Meddig vagy hajlandó elmenni a spórolásban vagy a nélkülözésben?
A legfontosabb az, hogy mire gyűjt az ember, vagyis hogy miért/mire spórol, vagy csak betegesen nem költ semmire, mert "drága". Ugyanis van egy ismerősöm, havi kb 200ezer körül kap, de mióta a cégnél van, még egyszer sem volt nyaralni, pedig ennek már vagy 10 éve (azért nem megy, mert úgy van vele, hogy fölösleges pénzkidobás, elég a helyi strandra elmenni, ott is lehet fürdeni a többi emberrel, meg van lángos, meg fagyi...). Egyébként a felesége is hasonló összeget keres, tehát nem állnak rosszul, de mindenre sajnálják a pénzt, csak gyűjtik és gyűjtik, de cél nélkül... Egyszerűen ez lett beléjük nevelve.
Én úgy spórolok, hogy nézem az ár/érték arányt, mert lehet, hogy valami sokkal olcsóbb, mondjuk kerül csak 100 forintba 500 helyett, de amíg az 500as bírja egy évig, addig a százasat havonta kell cserélni. (pl. vettem egy cipőt, bőrt, 4 éve, még mindig semmi baja, pedig rendszeresen hordom, 12ezer volt (akciós volt), a kínais cipő meg kerül vagy 3-4ezerbe, de azt félévente vehetsz újat...)
Továbbá, ha elvégeztem a sulit, akkor a fizetésem x%-át (minimum 10) félre szeretném tenni, annak érdekében, hogy minél hamarabb legyen saját lakásom, autóm, utazgathassak, meg család stb. :D Még szerencse, hogy a párom is így gondolkodik. :) Kajáról nem mondok le, de megnézem hol, mi mennyibe kerül.
Október 15-én lesz legközelebb fizetésem munkahelyváltás miatt. Addig van 60 000 Ft-om. Lakbér már ki van fizetve, de a számlák 25 000 Ft. Autóbiztosítás 10 000 Ft. És vizsgálatokat kellett végeznem a héten (egészségügyi könyvbe, hogy gyerekek közé mehessek a munkám miatt) az 15 000 Ft. Tehát egy hónapig 10 000 forintunk van benzinre, és kajára....
Nincs semmi extra kiadás, csak kenyér, krumpli, sajt, tej, tojás, alma..... :)
Túlélhető!! 21 éves vagyok, rugalmas a testem, egészséges vagyok, és simán kibírom az ilyen heteket! Csak a fodrász hiányzik, meg a többi hasonló női holmi...
A legtöbb ember szerintem így él. Én nagyon profi vagyok spórololásból. Ha sok pénzünk van, akkor se égetjük a villanyt, csak ha nagyon kell, van például egy óriás gyertyánk, ami köré szoktunk ülni... a legszebb pillanataink, beszélgetéseink tévé, villany, drága ételek nélkül, kócosan, gyertyafényben történtek!!!
:)
Szerényen kell élni, a hivalkodás, pénzköltés egyébként is eltérít az igaz utunktól..... legalábbis nekem ez a tapasztalatom...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!