Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Egyet értesz azzal hogy az...

Egyet értesz azzal hogy az elsőszülött fiú mindig az apja keresztnevét kapja?

Figyelt kérdés
Nálunk családi hagyomány.. apukám pl: Rétvári Lajos. Anyukám nem akarta Lajos nevet nekem adni de apai nagyanya nem engedte meg neki.. mindig vita volt erről.. 18 lettem, és Rétvári Lajos helyett, Rétvári Norbert lettem. És azóta haragszanak az apai nagyszüleim , és az apai rokonok hogy szégyen hogy le vetettem apám nevét. Olyan mintha nem apám fia lennék.. ;'( ennek már 4 éve és még mindig nem beszélnek velem
2023. okt. 21. 13:57
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
100%
Én ezt mindig buta dolognak tartottam, olyan, mintha a gyerek nem egy önálló egyéniség lenne, csak "apuka kis másolata". Amúgy nálunk is volt ilyen a családban, na én rosszul vagyok attól, hogy apuka mondjuk a "nagy pista", a gyerek meg a "kis pista". Szerintem ez beteg, de ez az én véleményem.
2023. okt. 22. 10:21
 32/36 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Nekem ez a torzsi kultura idegen.
2023. okt. 22. 15:37
 33/36 anonim ***** válasza:
100%

Nevetséges, és bárki felvetné, kiröhögném.

Családban van András, Bandi, Bandika, Kis Bandi - szánalmas.

2023. okt. 23. 11:18
 34/36 anonim ***** válasza:
100%
31-es: Fején találtad a szöget. Nekem is az ezzel a hagyománnyal a bajom, hogy azt sugallja, hogy a gyerek nem különálló személy, hanem a szülő másolata, meghosszabbítása. Ma már a pszichológia is foglalkozik ezzel. Szerintem az a jó, ha minden élő családtag külön utónevet kap, rengeteg van. Érdekes, hogy sok olyan családban, ahol ez a hagyomány dívik, ott az azonos nevű utódra rá akarják erőltetni a szülők az ízlésüket is, tehát nem tisztelik az egyéniségét. Ezt láttam pl. az én családomban, az én keresztnevem is már a 4. generáció (a dédanyámig bezárólag ugyanaz a nevünk), de apám is a 3. példány a sorban, pechjére neki a vezetékneve is ugyanaz, és második neve sincs (a nagyapámnak és a dédapámnak se volt). Nekünk apámmal az a szerencsénk, hogy a nevünk nem lett divatjamúlt, de ismertem olyan fiatalembert, aki ilyen logika alapján Antal lett, de lehet valaki így akár Dezső, Elemér, Piroska, vagy más régies név viselője is. Amúgy semmi bajom a régies nevekkel, de hátrányok érhetik a viselőjét, már a gyerekek is gúnyolhatják, valamint később álláskereséskor és párkereséskor is lehet hátrány. Hiszen egy idős emberre asszociálnak róla azonnal.
2023. okt. 25. 22:31
 35/36 anonim ***** válasza:
100%
Anyámra is próbálták ráerőltetni, hogy a nővérem az ő nevét kapja, mert hogy apám testvérének is ez volt a neve, milyen szép lenne, ha a gyereknek is ez lenne. Anyám nem volt hajlandó, de érdekes módon apám testvérén kívül végül ezzel senkinek se volt baja.
2023. okt. 27. 10:59
 36/36 anonim ***** válasza:
100%
35-ös: Itt a legnagyobb probléma egyébként a ráerőltetés. Miért a család akar a szülők helyett dönteni?
2023. okt. 27. 13:25
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!