Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Akik családi vállalkozásban...

Akik családi vállalkozásban dolgoznak, hogy kapjátok a fizetést?

Figyelt kérdés

Most kezdtem el a családunk cégénél dolgozni. Egy kisebb vállalkozás 6 alkalmazottal. Az én feladatom konkrétan mindenre kiterjed, irodai munka (árajánlatok készítése, reklám), ha nincs irodai munka akkor a műhelybe vagy helyszíni szerelésre megyek (egyedi bútorokat készítünk, zsalugátereket..stb), vagy kocsival rohangálok hogy ha elfogyott valami.

Amit furcsállok, hogy nem vagyok bejelentve és fizetést is csak akkor kapok ha szólok és folyton húzzák a szájukat ha mondom. Ez megy kb fél éve. Egyébként átszeretném venni a céget és olyan sulit is kezdtem amit hasznosíthatok. Csak úgy érzem azt várják el tőlem, hogy magamtól keressek pénzt és ne ők adják. Közbe meg azt is akarják hogy nekik dolgozzak, segítsek. Olyan ellentmondásos az egész. Meg hát keresnék én magamtól is, van egy oldal amit én üzemeltetek és nekem jönnek be az árajánlatok még +-ba. Az ott megkötött üzletekből egy bizonyos %-a az enyém, de azt is csak akkor adják meg ha szólok.

Kicsit megalázó, hogy folyton nekem kell szólni, hogy utaljanak vagy adják ide amiért megdolgoztam. Szerintem ez akkor is így lenne ha 10x nagyobb cég lennénk.

2023. jún. 22. 13:10
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:
83%

Nem egy ismerősöm építkezik jelenleg vagy felújít. Mindenki kivétel nélkül meséli, milyen nehéz szakembert találni és milyen árak vannak. Több hónapos a várakozási idő még a silány munkaerőre is. Nektek meg nincs annyi megrendelés?

Miért akarsz te egy ilyen szarkupacban dolgozni, ahol feketén dolgoztatnak, adót csalnak, nem fizetnek ki rendesen, nem tudnak bánni sem a pénzzel, sem a munkaerővel, hülyék a marketinghez, mint a segg, de ahhoz sincs eszük, hogy outsourceoljanak.

Ezt a sok energiát miért nem abba fekteted, hogy találj egy tisztességes munkát, ahol normálisan bánnak veled, rendesen megfizetnek és nem rajtad spórolnak? Miért jó ez neked?

2023. jún. 22. 17:24
 32/33 anonim ***** válasza:
34%
Gondolom kényelmesebb így családnál.
2023. jún. 23. 01:44
 33/33 anonim ***** válasza:
85%

#27 válaszoló vagyok, és őszintén szólva azt gondoltam, hogy a tulajdonos második feleségének a gyereke vagy, és a tulajdonos "csak" a mostoha apád.

Felfoghatatlan, hogy a saját Édesapád, mint cégtulajdonos és cégvezető; ilyen kusza, bizonytalan és méltatlan helyzetet teremtett.

Nyilván a történetet egyoldalúan, csak a te elmondásod alapján ismerjük. És nem tudjuk, Édesapád hogyan érzékeli a te munkavégzésedet, és mit lát ő? Egyáltalán nem akarom felmenteni, de ha ő azt érzékeli, hogy te sokat a PC-d előtt a mérnökképzés felvételijére készülsz, vagy angol nyelvvizsgára készülsz, és csak tessék-lássék szállsz be alkalomszerűen a cég feladatainak a megoldásába, akkor az egy másik történet. De még így sem védhető az ő álláspontja sem munkajogi, sem pénzügyi szempontból. Munkajogi szempontból azért kritikus ez, mert nincs írásba foglalva, hogy milyen jogosultságaid vannak és a hierarchiában hivatalosan hol helyezkedsz el. Kinek adhatsz utasítást te, és neked ki adhat utasítást? Hol, milyen felelősség terhel...

A pénzügyi vonatkozásait a dolognak te is ecsetelted, és többen leírták, hogy bejelentés nélkül nincs TB-d, a nyugdíj jogosultságodnál nem ketyeg a szolgálati viszony év számlálója. Lógsz a levegőben, és ha ne adj isten történne veled egy baleset, vagy valakit te utasítasz valamire, és annak a következménye baleset, vagy káresemény, akkor őrült gubanc lesz belőle. Mert nincs baj, ameddig nincs baj. De jobb lenne megelőzni, és rendezni a státuszodat a cégnél.

Beszéld meg Édesapáddal, hogy rendes munkaszerződéssel szeretnél dolgozni, és rendes munkaköri leírás alapján. Ahol a státuszod is tisztázva van, és a jogosultságaid is. És legyen társadalom biztosításod is. Te hivatalosan szeretnél dolgozni, nem fű alatt, feketén...

2023. jún. 23. 11:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!