Ha egy bácsi meghal akinek se gyereke se felesége se végrendelete nincs akkor ki örököl?
ha apud egyetlen gyerek volt, és te is egyetlen gyerek vagy, akkor az örökség 1/2-a a tied. Tehát nem a testvérek unokái között oszlik el egyenletesen, ha a két testvér örököl, fejenként 1/2-ed a vagyonból. Így ha mamádnak apád az egyetlen gyereke aki született, és apádnak meg te vagy az egyetlen gyereke, akkor te 1/2-et örökölsz a lakásából, és mamád testvéreinek a gyerekei (meg unokái) összesen az 1/2-ed. Ha apádnak van testvére, akkor velük felezed, ha két testvére van, akkor harmadoljátok.
Mivel egyedül él egyébként elképzelhető, hogy már rég meg van az örököse a háznak. Egyrészt a bankkal lehet valami életjáradék félét kötni, ami kábé inverz hitel, vagyis a bank fizet élete végéig a bácsinak, és majd megkapja az ingatlant ha meghal. Az én szülővárosomban az is elterjedt volt, hogy az egyedül levő idősek beléptek a Jehova tanúi közé és az egyházra iratták a házukat, az egyház meg ezért cserébe gondosokodott róla (akár anyagilag, de természetben mindenképp, vagyis minden nap megnézte valaki és vittek neki főtt ételt). Az is lehet, hogy egy random emberrel eltartási szerződése van.
Mindenesetre, mivel vérrokonod és egyedül van, ha a helyedben lennék, én legalábbis gondoskodnék róla, hogy legyen egy tisztességes temetése, és én magam is elmennék rá (de ha nem teszel érte semmit nem vagy szar ember)
"Én is érintett vagyok, mivel mamám testvére ez a bácsi és se mamám, se az egyetlen gyereke (apum) nem élnek már. A másik testvérük sem él már, viszont neki van 2 gyereke és több unoka"
ha jól értelmezem a kérdező és a másik 2 fő nem unokatesók. Ők az apukával voltak unokatesók a kérdező meg unoka. Én így nem tudom ki kapja, mert a 2 fő sokkal közelebbi hozzátartozó
A temetést az örökösök intézik. Ebből azért szokott vita lenni, mert van aki se akkor se utólag nem fizeti meg a költséget, de az elhunytat elkell temetnie valakinek.
A félretett pénze ugyan úgy az örökség része, abból nem lehet eltemetni. Sőt, ha van hitele vagy egyéb azt is az örökösöknek kell megfizetniük, ha az örökséget elfogadják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!