Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tegyek, hogy az anyukám...

Mit tegyek, hogy az anyukám ne igyon?

Figyelt kérdés

Én nagyon könnyen meg tudom állapítani róla, ha alkoholt ivott. Ahogy beszél, mozog, a szemei,stb. Nem mondanám alkoholistának, de az évek során többször is "rajtakaptam" (megtaláltam az üres üveget).

Szinte minden (najó, nem minden) bevásárlás alkalmával vesznek bort, ami még aznap elfogy. Ezt szóvá is szoktam tenni, de arra hivatkozik, hogy ennyit más is megiszik. Szerintem nem, de jólvan, legyen. Azt legalább (fogjuk rá, hogy enyenlően) elosztják apával. Szóval nekem már eleve ez nem tetszik, de legalább nincs az hogy titokban.

Az üres üveges incidensekhez visszatérve.. Volt többször is, hogy láttam a viselkedésén és rákérdeztem (apa is), hogy ivott e, de akkor elkezdett kiabálni, hogy mi meggyanúsítjuk, stb. Hiába meséltem el neki a korábbi eseteket, amikor ténylegesen volt rá bizonyíték. Ma is egy ilyen történt. Észre vettem rajta és kimentem a kukába "keresni" és meg is találtam egy olcsó alkoholos ital kb. 1 literes flakonját zacskóba beleszúrva (azt hitte így majd senki nem találja meg) Amikor megmutattuk neki rögtön elkezdett mosolyogni, meg tagadni. De utána persze belátta, hogy felesleges.

Azt mondja úgy érzi nincs sínen az élete, minden dolog ő rá hárul. Ezt egyrészt megértem, mert apukám évek óta (és azóta kezdődött egyébként ez az ivászat dolog) beteg, pszichológushoz kéne járnia (na ez egy másik téma, ne menjünk bele), nagyon nem csinál semmit, egész nap a fotelban ül, és hát igen. A betegsége rányomta a bélyegét az életünkre rendesen, az egyszer biztos. De akkor se kell inni! Az nem megoldás. Már mondtam sokszor anyának, h váljanak el, és akkor nem kell "beteg emberrel" élnünk. De talán megrosszabb lenne, mert akkor meg azért inna, mert egyedül van. Mindketten nyugdíjasok, nem nagyon vannak barátaik (ezt is apára fogja, de szerintem ez ellen azért ő tehetne) közeli rokonaink sincsenek akiktől segítséget kérhetnék. Én 19 vagyok. Nagyon szeretem az anyukámat, ő a mindenem (ezt szinte minden nap el is mondom neki), de ha ez előfordul, akkor nagyon ki tudok borulni.

Szeretném kiemelni, hogy ezek a konkrét rajtakapások, titokban ivások évente mondjuk 2x történtek meg (de örökre belevésődtek az emlékezetembe), a viselkedésén egy kicsit többször látom, de ha azt beleszamítjuk akkor se olyan sűrűn. Plussz amit fentebb írtam, hogy apával megisznak dobozzal vagy üveggel (fröccsként)De szerintem ez is olyan, hogy ha apán múlna akkor nem innának).

Most megfogadta, hogy többször ilyen nem fog előfordulni, de akkor holnaptól változás lesz. Hát nem tudom. Szerintem minden ugyan így lesz. Apa nem csinál semmit, mindent anya csinál helyette és továbbra is fog így titokban inni. Csak én ezt szeretném mégis megakadályozni. Hogyan tudnám? Azt ő is beismeri, hogy az alkohol (és a cigi) nem megoldás. De akkor miért nem tesz valamit a helyzetünk ellen, ahelyett hogy titokban iszik?? Én tényleg próbálok is segíteni neki mindenben, de szeptembertől főiskolára fogok járni (és kolis leszek) tehát félek, hogy ha nem leszek otthon, csak súlyosbodni fog a helyzet.

Nagyon hosszú lett a szöveg, de szerettem volna egy kicsit konkrétabban leírni, hogy mi a helyzet, ugyanis ilyen, enyémhez hasonló helyzetbe még nem botlottam itt.

aug. 2. 16:38
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
76%

13-as: ez sajnos a tipikus áldozathibáztatás az alkoholistáknál, "azért iszom, mert ..." bármi behelyettesíthető - mindig van magyarázat. Felelősséghárítás, tagadás ("ha így vagy úgy lenne nem innék") stb. - nem tudom, neked kicsodád volt alkoholista, nem ismerem a történeted, ezért inkább sajnállak, nem akarlak bántani, de úgy tűnik veled is elhitette az az illető, hogy te (vagy a családotokban valaki, vagy a körülmények stb.) volt az ok, amiért az illető ivott.

Nincs igazad, nem a kérdezőnek kell azon gondolkodni, hogy _ő_ mit tehetne másképp, mert a függőség nem így működik. Az utolsó mondatod meg abszolút nem így van, az átlagember átlag hétköznapjai általában nem a felhőtlen boldogságról szólnak, mégsem lesz mindenki alkoholista.

aug. 3. 00:43
 22/33 anonim ***** válasza:
58%

"Nem mondanám alkoholistának" >< zugivó.

Kőkeményen piás, és semmit nem tudsz vele csinálni. Inni fog, ha akarjátok, ha nem, maximum titokban, mint most is.

Ismerősöm hatéve ki- bejárkál az elvonóra, maximum félévig (sem) tiszta, aztán újra elkezd inni. Néha nyíltan, de inkább titokban.

aug. 3. 09:23
 23/33 anonim ***** válasza:
58%
Hogyne, az aki titokban piálgat az ALKOHOLISTA! Vergődhetsz, ez az igazság.
aug. 3. 09:24
 24/33 anonim ***** válasza:
68%

Ha nem lenne alkoholista, nem írtad volna ki a kérdést. Mire a családtag észreveszi a tüneteket, amiről azt hiszi, hogy csak a kezdet, addigra az illető már naponta iszik. Az, hogy bevallotta, hogy ilyen-olyan problémák miatt nyúl az alkoholhoz, már a meglévő függőségnek az elismerése.

Elvonóra kéne rábeszélni.

aug. 3. 11:05
 25/33 anonim ***** válasza:
72%

Kedves Kérdező,

abszolút átérzem a helyzetet, mert én is benne voltam (vagyok), és emlékszem, hogy nekem is mennyire nehéz volt belátnom azt, hogy anyum bizony alkoholista.

A tiéd is az.

Minél hamarabb belátjátok, annál hamarabb tudjátok orvosolni a problémát. A maszatolás csak rontani fog a helyzeten.

aug. 3. 14:05
 26/33 anonim válasza:
33%

Alkoholista és kodependens is anyukád. Ha ő nem látja be ezeket a problémákat, akkor nem lehet rajta segíteni.

El kellene mennie az AA-ba illetve a CODA- ba.

Lehet, hogy segítene.

aug. 4. 13:30
 27/33 anonim ***** válasza:
Akik szerint nincs oka az alkoholizmusnak, vagy ha van, az csak az egyén hülyesége lehet, az mesélje már el, hogy a színötös apám a zsíros állása mellett miért akkor kezdett iszogatni, amikor minden úgynevezett szabadidejében a soha el nem készülő házunkat építgette az esetek 99%-ában tökegyedül, és miért akkor lett képes másnaposan legelőször piáért szaladni, amikor végre nyitott a bolt, amikor anyám bejelentette, hogy beadta a válópert? Hány ilyen fura véletlen kell ahhoz, hogy felfogja ez a rengeteg, egyébként minden bizonnyal jóravaló és okos ember, hogy egy ember sokkal összetettebb ennél, neki van egy előélete, egy neveltetése, és elég nagy valószínűséggel egy családi traumacsomagja, jó eséllyel felderítetlenül, és egy olyan világban nőtt fel, ahol egyfajta sikk bekarmolni? Mitől olyan nehéz összerakni ezt, hogy ahol alkoholizmusról beszélünk, ott egy megfoghatatlan massza a "tettes", és ennek a kicsúcsosodásaként elkövető maga az alkoholista is, és bármilyen meglepő, kisebb mértékben a közvetlen környezete is, de még a munkahelyi is általában. De a másik, nem kevésbé fontos oldala az éremnek, hogy full tudattalanul játssza a szerepét mindenki, meglehetősen precízen, mert ennyire jól felépített biznisz ez, köröket vernek pszichológiai felkészültségben bármelyikünkre, legalábbis ami ezt a kis tudathacket illeti. Mire rájössz, hogy semmire se jó, már rajta vagy teljesen, pont mint bármelyik tiltott szer esetében, csak ez valamiért legális. Ráadásul a kezelésig eljutni is elég érdekes sztori, mert az alkohol egyetlen hatása, hogy semmi nem érdekel, de ezt nem veszi figyelembe a rendszer, hanem hagy sodródni, és hagyja a többségnek, hogy azt gondolják, hogy te vagy a hülye. Pedig eléggé valószínű, hogy csak kellően kaptad az élettől ahhoz, hogy az a pár órányi szabadulás kellően jónak tűnjön ahhoz, hogy sose mondj rá nemet, amikor önt el a "sok van", és mivel függőségről beszélünk, már garantált, hogy elönt, amint eltelik annyi idő, hogy kell még. Vagy minimális triggerekkel hamarabb is, ennyi a képlet. "Senki nem segít, de nem is kérem", hogy a jövő egy hatalmas klasszikusát idézzem.
aug. 4. 18:58
 28/33 anonim ***** válasza:

#27 egyetértek veled. A pia arra "jó", hogy elnémítsa a zajt, elsimítsa a gyűrődést. Van, hogy kézzel fogható problémák "szűnnek" meg egy időre, vagy valamilyen tudat alatt hordozott traumára adott válasz. Utóbbi többnyire olyan esetekben biztos, amikor látszólag mindene megvan az alkoholistának, senki nem érti, miért iszik.

Különben Magyarország vezet a VILÁGON ebben a tekintetben, vagyis a lakosság 21,2 %-a küzd alkoholproblémákkal (bevallottan), a férfiak 36,9 százaléka, a nők 7,2 százalék-a szenved a függőségtől.

De a legbeszédesebb szám: ugye pontosan tudható, hány liter alkoholt adnak el, miszerint 2021-ben ez fejenként 11-12 liter!!!! Ebben benne van a sör, bor, pálinka, egyéb szesz. Viszont nincs benne a zárjegy nélküli alkohol....

aug. 5. 12:06
 29/33 anonim ***** válasza:
27, vagyis bárkivel, bármikor előforduló dolgokat nem volt képes kezelni érzelmileg és erre húzta rá az ivást. Van aki ilyenkor futni megy, van aki meditál, van aki megnézi mi maradt és újrakezd. Van aki meg inni. És el is hiszi, hogy ő nem más mint áldozat.
aug. 7. 18:28
 30/33 anonim ***** válasza:
#29 Van, aki olyan körökben nő fel, ahol ez alap, és vannak rengetegen, akiknél csak az ordibálás meg a hiszti megy felnőtt emberek közt végtelen generációk óta. Van, aki ennyit könnyen meg tud érteni, és van, aki valamiért megakad, és próbálja bizonygatni, hogy márpedig a felelősség az valami egyszemélyes dolog. Általában azok ilyenek, akik "kissé" megalomán énképpel mindenkinél jobbnak képzelik magukat, ami szintén egy irgalmatlanul huncut módja a valóság elől menekülésnek. Szia.
aug. 7. 18:59
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!