Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Anyagilag támogatott egyetemis...

Anyagilag támogatott egyetemista gyereked nem akar újra koliban lakni ilyen előzmények után, még a megbeszéltek ellenére sem. Mit teszel szülőként?

Figyelt kérdés

Az unokatesómról van szó.

Első évben kolis volt, szerette meg minden. Másodévre nem vették fel, a jegyei nem voltak elég jók az első félévben, de mivel a második félév nem volt lezárva a kolis felvételikor, így az hiába volt neki sokkal jobb, mint az első, nem számított. Szóval albérletben lakott lakótársakkal. A szülei támogatták, de annyival csak, mintha koliban lakott volna, tehát dolgoznia is kellett, hogy kijöjjön anyagilag. A szüleinek volt egy olyan kikötése, hogy ok, lemegy így a tanév, de következő tanévre újra legyen kolis, jelentkezzen. Most van arra reális esély, hogy felveszik az unokatesóm, mert sokkal jobbak a jegyei, viszont ő nem akar visszamenni koliba.

Szülőként hagyod(=nem vágod el a támogatást), hogy ne a megbeszélt feltételek szerint cselekedjen? Mit teszel egy ilyen esetben?

Fontos kiemelni, hogy anyagilag neked mindkét opció ugyanannyiba kerül, a gyereked részéről van különbség, mert ha albérletben lakik, lakótársakkal, akkor a fennmaradó összeget neki kell előteremteni, ha meg nem, akkor nem kell dolgoznia, mert pont elég mindenre, amit tőled kap.

2023. jún. 27. 15:54
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
0%
Ha kigazdálkodja a maradék összeget, felőlem, maradhat de én nem fizetek 30-cal többet mert neki derogál a koli :D
2023. jún. 28. 07:46
 22/25 anonim ***** válasza:
100%

"Engem mondjuk az érdekelne, miért volt ez a kikötés, hogy kollégiumba menjen, ha anyagilag nincs különbség a támogatásban. Valami oka csak kell hogy legyen."

Valamiért sok szülő azt hiszi, hogy az egyetemi koli is olyan, mint a középiskolás és majd ott "jobban fogják", albiban meg felügyelet nélkül majd elkanászodik.

2023. jún. 28. 08:00
 23/25 anonim ***** válasza:
76%

#20 De ha első évben kolis volt, akkor már tudják a szülők, hogy az nem olyan, mint középsuliban. Tehát már feltűnhetett nekik, hogy egyetemen nem telefonálnak rá a szülőkre, ha a gyerek este kilenc helyett, kilenc óra két perckor ért vissza.

Én inkább azt látom, hogy akinek dolgoznia kell a megélhetéséért, az sokszor hétvégén dolgozik, vagy nem jár be rendesen az óráira. Az utóbbi nyilván szülőként nem tetszik, nem kell magyaráznom az okokat. A hétvégi meló meg azzal jár, hogy kevesebbet jár haza a gyerek. És akkor ott van, hogy a gyerek keres, leválik, amit nehéz elfogadni, és mellette ott a veszély, hogy mi van, ha ezért a leválásért cserébe egyre többet dolgozik a gyerek, és kibukik. Míg ha visszanyomod a koliba, lehet ott is jól érzi magát tényleg, lehet nem dolgozik, mert anélkül is megél kényelmesen, de legalábbis nem annyit, hogy ne legyen ideje hazajárni. Ez a leválást késlelteti.

2023. jún. 29. 13:14
 24/25 anonim ***** válasza:
45%
#23: pont fordítva történt. Amikor kolis volt, romlottak a jegyei, az albérletben meg javított.
2023. jún. 29. 14:00
 25/25 anonim ***** válasza:
63%

#24 Ezt én értem, de ha dolgozol, akkor rájössz, hogy amit magadnak kerestél, azzal nem tartozol semmiféle elszámolással a szüleid felé. És egyre többet akarsz, amivel nem kell elszámolnod, ezért egyre többet dolgozol. Lehet először éppen annyit dolgozott, hogy kiegészítse, amit otthonról kap, de ott a "veszély", hogy többet akar idővel.

Plusz ugye azt írta a kérdező, hogy az unokatesója átlaga már a második félévben sokkal jobb volt, mint az első félévben, és a szóban forgó illető már akkor nagyon drasztikusan javított, amikor még kolis volt (csak az éppen nem számított a felvételikor). Tehát az első félév valószínűleg a ráömlött szabadság és rutintalanság miatt lett elcseszett, nem a kolis élet miatt.

De amúgy nem csak a jegyeket írtam, mint lehetséges szempont a szülőknek. Írtam a leválást, meg a hétvégi melót, ami miatt ritkábban jár haza az egyetemista.

2023. jún. 29. 14:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!