Köteles vagyok ezt a szívességet megtenni vagy más is pofátlannak érzi?
Adódott egy olyan élethelyzetünk nemrég, amikor pénzre volt szükségünk. Mivel van egy lakásunk, a tervünk az volt, hogy felveszünk rá hitelt. Ekkor az egyik családtagom önmagától felajánlotta, hogy kölcsön tudja adni a szükséges összeget és mivel ő az anyagi helyzete miatt ezt bármeddig tudja nélkülözni, ráérünk visszaadni. Mi azóta egy részét össze is tudtuk spórolni és folyamatosan azon vagyunk, hogy az egész összeget minél előbb vissza tudjuk adni. A lakásunkból azóta elköltöztünk, a tervünk az volt, hogy hamarosan kiadjuk albérletbe, tehát jelenleg üresen áll. A családtagunk hirtelen azzal az ötlettel állt elő, hogy a lánya beköltözne a lakásunkba jelképes összegért (kb. a harmadáért annak, amennyiért ki tudnánk adni). Ezzel két problémánk van, a lánynak van saját lakása, ami ki van adva, tehát mehetne oda is, mert hamarosan lejár a bérleti szerződése a jelenlegi lakónak, de a mi lakásunkból jobban megközelíthető a belváros és ott szívesebben lakna, ez az indok. A másik problémám az, hogy felvetettem, ha ebbe belemegyünk, a tartozásunk egy részét is lelakhatja a lakásban, ha úgy megfelel, de kiderült, hogy ők ezt úgy gondolták, hogy a tartozás teljes összegét kirendezzük és mellette szívességként évekig a lakásban lakna a lány potom összegért. Én teljesen lefagytam, nem érzem ezt jogos elvárásnak, főleg, hogy amikor felajánlotta, hogy kisegít minket anyagilag, erősködött, hogy fogadjuk el. A másik, ami nagyon nem tetszett, hogy az egész úgy zajlott, hogy nem felhívott és megkérdezte, lehetne-e szó erről, hanem szinte kész tények elé állított, hogy akkor ezt így és így csináljuk és pár nap múlva már költözne is a lány (aki egyébként rettentően komolytalan, éretlen dacára annak, hogy a harminchoz közelít)
Kértem, hogy üljünk le és beszéljük ezt át személyesen, erre hamarosan sor kerül.
Egyébként nagyon közeli hozzátartozóról van szó, ezért is bíztunk meg benne, mikor a segítségét felajánlotta, más esetben eszünkbe nem jutott volna ezt elfogadni.
Érdekelne, hogy csak én érzem ezt sarokba szorításnak vagy más is azt érezné jelen esetben, amit én? Szívesen vennék tanácsokat, hogy mit lépjünk.
Én biztos nem adnám. Nem is értem hogy gondolja. Bár szerintem eleve ezért erősödött, ez volt a terv.
Vagy rendes árat fizet szerződéssel vagy nem költözik oda. Vagy ha igénytelennek ismeritek és tudjátok hogy lelakná, akkor még úgy sem.
Ha letudtátok a tartozást szerintem hanyagoljátok ezt a bizonyos jóakarót.
Semmire sem vagy kotelezheto..
Azonban, el kellene a kolcsonadonak magyarazni, hogy ha aron alul adjatok ki a lanyanak a lakast, de az egesz osszeget visszakeri akkor anyagilag ti rosszul jartok. Ok meg jol. Mert a kolcsonadott penzuket ok visszakapjak, ti visszafizetetitek, tehat mindenki nullan lenne, de ti a piaci ar toredeket kapnatok a lakas berbeadasaert.
Ha megertik akkor vagy az az opcio amit a tobbiek mondanak, hogy kiadod masnak es ok hamarabb visszakapjak a penzuket es mas modon halaljatok meg a joszandekukat amiert kolcsonadtak nyilvan kamat nelkul, ami a mai viszonyok mellet oriasi segitseg.. vagy egyszeruen lelakja a lanyuk a tartozas egy reszet. Vagy megallapodtok egy osszegben amivel mondjuk minden evben csokken a tartozasotok cserebe a kedvezmenyes lakaskiadasert.
Persze o meg ervelhet azzal hogy azzal hogy kamat nelkul adott kolcson, a banki hitelhez kepest milliokat sporolhatott nektek..
(Persze ez sem lenne fair, hisz errol szo sem volt a kolcsonadaskor. Es nem azert adunk kolcson a csaladban hogy az igy megsporolt kamat fejeben hasonlo anyagi szivesseget varjunk el)
Köszönöm a válaszokat, megnyugodtam, hogy nem csak mi érezzük ezt inkorrektnek.
Mi sem akartunk elfogadni pénzt, amikor ajánlották, de annyira erősködtek, hogy higgyük el, tudják nélkülözni és ráérünk visszaadni. Ráadásul édestestvérről van szó, ezért fogadtuk el végül. Tény, hogy sokkal jobban állnak anyagilag nálunk, sőt, két házuk is van, az egyikben nőtt fel a lány és oda is visszamehetne, de nekik az nyilván nem lenne kényelmes, mert már átalakították a szobáját. Ez zavar a legjobban, hogy a lánynak több opciója is lenne, de még válogat, hogy hol akar lakni, de pénze persze nincs, csak igényei. Ahol most lakik, azért kell eljönnie, mert a párja lakása volt és szakítottak. A nevetségesen alacsony lakbért, amit felajánlottak sem ő fizetné, tehát az egész történet rettentően abszurd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!