Illetlenség, ha meghívom a rokonságot magamhoz, de nem főzök mindenki fogára valót?
Szerintem egy bizonyos határon belül illik figyelembe venni pl. ha valakiről tudod, hogy cukorbeteg, ne csak tészta és kenyér legyen köretnek, megosztó ételeknél (máj) is érdemes rákérdezni, de van az a szint, ahol már szinte reménytelen olyan menüt összerakni, hogy mindenkinek jó legyen. Egyik tesóm házastársa kitalálta, hogy a szüleimnél szeretnék megünnepelni az eljegyzésüket, jönne a leendő házastárs családja is. A mennyiséggel nem is lett volna gond, édesanyám nagy családnál megszokta a nagy főzőcskét, de a válogatást nem. Persze van egy-egy nemszeretem étel valakinél, de ez soha sem korlátozta nagyon be, hogy mit eszünk. Na ennél az ebédnél már hetekkel korábban főtt a feje, mit főzzön, hogy mindenki megegyen valamit és amire nem megy rá több napja. Aztán persze a fő válogatósok csak beletúrtak a nekik készített fogásba, a többit otthagyták a tányéron. Sok értelme volt ezért külön főzőcskézni.
Ilyen esetre vannak agyoncsépelt "menekülő" ételek, mint a rántott sajt vagy a saláták, esetleg ilyenben is lehet gondolkodni. Vagy olyan köretben, ami több dologgal is jó. Pl. pörkölt-nokedli, tojásos nokedli.
Én is úgy gondolom, hogy illik úgy vendégséget hívni, hogy többféle étellel készülünk. Pörkölt és rántott husi oké. Elég ritka, ha valaki egyiket sem szereti. Vagy sült húsok és fasírt. Ha van a családban olyan, aki nem eszik húst, akkor a másik fogás legyen húsmentes. Köret is lehet több felé, krumpli, rizs, friss saláta. Több idő, de ha vendegseget tartunk, adjuk meg a módját, érezze jól magát mindenki, és érezzék, hogy odafigyelunk rájuk.
Természetesen az érzékenyeksekre, allergiára is oda kell figyelni, nálunk a családban is vannak ilyen esetek. Soha senki sem marad éhes.
1. nem tudsz mindenki fogára való készíteni egy nagyobb összejövetelnél, ezt engedd el
2. ha akkor ott! közli, hogy ja, bocs, én amúgy! nem eszem disznót, akkor így járt.
Én pl előtte egy héttel mindenkit végigkérdezek, ki mit nem ehet, nemszeret, és igyekszem úgy összeállítani az ételt.
Viszont jártam már úgy, hogy a kedves vendég az ebédnél mondta meg, hogy ja, amúgy ő laktózérzékeny.
Oké, köszi, jókor szólsz. :D Hát, így járt, sajnos, mert a rántott húson kívül mindenben volt tej (köretek meg a sütiban is).
Főztem neki ki sos-ben rizst, de igazán szólhatott volna előbb is :d
Nálunk is kb tudjuk, hogy ki mit nem eszik meg. Általában amúgy valami csirkemelles kaja van, azt a mi családunkban a legfinnyásabb is szereti, meg mindenki más is. Aztán ezt lehet variálni, általaban a magyarosabb rántott csirek-krumpli-rizs vonalon mozog a menü és mindenki boldog, de múltkor pl a vendéglátó kicsit újhullámosabbra vette a figurát, sima roston csirke volt kuszkusszal, meg guacamole szósszal. A nagyfater kicsit furcsán nézett a kuszkuszra, de megette.
Vega, vegán, ételérzékeny nincs. Ha lenne, nyilván figyelnénk erre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!