Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Milyen esetben "kell" vigyázni...

Milyen esetben "kell" vigyázni más gyerekére?

Figyelt kérdés
Nem tudtam máshogy megfogalmazni a kérdést, de arról van szó, hogy kicsit már sok lett, hogy sógornőm gyerekeire kell vigyázni. Nem sokszor, de anyósom már úgy kezelte a dolgot, mintha ez nem egy szívesség lenne részemről, hanem kötelesség. Itthon voltam terhesen táppénzen, és anyósom kb valahogy így mondta, "hát te úgyis otthon vagy akkor tudsz rájuk vigyázni, meg úgyis közel laktok, csak átsétálnak"... 12 és 8 éves gyerekekről van szó, már nem olyan kicsik, de nem valami jó gyerekek sokszor összeverekednek stb és rohadtul figyelemzavarosak, hiperaktívak, jó a nagyobbik már nagyjából kinőtt belőle, de folyton telefon, tablet lett a kezükbe nyomva már kicsi koruktól kezdve, ezért elég nehéz lefoglalni őket, főleg a kisebbiket. Megjegyzem sokszor vigyáztam rájuk, a nagyobbikra már 2015 óta. Viszont az utóbbi időben besokalltam (terhességi hormonok sem segítettek a helyzeten 😅) és nem vállatam el őket. Él még mind a 4 nagyszülő, apjuk, anyjuk (bár elváltak és az apjuk lesz.rja őket), plusz mindkét szülőnek 2-2 testvére van. Egyik ugye a férjem, de ő sem akar rájuk vigyázni, és nekem is azt mondja, hogy szerinte hagyjam. Amúgy sógornőm anyósoméknál lakik a gyerekekkel és jóformán ő is egy gyerek maradt valamilyen szinten, plusz a gyerekei sokszor inkább már anyósomék gyerekei és inkább ők irányítják a dolgokat. Pl. szerintem ennyi idős gyerekeket már pár órára otthon is lehetne hagyni és sógornőm is ezt mondta, de anyósom és apósom nem engedi... Érdekesség, hogy a nagyobbikat viszont már ők is otthon hagyják egyedül. Na de ugye a kicsivel már nem merik, mert kb attól kell félni, hogy megölik egymást. És akkor slussz poén, hogy most ugye már jópár hónapja nem vállaltam el őket, apósomnak meg sz.r a memóriája (nem emlékszik, hogy az elmúlt években számtalanszor vigyáztam rájuk és én nem úgy mint ők, hogy telefont nyomok a kezükbe...) és azt mondta sógornőmnek előttünk, hogy ezekután majd ő se vigyázzon a mi gyerekünkre... Na nem kell félni nem is kell... Csak az a sz.r, hogy sógornőmnek amúgy elvállalnám, mert ő rendes(ebb), de így, hogy anyósom meg apósom ilyen... Hát így nem.

#gyerek #Rokom
okt. 10. 21:42
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
12%
Addig nagy az arca mindenkinek amíg meg nem születik a sajátja aztán fogja a fejét hogy hova rakja a két és fél hónapos nyári szünetben, az egy hetes tavaszi szünetben, az egy hetes őszi szünetben, az egy hetes téli szünetben, az évi 3 alkalmas tanítás nélküli napon, a havi 2-3 rövidített órás napokon, meg esetleg egy újabb vírus miatti x hetes szünetben. És akkor még szerencsés aki el tud menni táppénzre anélkül, hogy a kirúgás veszélye fenyegetné. Nyilván más dolog, hogy kérdésben nem a szünetekről van szó, de attól még a szívesség az szívesség, ha te nem teszed meg ne is várd majd el.
okt. 11. 11:54
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk hasonló helyzetből hatalmas sértődés lett, de jobb is így utólag. Ugyanígy elmentem szülni, első pár hét után sőgornőm folyton kérte, hogy vigyázzak az ovis fiára.

Először itt-ott előre megbeszélve, ez rendben is volt.

Aztán kezdődtek olyanok, hogy random megjelent a ház előtt és nem megkért hanem"Szia, itt hagyom a Pistikét egy kicsit, majd jövök érte"

Azt tette be a kaput, mikor felhívott, hogy hívták az oviból, hogy rosszul van a gyerek, hány, bágyadt, érte kellene menni. Ő nem tud, mert dolgozik, hozzam már el magunkhoz, meg ugye itt lehet munka időben pár napig ameddig meggyógyul, én úgyis itthon vagyok a babával.

Akkor mondtam, hogy biztos nem fogom a hányós vírusos gyereket ide hozni a 4 hónapos mellé, akire még kimondottan veszélyesek az ilyen vírusok, semmi kedvem utána befeküdni kórházba, hogy infúzióra tegyék a babát kiszáradás miatt.

Azóta nem áll velem szóba, szerencsére.

okt. 11. 11:58
 23/30 A kérdező kommentje:

Én nem akartam azt sugallni a kérdéssel, hogy állandóan vigyázni kell rájuk, kb havi 1-2 alkalomról volt szó régebben. És mondom, a bajom nem azzal volt, hogy sokszor kellett rájuk figyelni, hanem azzal, hogy átestünk a ló túloldalára és evidenssé vált, hogy ha én itthon vagyok akkor úgyis tudok figyelni rájuk.

Amúgy meg van nekem is családom és segítségem, nem csak a párom családja jöhet szóba szerencsére.

okt. 11. 14:15
 24/30 anonim ***** válasza:
100%

21-es, ez a szülők baja, pontosan, nekem, mint rokonnak miért kellene ezen aggódnom?

Viszont senki gyerekére nem vigyázok, csak mert "úgyis otthon vagyok". Hát persze, főleg, mivel ebből egy idő után elvárás alakul ki.

Akkor tartson bunkónak, pont jó magasról letojom, de legalább nem kell azon kattogni, "na Julcsi mikor hozza át Hannácskát" mert épp dolga van?

Kérdező: teljesen igazad van, nálam sem a havi 2-3 alkalommal lenne gond, hanem amikor "természetesnek veszik" és akár szó nélkül lepasszolják. Na, ezt viszont nem.

okt. 12. 08:26
 25/30 anonim ***** válasza:
78%
Az elvárás része a láthatóan utált anyós egyik beszólása volt, ami fel lett fújva. A kérdező leírta konkrétan a kérdésben, hogy neki sok vigyázni a gyerekekre, a férje sem akar rájuk vigyázni. Most meg már azt mondja hogy nem a vigyázással van a baj. Most akkor konkrétan mi a probléma?
okt. 12. 08:46
 26/30 anonim ***** válasza:
100%
Állandóan készenlétben állni, ha jön a hétvége, hogy ma a reggeli közben beállít-e anyuka a kis Pistikével és lelép, vagy magyarázkodni kell, hogy én 3 óra múlva boltba mennék sajtot vagy baba bútort venni és addig sem gyomorideggel akarok vigyázni a fiúra, hogy hátha ideér érte időben az anyja. Vagy ha elmegyünk és hiába csenget, majd elszíd az anyjának mindennek... Ezt az ideget nem kérném, és előre megmondanám előre, hogy nem fogok vigyázz állásban készen állni erre. Ha jól értem, ez a probléma.
okt. 12. 08:52
 27/30 A kérdező kommentje:

25-ös

Olvasd el a második mondatot kérdés alatt.

"Nem sokszor, de anyósom már úgy kezelte a dolgot, mintha ez nem egy szívesség lenne részemről, hanem kötelesség."

Lehet rosszul fogalmaztam meg, vagy te mindenképp mást akarsz belemagyarázni, de nekem ezzel volt bajom amikor kiírtam a kérdést akkor is meg most is. És nem egy ilyen megjegyzése volt, hanem több is. Apósomnak szintén. És én erre mondtam, hogy engem ne nézzenek madárnak.

De mindegy köszönöm a válaszokat, már elég érkezett, meg eléggé kibeszéltük a témát, úgyhogy már nem fogok reagálni.

okt. 12. 09:35
 28/30 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező: úgy értem, hogy nem az 1-2 vigyázás a problémád, hanem az, ahogyan kezelik. Mintha ez jogos elvárás lenne tőled. És szerintük te úgyis ráérsz, mert otthon vagy. Szerintem ez sértő. Ne ők állapítsák meg, hogy te mennyire érsz rá. Hanem kérjenek meg szépen, és tegyék hozzá, hogy ha van kedved és időd, akkor légy szíves, vigyázz rájuk egy kis időre. Mennyire más lenne ez.

Nem vagy a csicskájuk.

okt. 25. 15:52
 29/30 anonim ***** válasza:
Régen falun az volt a szokás, hogy az vigyázott a gyerekekre, aki éppen ráért, vagy otthon volt a nagy családból. Talán ez még felétek most is így van, azért várják el?
okt. 25. 17:35
 30/30 anonim ***** válasza:
Azért várják el, mert azt a lovat hajtják, amelyik úgyis húz. Tudomásukra kell hozni, hogy nincs tovább. Nem vagy a cselédjük, és ne szóljanak bele abba, hogy mit csinálsz az időddel.
okt. 26. 06:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!