Mit tegyek, hogy az anyukám ne igyon?
Én nagyon könnyen meg tudom állapítani róla, ha alkoholt ivott. Ahogy beszél, mozog, a szemei,stb. Nem mondanám alkoholistának, de az évek során többször is "rajtakaptam" (megtaláltam az üres üveget).
Szinte minden (najó, nem minden) bevásárlás alkalmával vesznek bort, ami még aznap elfogy. Ezt szóvá is szoktam tenni, de arra hivatkozik, hogy ennyit más is megiszik. Szerintem nem, de jólvan, legyen. Azt legalább (fogjuk rá, hogy enyenlően) elosztják apával. Szóval nekem már eleve ez nem tetszik, de legalább nincs az hogy titokban.
Az üres üveges incidensekhez visszatérve.. Volt többször is, hogy láttam a viselkedésén és rákérdeztem (apa is), hogy ivott e, de akkor elkezdett kiabálni, hogy mi meggyanúsítjuk, stb. Hiába meséltem el neki a korábbi eseteket, amikor ténylegesen volt rá bizonyíték. Ma is egy ilyen történt. Észre vettem rajta és kimentem a kukába "keresni" és meg is találtam egy olcsó alkoholos ital kb. 1 literes flakonját zacskóba beleszúrva (azt hitte így majd senki nem találja meg) Amikor megmutattuk neki rögtön elkezdett mosolyogni, meg tagadni. De utána persze belátta, hogy felesleges.
Azt mondja úgy érzi nincs sínen az élete, minden dolog ő rá hárul. Ezt egyrészt megértem, mert apukám évek óta (és azóta kezdődött egyébként ez az ivászat dolog) beteg, pszichológushoz kéne járnia (na ez egy másik téma, ne menjünk bele), nagyon nem csinál semmit, egész nap a fotelban ül, és hát igen. A betegsége rányomta a bélyegét az életünkre rendesen, az egyszer biztos. De akkor se kell inni! Az nem megoldás. Már mondtam sokszor anyának, h váljanak el, és akkor nem kell "beteg emberrel" élnünk. De talán megrosszabb lenne, mert akkor meg azért inna, mert egyedül van. Mindketten nyugdíjasok, nem nagyon vannak barátaik (ezt is apára fogja, de szerintem ez ellen azért ő tehetne) közeli rokonaink sincsenek akiktől segítséget kérhetnék. Én 19 vagyok. Nagyon szeretem az anyukámat, ő a mindenem (ezt szinte minden nap el is mondom neki), de ha ez előfordul, akkor nagyon ki tudok borulni.
Szeretném kiemelni, hogy ezek a konkrét rajtakapások, titokban ivások évente mondjuk 2x történtek meg (de örökre belevésődtek az emlékezetembe), a viselkedésén egy kicsit többször látom, de ha azt beleszamítjuk akkor se olyan sűrűn. Plussz amit fentebb írtam, hogy apával megisznak dobozzal vagy üveggel (fröccsként)De szerintem ez is olyan, hogy ha apán múlna akkor nem innának).
Most megfogadta, hogy többször ilyen nem fog előfordulni, de akkor holnaptól változás lesz. Hát nem tudom. Szerintem minden ugyan így lesz. Apa nem csinál semmit, mindent anya csinál helyette és továbbra is fog így titokban inni. Csak én ezt szeretném mégis megakadályozni. Hogyan tudnám? Azt ő is beismeri, hogy az alkohol (és a cigi) nem megoldás. De akkor miért nem tesz valamit a helyzetünk ellen, ahelyett hogy titokban iszik?? Én tényleg próbálok is segíteni neki mindenben, de szeptembertől főiskolára fogok járni (és kolis leszek) tehát félek, hogy ha nem leszek otthon, csak súlyosbodni fog a helyzet.
Nagyon hosszú lett a szöveg, de szerettem volna egy kicsit konkrétabban leírni, hogy mi a helyzet, ugyanis ilyen, enyémhez hasonló helyzetbe még nem botlottam itt.
Sehogy. De komolyan.
Aki ennyire rendszeresen és ennyit iszik, az alkoholista már és az esetek 99%-ában fog leszokni róla a ti kedvetekért sem, ez az igazság.
Hidd el, az ilyeneknek a pia fontosabb, mint a családja.
Anyád zugivó alkoholista. Minden nap iszik. Pont.
Amikor te gondolod ittasnak, akkor is csak azért látszik, mert a szokásosnál többet ivott.
Árulkodó jel, hogy még a kukában is dugdossa. Biztos lehetsz benne, hogy tele a ház rejtekhelyekkel.
És te ezzel semmit, SEMMIT nem tehetsz.
Én már csak tudom, a szüleim alkoholisták voltak. Anyám zugivó, apám nyíltan ivott.
Én gyerekként mindenfèlèt tettem a borba. Szerinted használt?
"Megnyugtatásul" közlöm, igaza van anyádnak. Mindenki iszik.
Az csak irónia akart lenni. Mert többen isznak, mint nem. Mint ahogyan én sem.
A legárulkodóbb, amikor a rendőrök minden sofőrt szondáztatnak egy kedd reggel mondjuk. És az 5 %-uk ittas. Ez a durva.
Sajnos nem nagyon tudsz mit csinálni vele, én is átmentem ezen kamasz koromban, mármint a zugivó szülővel való bajlódáson.
Amíg ő úgy nem dönt hogy leteszi, addig senki sem fogja tudni rákényszeríteni. Az ilyen jellegű kényszer gyógykezelés megszűnt 1x évvel ezelőtt vagy régebben.
Ha akarsz beszélni írj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!