Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha egy bácsi meghal akinek se...

Ha egy bácsi meghal akinek se gyereke se felesége se végrendelete nincs akkor ki örököl?

Figyelt kérdés
A bácsinak volt 2 testvére akik már szintén nem élnek, de nekik vannak gyerekeik, unokáik akkor ők?

2024. máj. 17. 19:31
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
77%

ha apud egyetlen gyerek volt, és te is egyetlen gyerek vagy, akkor az örökség 1/2-a a tied. Tehát nem a testvérek unokái között oszlik el egyenletesen, ha a két testvér örököl, fejenként 1/2-ed a vagyonból. Így ha mamádnak apád az egyetlen gyereke aki született, és apádnak meg te vagy az egyetlen gyereke, akkor te 1/2-et örökölsz a lakásából, és mamád testvéreinek a gyerekei (meg unokái) összesen az 1/2-ed. Ha apádnak van testvére, akkor velük felezed, ha két testvére van, akkor harmadoljátok.

Mivel egyedül él egyébként elképzelhető, hogy már rég meg van az örököse a háznak. Egyrészt a bankkal lehet valami életjáradék félét kötni, ami kábé inverz hitel, vagyis a bank fizet élete végéig a bácsinak, és majd megkapja az ingatlant ha meghal. Az én szülővárosomban az is elterjedt volt, hogy az egyedül levő idősek beléptek a Jehova tanúi közé és az egyházra iratták a házukat, az egyház meg ezért cserébe gondosokodott róla (akár anyagilag, de természetben mindenképp, vagyis minden nap megnézte valaki és vittek neki főtt ételt). Az is lehet, hogy egy random emberrel eltartási szerződése van.

Mindenesetre, mivel vérrokonod és egyedül van, ha a helyedben lennék, én legalábbis gondoskodnék róla, hogy legyen egy tisztességes temetése, és én magam is elmennék rá (de ha nem teszel érte semmit nem vagy szar ember)

2024. máj. 17. 23:39
 12/33 anonim ***** válasza:
6%
Az állam örököl. Mi két ingatlant is vettünk így árverésen, ami örökös híjűn az államra szállt. Érthetetlen, miért nem hagyja rá valakire, de van ilyen.
2024. máj. 18. 06:27
 13/33 anonim ***** válasza:
48%

"Én is érintett vagyok, mivel mamám testvére ez a bácsi és se mamám, se az egyetlen gyereke (apum) nem élnek már. A másik testvérük sem él már, viszont neki van 2 gyereke és több unoka"

ha jól értelmezem a kérdező és a másik 2 fő nem unokatesók. Ők az apukával voltak unokatesók a kérdező meg unoka. Én így nem tudom ki kapja, mert a 2 fő sokkal közelebbi hozzátartozó

2024. máj. 18. 07:57
 14/33 anonim ***** válasza:
95%
12-es: ebben az esetben VAN örökös!
2024. máj. 18. 08:04
 15/33 A kérdező kommentje:
Igen, 13-as jól írod, apumnak unokatestvére ez a két személy, nem az enyém. Egyébként nekem is van egy testvérem, csak már tegnap azért nem írtam, mert így is elég bonyolult. Tehát az örökség felének a fele elvileg az enyém lesz, nem? Hacsak tényleg nem az a két személy kapja csak, mert ők közelebbiek.
2024. máj. 18. 09:02
 16/33 A kérdező kommentje:
Csak az idegesít ha meghal hirtelen és nem érjük el gyorsan ezeket a rokonokat nekünk kell eltemetetni? Mert apum, hogy nemrég meghalt így tudom, hogy 800 ezer körül van egy temetés, nem kevés összeg. A bácsi semmit nem mond ezzel kapcsolatban, meg én is hogy kérdezzek rá erre..biztos, hogy van neki félretett pénze azt tudom, mert volt egy nyaralója amit eladott 5 éve meg elég jó nyugdíjat is kap. Apummal tartotta csak a kapcsolatot, de így, hogy ő meghalt már úgy érzem, hogy kell ezzel foglalkozni, mert 86 éves a bácsi.
2024. máj. 18. 09:09
 17/33 anonim ***** válasza:
82%

A temetést az örökösök intézik. Ebből azért szokott vita lenni, mert van aki se akkor se utólag nem fizeti meg a költséget, de az elhunytat elkell temetnie valakinek.

A félretett pénze ugyan úgy az örökség része, abból nem lehet eltemetni. Sőt, ha van hitele vagy egyéb azt is az örökösöknek kell megfizetniük, ha az örökséget elfogadják.

2024. máj. 18. 09:31
 18/33 A kérdező kommentje:
Pl mamám már 10 éve félretette a pénzt a temetésére, hogy ne anyumnak kelljen kifizetnie, erre gondolok, hogy legalább mondaná, hogy van ennyi félretett pénzem, ebből temessetek el majd.
2024. máj. 18. 09:40
 19/33 anonim ***** válasza:
82%
Nincs gyereke. Ha valaki örököl utána milliókat csak eltudja temetni valahogy, nehogy már a saját temetését is ő állja magának. Ennyi erővel az örökséget odaadja az államnak és majd ők eltemetik. Az örökséghez ezek a költségek hozzátartoznak, de le is lehet mondani az örökségről és akkor nem kell pénzt adni a temetésére.
2024. máj. 18. 09:46
 20/33 anonim ***** válasza:
50%
De utálom az ilyen örökségvadászokat……
2024. máj. 18. 09:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!