Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ingyenélő, lusta családtag,...

Ingyenélő, lusta családtag, mi lenne a megoldása a problémának?

Figyelt kérdés

27 éves férfi vagyok, albérletben lakom a menyasszonyommal, amit a kettőnk munkájából fizetünk, mellette én levelezőn másoddiplomázom. Szóval nem otthon élek, de a probléma otthon van, amiről kérdezni szeretnék, ezt azért írtam le, hogy tudjátok. Szüleim egy vidéki városban élnek, nem diplomás emberek, de jó körülményeket tudtak nekem és a húgomnak biztosítani, rendes lakás, ilyenekre gondolok. A baj, hogy nem kezelik a húgom megfelelően, 23 éves, érettségije van, nem akar továbbtanulni, de dolgozni sem. 20 évesen érettségizett le, ketteseket hozott össze a tárgyaiból, mert előtte bukott. El is hanyagolta magát ez a 3 év alatt rendesen a gimi óta. Nem tisztálkodik, a szaga megegyezik rosszabb napokon egy hajléktalanéval. Elhízott, már a 120at közelíti. Otthon nem segít a háztartást vezetni, egész nap otthon van pedig, míg a szülők dolgoznak. Engem mélységesen felháborít, ezért költöztem el én is, nem tudtam együtt élni egy ilyen alakkal. Felnőtt nő létére nekem kéne bedobni a kádba, egyszerűen nem tudom mit lehet vele kezdeni. Hogy kéne rávenni, hogy dolgozzon? Szülői nyomásra sem keres munkát, de még egy OKJ-s tanfolyamot is fizetnének neki szüleim, csak menne. De motiválatlan mindenre. Apám dühében olyanokat mondott, hogy nem fog együtt élni vele, mikor nyugdíjba vonul, eladják a családi házat, és vesznek édesanyámmal egy kisebbet, neki meg a s*gge alá tolnak egyet, és tartsa fenn magát, ahogy tudja. Én is abban a házban nőttem fel születésem óta, így kizártnak tartom, hogy támogassam őket az eladásban, és ők is szeretik, benne van életük munkája abban a házban, nem dobhatják el egy ilyen link miatt. Igényei is nagyok, drága telefonra, ipodra, hasonlókra megy a nyafogás, és az igérgetés, ha megkapja, de így se volt eredmény. El vagyunk keseredve, egyrészt a tarthatatlan állapot miatt, másrészt amiatt, hogy mekkora hatalom van a kezében a semmittevésével (lásd házeladás).

Barátja van, de az se jobb nála, ugyanolyan ingyenélő.

Őszintén kérlek titeket, írjátok le, HOGY OLDANÁTOK MEG A HELYZETET? Ha van kérdés, vagy összevissza írtam, szóljatok, nem tudok erről higgadtan írni.

Köszönöm.

2010. nov. 2. 18:14
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:

Önszántából nem fog szakemberhez menni, és mint írtam, szülői "beleegyezésre" nem számíthatok, nem tudom berakni az autóba és elvinni hétről hétre terápiára, ezért kéne, hogy belássák, szüksége van rá. De amíg ez nem történik meg (ami lehet, hogy még jópár így eltöltött év akár), addig mi a teendő?

Tudom, hogy radikális változtatás kéne, itt finoman nem lehet segíteni (szerintem). Próbáltam már a szemébe mondani, mi az, ami nem tetszik benne, hogy ápolatlan, elúszik a tv és a számítógép előtt az élete, csináljon már magával valamit, segítenék is benne.

Alapból különben derűs, szóval a depressziót én kizárnám, bár nem vagyok szakember.. Inkább valami (csúnya lesz) hörcsög effektus, elég neki, hogy van alom és szórnak neki tápot, de hagyják békén a kötelességekkel, mert az neki nincs, de jogai aztán vannak.

2010. nov. 2. 18:36
 12/33 anonim ***** válasza:
92%
Nekem ferfiben van ilyen ismerosom tobb is es volt, aki 36 eves koraban sem akart elmenni dolgozni, mert ott voltak a szulok, akik mindent megoldottak. Akkor valtozott meg, amikor muszaj volt es a sajat labara kellett allnia. A szulok sem lesznek ott orokke, hogy mindent megcsinaljanak es nem azt mondom, hogy egy szulo ne segitse a gyereket, de abban a felfogasban hiba van, hogy az a szulo a jo, aki mindent megtesz meg a gyerek felnott koraban is helyette, mert epp ettol egy nem produktiv, abszolut lusta, nemtorodom ember lesz a gyerekbol. A szulok alljanak a sarkukra es mondjak meg neki, hogy ennyi idosen kezdjen fokozatosan a sajat labara allni a hugod. Nem egybol, de szep fokozatosan. Nem kell neki semmire penzt adni es akkor majd kapcsol. Erdekes, hogy minden ismerosomnel, akik ilyenek voltak, ez bevalt. Nem kell bebeszelni a lelki gondokat. Van, aki lusta foleg, ha egyszeruen mindent ele tesznek es kihivasra van szuksege. Akkor nem lesz majd lelki baja, ha erzi, hogy a sajat penzebol meg tud elni es lesz valami, amire buszke legyen. Epp az ilyen "jaj, szegenynek lelki problemaja van" patyolgatas miatt tart ott ez a lany, ahol. Nincs semmi, ami onbizalmat adhatna, hisz soha semmi produktivat nem tett, nem volt miert megdicserni. Ha elmegy dolgozni, akkor ez valoszinuleg idovel megvaltozik es osszeszedi magat. A szuloknek tessek nagyon kemenynek lenni vele.
2010. nov. 2. 18:37
 13/33 A kérdező kommentje:
De így hogy fogják felvenni dolgozni, abban az állapotában, ahogy most kinéz? Csúnya dolgokat írok, tudom, csak én is túl vagyok néhány lelki vívódáson ezzel kapcsolatban. Az a baj, hogy egy-egy alkalomra se szedi látványosan rendbe magát. Ha megy valahova a barátjával, vagy találkozik egy barátnőjével (végülis ez a két kapcsolat van a külvilággal, ők ketten), akkor se fürdik le, neki "normális" a heti-kétheti fürdés. Épp csak egy kis smink, de széthordott ruhák (kapna, de nem sok van a méretében), ápolatlan megjelenés, ezek nem keltenek bizalmat egy munkaadó felé.
2010. nov. 2. 18:46
 14/33 anonim ***** válasza:
76%
Pedig ez szerintem nem lustaság, hanem kőkemény depresszió, és tapasztalatból mondom. Volt egy időszakom, amikor bulímiás voltam, és annyira megfertőzött, hogy a végén már semmi nem érdekelt. Elhíztam, lesz@rtam mindent, elrontottam az egyetemet, és hiába dobtak volna ki a szüleim, simán öngyilkos lettem volna. Így sem sok hiányzott. Nekem a pszichiáter segített, de nagyon hosszú folyamat volt, mire rendbe jöttem. Nem tudom a húgodnak mi lehet a baja, de szerintem nem jókedvéből ilyen.
2010. nov. 2. 18:52
 15/33 anonim ***** válasza:
87%
Nem akarlak elkeseríteni a de a lányom apja,az elsö férjem,lusta disznó,senki nem támogatta,az egész családja lesz@rja és mostmár szószerint utca csavargója.Az ilyen emberek nem foglalkoznak semmivel,ha adnak van ha nem nincs nembaj jó az ugyis.Szörnyü,csakis drasztikus fellépéssel lehetne valahogy segíteni rajta,valahogy rafinált módon megláttatni vele hogy mennyire undorító ember.
2010. nov. 2. 19:00
 16/33 anonim ***** válasza:
60%
Lehet, hogy jobban igyekezne, ha néha kapna egy dicsérő szót is...
 17/33 anonim ***** válasza:
73%
Nem vagyok benne biztos, hogy egy szakorvos tehetne itt bármit is. Szerintem a húgod egyszerűen csak meglehetősen lusta és szemtelen. Kicsit én is hasonló cipőben járok. 19 éves vagyok, kitűnőre érettségiztm, elkezdtem az egyetemet, de szüleim nyomására kezdtem ezt a szakot, így nem is tudtam csinálni. Most barátommal élek, ő tart el, míg nem találok állást. Igaz én jövőre levelezőn szeretnék egy másik szakot megpróbálni. Tudom mennyire nem jó érzés. A pénzmegvonás módszerét javaslom mindenképpen. Ha majd nem lesz egy vasa sem és nem tudja magát ellátni, rá fog jönni, hogy ez így nem egészen jó. Reméljük, nem vetemedik munka helyett inkább bankrablásra. Szüleiddel beszéld meg, hogy zárják el a pénzt, bankkkártyákat, stb., ne férhessen hozzá semmilyen pénzforráshoz.
 18/33 anonim válasza:
50%
De durva:O Télleg 120 kilós nő létére? Tudom hogy nem szoktál ilyen műsorokat nézni, de a viasad3-on szokott menni egy anyacserés film, amékben a gyerekek ugyanilyen lusták, és kövérek.Csodálom, hogy ha még fürdeni sem képes, hogy lehet barátja.Elég megrázó hogy egy lány nem képes lefürdeni.Próbáld bebeszélni a fejébe, hogy ez így nem mehet tovább, és keresni kéne neki egy munkahelyet.Meglátod, az idő mindent el fog majd dönteni, majd egy szép napon bánni fogja hogy így elrontotta az életét, és megpróbál változtatni rajta, vagy ha így folytatja egyszerűen belehal a kövérségbe.
2010. nov. 2. 19:04
 19/33 anonim ***** válasza:
74%

Beszelj a Szuleiddel es magyarazd meg Nekik, hogy Ok teremtettek meg ezt a helyzetet, mivel mindent megadtak a lanyuknak es mindent megengedtek Neki!

Amikor a Szuleid nem fogjak Ot segiteni anyagilag, akkor labra fog allni, de addig nem.

Amikor igazan szeretik a gyermekuket, akkor tenni fognak azert, hogy ez a jelenlegi helyzet megszunjon, mivel nem az a megoldas, hogy kulon koltoznek, hanem az, hogy amit elrontottak, azt most kijavitsak!

1 fillert nem szabad adni a lanyuknak, es igenis ravezetni arra, hogy tisztalkodjon es alkalmazkodjon otthon, mint egy berlotars!

Lehetoleg mindent megvonni Tole, az etkezest nem, es nagyon sokat beszelgetni Vele, ezt foleg az a szulo tudja megtenni, Akihez kozelebb all lelkileg, mivel nem beteg a Testvered. Az mar lehet, hogy a sok rossz es durva megjegyzes miatt talan van benne egy makacssag es harag, de ez nem betegseg.

Amikor probaljak ravenni a valtoztatasra, akkor mindig hangsulyozni kell, hogy O ugyes es okos, s hogy mennyire szeretitek s mennyire aggodtok miatta!

De semmit nem adni Neki, mint penz, feltoltokartya stb., csak lelki segitseget kapjon es szeretetet!

Igy megfog valtozni, nem egyik naprol a masikra, de lassan radobben, hogy veszitett!

Az O viselkedese olyan, mint egy kis gyermeke, mivel ellett kenyeztetve, s igy nem volt szuksege arra, hogy tanuljon vagy dolgozzon, mivel mindig es mindent megkapott es ez volt az, ami kivaltotta ezt a viselkedesi format Nala.

Tehat ugy kell kezelni, mint egy tarsberlot! Ha most a szuleid nem igy cselekszenek, akkor csak tobbet artanak a sajat gyermekuknek.

2010. nov. 2. 19:07
 20/33 anonim ***** válasza:
57%
Elég meglepő, hogy a szüleitek nem akarják belátni, hogy baj van, hogy várnak így változást. Ilyen esetben minden követ meg kéne mozgatniuk. El kell küldeni első körben mindenképpen pszichiáterhez. Ha meg nem depressziós, amit kétlek, különböző módszerekkel ki kell kényszeríteni belőle, hogy lépjen már valamerre az életben, hozza rendbe magát, legyenek céljai, mondja el legalább hogy mit tervez!
2010. nov. 2. 19:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!