:
100%
"ez nem nagy ár" na...
okt. 15. 07:36
 14/26 anonim ***** válasza:
94%

Ezt most nem egészen értem. Az jó és normális, hogy ő neked adta az autóját, de te visszakérnéd a telefont?

Nyilván rá lehet kérdezni, hogy kölcsönbe kérte-e, sőt ezt előre meg kellett volna beszélni. De az nem fair, hogy te közben elfogadod az ő autóját.

okt. 15. 08:43
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

Elég hálátlan vagy...

Kaptál egy 500000-1,5 millió közötti autót, ha ezt csak úgy oda adta neked, akkor éppen úgy nem izgatja a telefonod értéke! Jelenleg ~240000 ft újonnan, tehát a használt telefonod ennél biztosan kevesebbet ér...

Mivel hozzád vágott 0,5-1,5 millót, közben a telefonja tönkrement, lehet pont emiatt éppen nincs pénze újra. Biztosan jobban járt volna, ha eladja a régi kocsiját, és vesz egy (almánál maradva) Iphone 16 promaxot. Szinte biztosan maradt volna még pénze az autóból.

Szóval, ha nem adja neked vissza, akkor sem kéne neki ezt megjegyezned!

okt. 15. 09:00
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

Hát az én családomban az az "erkölcs/szokás", hogy a fiatalabb generációt segítsük és nem fogadunk el nagyon tőlük semmit cserébe, hanem majd ők is továbbadják a következő generációnak valamilyen formában a segítséget.

Annó azért nem is vállaltam, h az unokatestvérem egyik gyerekének a keresztanyja legyek, mert az tulajdonképpen egy fix évi kb 100 ezer ft kiadás, az én (!) értékrendem szerint és nem éreztem úgy, hogy van olyan jó kapcsolatom az unokatestvéremmel.

Ettől függetlenül én biztos, hogy nem állnék a nagybáttyám elé és kérném el a 200at a telefonért. (Az én nagybáttyám viszont biztos, hogy nem gondolná úgy, hogy akkor most övé az a telefon.)

okt. 15. 12:42
 17/26 anonim ***** válasza:
82%

Kicsit védeném azért a kérdezőt is. Bár én is leírtam, hogy biztos nem tenném szóvá, hiszen legrosszabb esetben is kerestem 200ezret ezen az üzleten és így jobb csendben maradni.

Azonban nem lehet tudni, hogy a kérdezőnél milyen az anyagi háttér. Lehet jól jött volna az extra pénz, akár tanulmányokra, akár ruhára vagy bármi egyéb dolgokra. Nem tudom feltünt-e, de nem a szüleitől kapta az autót és a kérdésben is csak az édesanyját említette. Nem tudni, hogy milyen helyzetben vannak. Nem kellene turkálni ennyire a zsebükben és egyből azt mondani a kérdezőre, hogy "fillér b*szó". Lehet igenis meg lett volna a helye annak a pénzenek és a teljes történet ismeretében az is lehet, hogy a nagybácsit szidnák, hogy neki csak nem annyira kell a pénz, ha csak úgy oda tud adni egy kocsit, és vesz egy újabbat. Én se tudnám ezt megtenni, mindenképpen be kellene számíttatni a jelenlegit. Ő meg megteheti és kivesz egy rászoruló kezéből x összeget, holott a kocsi amúgy más lapra tartozna, hiszen azt szívességből adta, mert megthette és szerette volna támogatni a családot és ezért nem váhatna ilyen jellegű viszonzást.

Szóval azért én nem szidnám annyira a kérdezőt és nem is hordanám le mindennek a teljes történetet hiányában.

(Sajnos van olyan ismerősöm aki árva lett 18 éves kora előtt. Volt mikor 100ezer forintnyi támogatásért cigánynak vallotta magát. Etikátlan ez?? Fillér b*szás ez?? Nyílván sokan nem tennék meg, de mi a helyzet akkor, ha igazából saját magadat kell ellátnod és a ház amiben laktál a 2 másik testvéreddel mostmár közös tulajdon?? Ha azt mondják hogy nekik kell a pénz és eladják, akkor hogyan tovább?? Ki tudnád őket vásárolni?? Igazából csak a szívességből van tető a fejed fölött és saját magadtól kell mindent elő teremtened, úgy hogy már senki nem áll mögötted. Nyílván jól jön minden pénz, amit csak megkaphat az ember. Teljes történet hiányában nem szeretek ítélkezni hasonló okból kifolyólag.)

okt. 15. 12:57
 18/26 anonim ***** válasza:
32%

Utolsó erről aza véleményem, hogy egy Golf 5 már nem új autó, költeni kell rá csak állapot fenntartása miatt is. De, ha ez a használt telefon 100-150000 ft-os értéke ilyen érvágás lenne a családnak, akkor ők nem tehetik meg azt, hogy egy autót fenntartsanak. Ezt valaki belátja, valaki nem. 8 évig nyúztam egy Golf 4-et. Szerettem, jó kocsi volt, és olcsón fenntartható. A jó állapotának a megtartására évi átlag 300000 ft ment el!!! És most ne szóljon olyan aki két vizsga között csak olajat cserél egy 15+ éves autóban, mert az ilyeneknek általában egy lepusztult szarja van, amire veszik a vizsgát. A golf 5 már 2005-től gyártják, tehát a legrégebbi példánya 19 éves!

Ha tényleg anyagi gondok miatt nem tudnak fenntartani egy autót, akkor azt nem szabadott volna elfogadni ajándékként sem!

okt. 15. 13:33
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

Nekem meg erről az a véleményem, hogy a korábbi 22 éves autómat én is cseréltem újabbra. Rendben volt rajta minden, vezérlés is lett rajta cserélve, úgy lett eladva, hogy olajat se kellett benne cserélni az új tulajnak. Az utolsó teleszkópig minden rendben volt rajta, nyári téli gumi szett is rendben volt hozzá. Talán annyit kellett rá költeni, hogy a téli kerék szettet cserélni nyárira. Patika állapotban lett tovább adva az autó, nem azért lett eladva, mert ezer sebbtől vérzett. Számlával volt igazolva a teljes vezérlés csere és az olaj csere is (pár hónappal az eladás előtt). Szóval az aki megvette a kereskedőtől nem éppen egy pénz temetőt vett át. Nem kell rá semmit költeni előre láthatólag. Ha valakinek egy ilyen állapotú kocsit adtam volna oda, ha nincs is pénze váratlan kiadásokra fent bírta volna tartani, mivel át volt nézve előtte és ami úgy volt rendbe volt rajta rakva.

Lecserélve azért lett, mert volt egy nagyon jó alkalmi vétel ismerőstől, újabb és felszereltebb. Volt akkor félre tett pénzem és beleugrottam. Az előzőt meg jó áron számolták be.

Másik dolog, hogy ha annyira megteheted, hogy több százezeres tételekkel dobálózz és tényleg jó szándékkal akarsz valakinek adni egy autót, akkor gondolom nem egy leharcolt valamit adsz oda. Itt egy autó, csak vidd el szerelőhöz mert motor és váltó hibás, valamint olajból is havi 2 litert utána kell tölteni, nézettesd meg azt is... Ha vigyázva volt rá az évek alatt és karban volt tartva, akkor nagy ráfordítást nem igényel. Az enyém is túl volt már mindennek a cseréjén, volt olyan nagy szervizen, mikor 200ezer forint volt ráköltve és hozzá értő szerelő csinálta. Az is eladás előtt 1-2 évvel. Nem mindenki csak a roncsokat szánja eladásra, cserére.

okt. 15. 13:51
 20/26 anonim ***** válasza:
13%
Nos akkor ezek szerint teljes mértékben tisztában kell lenned azzal, hogy egy ennyi idős autón bármi bármikor elromolhat, függetlenül attól milyen állapotban adtad tovább.
okt. 15. 13:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!