Az egyik nagyszülő panaszkodik, hogy ott keveset van az unoka? Mit tennétek a helyemben?
Mi Budapesten élünk, anyósomék az osztrák határ mellett, szüleim lent, Dél-Magyarországon. Szóval kb. középen vagyunk.
Régen havonta 1-1 hétvégét voltunk a családdal, a gyerekünk születése után is szerettük volna ezt tartani, de nem ment.
A fő probléma az én szüleimmel volt, konkrétan fáradtabban jöttünk haza, mint ahogy elindultunk. Odafelé anyám még simán elküldött minket intézni a hétvégi nagybevásárlást, este 9-kor, és vagy mentünk, vagy várt minket az üres hűtő. A lányunk akkor még kicsi volt, akár 2-3 óra szabadságnak is örültünk a férjemmel, de maguktól egyszer nem ajánlották volna fel, hogy vigyáznak rá, vagy elviszik sétálni, akármi. A páromnak is állandóan osztogatták a feladatokat, vigye el a nagyimat bevásárolni (ami egész délelőttös program), menjen el apámmal rendezni a kerteket, segítsen kifesteni a nagyszülőknél stb.
Anyósomék pedig ott segítenek a mai napig, ahol tudnak. Oda bármikor megyünk, terülj-terülj asztal vár, tudják, mi a kedvenc üdítőm és azzal van tele a hűtő pl., a lányunkra is vigyáztak az első perctől, sosem kellett kérni tőlük. Anyósom konkrétan kelt a lányunkhoz babakorában éjjel/hajnalban is, hogy mi tudjunk pihenni... Szóval oda mennék akár minden hétvégén is, mert jól érezzük magunkat, jó a hangulat, de a szüleimmel ez nincs meg. Emiatt már ritkábban is megyünk, 2 havonta egyszer. Az anyám ezt nehezményezi, mert, hogy nem látja az unokát, alig ismeri, miért nem megyünk oda soha? Mondtam neki ezeket, cinikusan közölte, hogy jó, akkor legközelebb sültes tálakkal és tortával vár minket.
Mondtam neki azt is, hogy ők is jöhetnek nyugodtan, mert egy kezemen megszámolom, hányszor voltak nálunk látogatóban. Hát neeem, ő nem tud vezetni ekkora forgalomban, a kocsija nem autópályára való, ide sem találna. 54 éves, nem 84 könyörgöm.
#30: azért kíváncsi lennék, ha az egyetemista unokák éhesen megérkeznek a nagyihoz, ahol nincs egy falat kaja sem, mehetnek vásárolni, majd miután megfőzték az ebédet irány falat festeni. Garantálom, hogy többet nem mennének.
A családtagok segítik egymást, de jelen esetben a kérdező szülei semmit sem csinálnak, cserébe mindent elvárnak. Minden egyes alkalommal.
"Mondtam neki ezeket, cinikusan közölte, hogy jó, akkor legközelebb sültes tálakkal és tortával vár minket."
Nem kell ezen ironizálni az anyudnak, nálunk ez az alap, ha jönnek a lányomék (szintén 54 vagyok:)
Szerintem nyugodtan legyen továbbra is a szüleiddel kapcsolatban a kéthavonta 1 hétvége (nekem még az is sok lenne ÍGY).
Szar lehet nem tudni, milyen az, amikor egy családban segítenek egymásnak
Jelen esetben ebben a családban nem.segitij egymást, hanem a szülők várnak el egyoldalú segítséget a gyerekektől. Mindíg.
Amikor a gyerekek kicsik viltak, és meglátogattuk anyósomékat, akkor azon kívül hogy terül terül asztalkámmal vártak, ebéd után elküldtek aludni, mert egy kisgyerekes anyának óriási segítség, ha pihenhet. Most, hogy nagyok az unokák viszik a nagyszülőket kocsival ha kell és segítenek Karácsonyfát cipelni.
Amit a kérdező szülei csinálnak az nettó kihasználás
34, nem csak akkor segítek, ha beteg, de: Alanyi jogon nem jár egy ötvenes egészséges szülőnek, hogy a 20-30 közötti gyereke odajárkáljon házimunkát végezni, festeni, füvet nyírni.
Van nekem is saját otthonom, saját háztartásom, nem fogok másnál házi munkát végezni, anyámnál sem.
Nagyon el tud csúszni az arány az adok-kapok során és aki többet ad, valamikor besokall és befejezi. A rokonok egymás közti támogatása addig oké, amíg kölcsönös, de én sem mennék, ha csak meló lenne és még egy háztartást fel kéne szerelnem kajával, hogy enni tudjak. Inkább maradok otthon és nem kell a fél országot átutazva elvinnem a gyereket a saját közeléből, ahol játszani, pihenni is tud és nekem se kell ugrálni más elvégzendő listája miatt.
Szerintem helyén való, ha a szülő a gyereke segítségét kéri, de ne minden piszlicsáré ügyben és ne gyűjtse össze a látogatás idejére a nagy munkákat. Ez már kimeríti a kihasználás fogalmát számomra.
30.
Ennek is kihasználás szaga van.
Könnyebb a családot befogni, mint napi több tízezerért fizetni, már egy segédmunkást is. :D
Tetőcserénél mindegyik vej ott van?
Mindegyik ács?
Nekem nőként az a nagy közös sütés főzés sem esne olyan jól, mert egész héten keményen melózok, terelem a fiaimat, plusz főzök is.
És akkor hétvégén nem tudok pihenni feltöltődni, meg a férjem sem.
Ha a nagyi nem tud, vagy akar főzni, akkor inkább menjünk étterembe (fizetve a mamáék kajáját) vagy rendeljünk.
Ennyi ember etetésére rámegy a nap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!