Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Köteles vagyok ezt a szívesség...

Köteles vagyok ezt a szívességet megtenni vagy más is pofátlannak érzi?

Figyelt kérdés

Adódott egy olyan élethelyzetünk nemrég, amikor pénzre volt szükségünk. Mivel van egy lakásunk, a tervünk az volt, hogy felveszünk rá hitelt. Ekkor az egyik családtagom önmagától felajánlotta, hogy kölcsön tudja adni a szükséges összeget és mivel ő az anyagi helyzete miatt ezt bármeddig tudja nélkülözni, ráérünk visszaadni. Mi azóta egy részét össze is tudtuk spórolni és folyamatosan azon vagyunk, hogy az egész összeget minél előbb vissza tudjuk adni. A lakásunkból azóta elköltöztünk, a tervünk az volt, hogy hamarosan kiadjuk albérletbe, tehát jelenleg üresen áll. A családtagunk hirtelen azzal az ötlettel állt elő, hogy a lánya beköltözne a lakásunkba jelképes összegért (kb. a harmadáért annak, amennyiért ki tudnánk adni). Ezzel két problémánk van, a lánynak van saját lakása, ami ki van adva, tehát mehetne oda is, mert hamarosan lejár a bérleti szerződése a jelenlegi lakónak, de a mi lakásunkból jobban megközelíthető a belváros és ott szívesebben lakna, ez az indok. A másik problémám az, hogy felvetettem, ha ebbe belemegyünk, a tartozásunk egy részét is lelakhatja a lakásban, ha úgy megfelel, de kiderült, hogy ők ezt úgy gondolták, hogy a tartozás teljes összegét kirendezzük és mellette szívességként évekig a lakásban lakna a lány potom összegért. Én teljesen lefagytam, nem érzem ezt jogos elvárásnak, főleg, hogy amikor felajánlotta, hogy kisegít minket anyagilag, erősködött, hogy fogadjuk el. A másik, ami nagyon nem tetszett, hogy az egész úgy zajlott, hogy nem felhívott és megkérdezte, lehetne-e szó erről, hanem szinte kész tények elé állított, hogy akkor ezt így és így csináljuk és pár nap múlva már költözne is a lány (aki egyébként rettentően komolytalan, éretlen dacára annak, hogy a harminchoz közelít)

Kértem, hogy üljünk le és beszéljük ezt át személyesen, erre hamarosan sor kerül.

Egyébként nagyon közeli hozzátartozóról van szó, ezért is bíztunk meg benne, mikor a segítségét felajánlotta, más esetben eszünkbe nem jutott volna ezt elfogadni.

Érdekelne, hogy csak én érzem ezt sarokba szorításnak vagy más is azt érezné jelen esetben, amit én? Szívesen vennék tanácsokat, hogy mit lépjünk.

2023. nov. 7. 09:16
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
96%
Nem költözik oda oszt kész.
2023. nov. 7. 09:20
 2/26 anonim ***** válasza:
98%
Nem. Kiadjátok a lakást teljes áron, hamarabb visszaadjátok a tartozást, a 30 éves felnőtt nő meg oldja meg az életét ahogy akarja. Ha valakinek segítünk, utána nem húzunk le róla 2 gatyát, mert nem azért segítünk jó esetben. Szégyellje magát a rokonod
2023. nov. 7. 09:29
 3/26 anonim ***** válasza:
98%

Nem vagy köteles, egyáltalán.

Simán hivatkozhatsz arra, hogy nektek anyagilag így is döcögős, nem engedhetitek magatoknak ezt, főleg, hogy igyekeztek minél hamarabb törleszteni a kölcsön kapott pénzt.(tökmindegy, most per pillanat hogy álltok anyagilag, ez jelenleg érv)

És ettől a rokontól soha többet egy papírzsebkendőt se fogadjatok el, mert most bújt ki a szög a zsákból...

2023. nov. 7. 09:41
 4/26 anonim ***** válasza:
98%

Megmondhatod, hogy pint a lakás kiadása segít hozzá a kölcsön törlesztéséhez és a lány beköltözése csak hátráltatna mindenkit ebben. Így tehát érdekes ötlet, de maradtok a saját terveteknél, miszerint kiadjátok piaci áron és abból visszafizettek minél hamarabb. Jelenleg nincs módotokban más forrást előkapni, a lánya oldja meg máshogy a belvárosba jutást, ti nem fogjátok ezt biztosítani.

Az eddig feltételeket teljesítitek, de több terhet nem tudtok magatokra venni. Fogadják el és keressenek másik lakást, ha a saját nem felel meg.

2023. nov. 7. 10:00
 5/26 anonim ***** válasza:
98%
Egyetértek az előzőekkel,és nyugodtan legyél megsértődve és felháborodva, hogy ezek szerint csak azért ajánlottak segítséget, hogy utána kihasználhassanak titeket. Biztos, hogy a rokon is elő fogja adni a sértődöttet és próbál majd a lelkiismeretedre hatni. Légy te a gyorsabb, és előzd meg. Tudod, legjobb védekezés a támadás.😁
2023. nov. 7. 10:35
 6/26 anonim ***** válasza:
95%

Nagyon kedves a rokon, aki felajánl egy segítséget aztán visszaél vele.

Add ki másnak, majd szólj, hogy annak a másnak nagyon kellett és tök jó, hogy teljes áron, mert így előbb ki tudod fizetni a tartozást

Sajnos ismerem az ilyen típust, ha a ott a pénz, mindent lehet.

Evekig fogjátok hallgatni, hogy persze amikor nektek kellett a segítség ő ott volt, de amikor ő kért valamit..

2023. nov. 7. 12:07
 7/26 anonim ***** válasza:
98%
Eszedbe ne jusson ebbe belemenni, meg ha eloall valami erzelmi zsarolassal, akkor sem! Nagyon pofatlan huzas volt ez a rokontol, ha meg a lanya bekoltozik a lakasotokba, nehezen tudjatok majd kitenni. Nem, szo sem lehet rola!
2023. nov. 7. 12:08
 8/26 anonim ***** válasza:
92%

Jól megvett kilóra.

Add ki másnak, és fizesd vissza a tartozást.

2023. nov. 7. 12:19
 9/26 anonim ***** válasza:
90%

Eszedbe ne jusson kiadni a rokonnak!

Hivatkozz arra, hogy nagyon kellemetlen a tartozás és minél előbb rendezni akarod, ehhez pedig piaci árú albérlet bevétel kell.

Add elő a nagy halált, hogy szabadulni akarsz a tartozástól.

Esetleg bekamuzhatsz: betegséget, terhességet.

Egy ilyen számító féreggel szemben nincs lelkiismereti kérdés.

Természetesen mindennek el leszel hordva... :)

2023. nov. 7. 12:34
 10/26 Metionin ***** válasza:
98%
Lótúrót. Adjátok ki másnak a lakást, fizessétek vissza a pénzt, a csaj meg költözzön, ahova akar.
2023. nov. 7. 12:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!