Miért ekkora baj, hogy "fura" ételeket főzök ?
Külön élek két lakotarssal, önellátó vagyok egy ideje. Néha anyu meg a húgom meglátogat. Mivel elég messze lakom, olyankor néha nálam alszanak, elkerülhetetlen, hogy nálam egyenek.
Engem anyu nem tanított meg főzni otthon, mindent a netről, vagy épp a barátaimtól/akikkel aktuálisan együtt éltem koliba, vagy albérletben/ tanultam. És minden látogatáskor rosszallóan megjegyzéseket tesz a fősztömre, hogy hát én nem úgy csinálom mint ő(hát miért is csinálnám úgy, ha nem tőle tanultam?), vagy ha olyasmit csinálok, amit ő nem szokott, neki furán hangzik, akkor teljesen ki van akadva, hogy hát én miért főzök olyat. Nem azt mondja, hogy rossz ízű, meg is eszi, de mindig ki van bukva, hogy ő ezt nem így szokta, vagy ő ilyet nem szokott.
Csomószor kérdezi, hogy ez nekem honnan jött, én megválaszolom, mert miért ne mondhatnám meg, hogy honnan a recept. Leginkább azokon a recepteken van kiakadva, amiket a külföldi barátaimtól tanultam. Most nem ilyen falusiaknak bizarr ételekre kell gondolni, de mondjuk anyámnál egy tojásos rizs kivágja a biztosítékot, hogy az hülyeség.
És persze, főzhetném azt, amiket ő szokott, de úgysem lesz olyan, mint ahogy ő szokta, és akkor azon van kiakadva, hogy nem olyan, mint ahogy ő csinálja, szóval tök mindegy. Ha megkérdezem, hogy mit szeretne, akkor neki mindegy, szóval többnyire az van, amit a húgom szeretne, ő meg tökre szereti a "fura" ételeimet", szóval ja. Csak anyám van kibukva, hogy miért azt csinálom, miért úgy csinálom, stb.
"Én nem értem, miért olyan fura a tojásos rizs, kínaiban ezer éve kapni"
Amiért te is furanak tartod mondjuk a főtt birka fejet, ami meg Marokkóban kapható ezer éve: eltero attól, amit te megszoktal
Szerintem ezen nincs mit fennakadnod…az én öreganyám kb 10féle ételt tudott elkészíteni…és azt csinálta egész életében…
Amit ugye “kimaxolt”és szuperjól elkészítette..,de azért unalams
Volt…
Aztán mikor énis elkezdtem főzni esetleg pont ott náluk hát volt ám cirkusz a lehetőlegszabadabbszàjú nagyi volt így akármilyen műveletnél hozzávalónál ami neki újvolt akkor megjegyezte mindig “anyádpics@ját csinálsz meg apádf@szát teszel bele….-.-)
És a “kedves”nagyim direkt a büszkesége miatt sosem mondta a kajàimra hogy milyen jó…de 2pofára zabálta aztán mikor megkérdeztem na mama hogyízlett magának?
Hmm hát enni köll ha ezt kaptam akkor ezt eszem de az én (paprikásom/pecsennyém/levesem stb)az mindig jobb……… aztán gyorsan megértettem hogy etéten a mammernak egy árva kanyi szavàra sem adok
Nem adnék neki enni. Oldja meg, vagy nem jönne hozzám aludni.
Nálunk is ez megy, van néhány idióta bunkó rokon, aki szerint "én nem tudok főzni", mert mondjuk nem húsleveskockát teszek a levesbe... Igen, ilyen apróságokon fennakadnak.
Őket megkínálom kv-val, bolti süteménnyel és ennyi.
8 éves voltam, mikor édesanyám először tanított sütni-főzni, de inkább biztonsági okokból(ne gyújtsam fel a házat vagy ne égessem meg magam, ha egyedül vagyok otthon iskola után és enni szeretnék valamit). Ennek már 33 éve.
Aztán az egyetemen a cimborákkal elkezdtünk sütni-főzni, amit autodidakta módon elég komoly szintre fejlesztettem. Az utóbbi években az összes nagy családi eseményt az én családomnál tartunk és a feleségemmel.egyútt mi készítjük el a menüt úgy, hogy sose legyen olyan étel az asztalon, ami korábban már volt. Mikor anyukám megjegyzi -a mai napig-, hogy ő ezt másként szokta csinálni, akkor azzal szoktam visszavágni, hogy az jó, mert egyrészt legalább most valami újat kóstolhat, másrészt pedig én nem ő vagyok, tehát nem tudom ugyanúgy elkészíteni az ételeket. Utána mindig napokig dícséri a főztöm mindenkinek és büszkélkedik a fia konyhai tudományával :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!