Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tegyek, hogy az anyukám...

Mit tegyek, hogy az anyukám ne igyon?

Figyelt kérdés

Én nagyon könnyen meg tudom állapítani róla, ha alkoholt ivott. Ahogy beszél, mozog, a szemei,stb. Nem mondanám alkoholistának, de az évek során többször is "rajtakaptam" (megtaláltam az üres üveget).

Szinte minden (najó, nem minden) bevásárlás alkalmával vesznek bort, ami még aznap elfogy. Ezt szóvá is szoktam tenni, de arra hivatkozik, hogy ennyit más is megiszik. Szerintem nem, de jólvan, legyen. Azt legalább (fogjuk rá, hogy enyenlően) elosztják apával. Szóval nekem már eleve ez nem tetszik, de legalább nincs az hogy titokban.

Az üres üveges incidensekhez visszatérve.. Volt többször is, hogy láttam a viselkedésén és rákérdeztem (apa is), hogy ivott e, de akkor elkezdett kiabálni, hogy mi meggyanúsítjuk, stb. Hiába meséltem el neki a korábbi eseteket, amikor ténylegesen volt rá bizonyíték. Ma is egy ilyen történt. Észre vettem rajta és kimentem a kukába "keresni" és meg is találtam egy olcsó alkoholos ital kb. 1 literes flakonját zacskóba beleszúrva (azt hitte így majd senki nem találja meg) Amikor megmutattuk neki rögtön elkezdett mosolyogni, meg tagadni. De utána persze belátta, hogy felesleges.

Azt mondja úgy érzi nincs sínen az élete, minden dolog ő rá hárul. Ezt egyrészt megértem, mert apukám évek óta (és azóta kezdődött egyébként ez az ivászat dolog) beteg, pszichológushoz kéne járnia (na ez egy másik téma, ne menjünk bele), nagyon nem csinál semmit, egész nap a fotelban ül, és hát igen. A betegsége rányomta a bélyegét az életünkre rendesen, az egyszer biztos. De akkor se kell inni! Az nem megoldás. Már mondtam sokszor anyának, h váljanak el, és akkor nem kell "beteg emberrel" élnünk. De talán megrosszabb lenne, mert akkor meg azért inna, mert egyedül van. Mindketten nyugdíjasok, nem nagyon vannak barátaik (ezt is apára fogja, de szerintem ez ellen azért ő tehetne) közeli rokonaink sincsenek akiktől segítséget kérhetnék. Én 19 vagyok. Nagyon szeretem az anyukámat, ő a mindenem (ezt szinte minden nap el is mondom neki), de ha ez előfordul, akkor nagyon ki tudok borulni.

Szeretném kiemelni, hogy ezek a konkrét rajtakapások, titokban ivások évente mondjuk 2x történtek meg (de örökre belevésődtek az emlékezetembe), a viselkedésén egy kicsit többször látom, de ha azt beleszamítjuk akkor se olyan sűrűn. Plussz amit fentebb írtam, hogy apával megisznak dobozzal vagy üveggel (fröccsként)De szerintem ez is olyan, hogy ha apán múlna akkor nem innának).

Most megfogadta, hogy többször ilyen nem fog előfordulni, de akkor holnaptól változás lesz. Hát nem tudom. Szerintem minden ugyan így lesz. Apa nem csinál semmit, mindent anya csinál helyette és továbbra is fog így titokban inni. Csak én ezt szeretném mégis megakadályozni. Hogyan tudnám? Azt ő is beismeri, hogy az alkohol (és a cigi) nem megoldás. De akkor miért nem tesz valamit a helyzetünk ellen, ahelyett hogy titokban iszik?? Én tényleg próbálok is segíteni neki mindenben, de szeptembertől főiskolára fogok járni (és kolis leszek) tehát félek, hogy ha nem leszek otthon, csak súlyosbodni fog a helyzet.

Nagyon hosszú lett a szöveg, de szerettem volna egy kicsit konkrétabban leírni, hogy mi a helyzet, ugyanis ilyen, enyémhez hasonló helyzetbe még nem botlottam itt.

aug. 2. 16:38
1 2 3 4
 11/33 anonim válasza:
58%
Kérdező! Az hogy anyukád néha megiszik akár egy üveg bort,attól még nem alkoholista és szerintem ez miatt nem kell aggódnod!Sajnos vannak olyan szülők aki napi szinten vannak berúgva! Én is hülyeségnek tartom amikor valaki arra fogja hogy iszik, mert neki annyi gondja van! Az ital csak több gondot csinál! Sajnos tenni nem nagyon tudsz ellene mivel egy felnőtt embernek nem mondhatod meg ,hogy mit tegyen vagy mit ne! Szerintem agyalj ezen a dolgon annyit mert csak teljesen be fogsz depizni és ráadásul a leírások alapján itt nem arról van szó, hogy anyukád alkoholista lenne! Így felesleges ezen idegeskedned
aug. 2. 19:22
 12/33 anonim ***** válasza:
67%
X-Y generáció olyan világban nőttem mikor még népszerű volt az alkohol, minden sarkon voltak kocsmák..
aug. 2. 19:23
 13/33 anonim ***** válasza:
58%

1-es vagyok.

Sajnos de láttam sőt... A kérdező írt dolgokat erre kérdeztem.

Nem tudhatjuk tényleg van-e olyan tényező hogyha segítenének akkor nem lenne pia.. pl. Apa nem dolgozik x ok miatt " ok" anyuka csinalja helyette az otthonit.

Elvileg 19 éves a kérdező diákmunkázni tudna legalább nyáron. Besegítenina házimunkában mindennap tudna... Szóval?

Mellesleg az alkoholizmust valami kiváltja, egy full boldog ember akinek mindenre is van pénze az nem iszik. Most vonatkoztassunk el a sztárocskáktól akik agyon vannak bemindenezve is meg stb...

aug. 2. 19:27
 14/33 anonim ***** válasza:
53%
13, apa azért iszik mert te sírsz, igaz? Felelősséghárítás, igazi függő gondolkodás... Szerinted tényleg csak az nem iszik akinek full boldog élete van? Viccnek szántad ugye? Csak nem jött át.
aug. 2. 19:50
 15/33 anonim ***** válasza:
36%

Azért kicsit gondolkozzál el szerintem... Én nem fogok belemenni ilyen olyan dolgokba . Biztos iszik az is akinek nincs gondja de nem is ezt írtam. Kicsit rá vagy pörögve erre a témára szerintem eléggé felhúztad magad a nagy büdös semmin amúgy... De te tudod.

Kérdező írta: apa beteg lett azóta iszik vélhetően olyan betegsége van amitől nem tud teljesen dolgozni vagy sehogy nem tud= nem tud pénzt keresni fizetni kell a dolgokat ergo ezért iszik.. anya meg azért mert apa nem dolgozik... Na bumm.. nem kell ehhez egyetemet végezni hogy rájöjjünk dolgokra

Te meg nyugodjál meg igyál egy felest tuti rád fér ... Nem tudom mit vagy ennyire oda de nem is érdekel. Beszélgess magadba.

aug. 2. 19:58
 16/33 anonim ***** válasza:
65%
Azért vagyok úgy oda, mert egy 19 éves lány kérdése alá írogatod a hülyeséget. Nem kell őt még jobban összezavarni a gagyi válaszokkal. Az apja felnőtt nyugdíjas ember aki nem hajlandó kivizsgáltatni a valószínűsíthető depresszióját. Anyuka meg szittyózgat mert nem hajlandó lépni, mindeközben a gyerekük kétségbeesetten vergődik. Soha nem állnék neki mentségeket keresni két ilyen felnőtt korú "szülőnek". Kötelezettséget vállaltak amikor gyereket csináltak. Innentől minden más handabanda.
aug. 2. 20:12
 17/33 anonim ***** válasza:
56%

Sajnos ezzel nem tudsz csinálni semmit. Én is hasonló helyzetben voltam az anyám mindennap

5_ 6 doboz sört meg ivott.

Az volt a legrosszabb

hogy kb 8 éves koromtól

engem küldött érte a boltba .

Én semmit nem tudtam

ellene tenni,mindig volt

valami kifogása..

aug. 2. 20:12
 18/33 A kérdező kommentje:
Azta.. A legtöbben nem olvasták el rendesen amit írtam, 17-es kivételével, akinek a válaszát köszönöm! Ugyanis az anyukám NEM alkoholista. De tudom mi vezet oda, ezért én szeretném még időben rendbe hozni a dolgokat, meggyőzni véglegesen, hogy ez a helyzet ne legyen rosszabb! Meg is beszéltük, hogy több ilyen nem fordul elő. Ő is változtatni fog, nem fogja eltűrni hogy mindent ő csináljon apa helyett. És én is, ha kell, könyörögni fogok apának, hogy változzon.
aug. 2. 21:23
 19/33 A kérdező kommentje:
*11-es!! (elnéztem) 11-es válaszoló kivételével!!
aug. 2. 21:25
 20/33 anonim válasza:
80%

11-es vagyok!

Szívesen és remélem hogy rendbe jönnek a dolgok:)

aug. 2. 21:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!