Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Élet lassan demenssé váló...

Élet lassan demenssé váló szülővel? Ti hogy kezelnétek?

Figyelt kérdés

A férjemmel külföldön élünk már egy évtizede, de van otthon egy házunk, ahová hazajárunk időről időre.

Ez a ház kétgenerációs, de egybenyitott. Az anyám ott lakik alapból, ha hazalátogattunk, akkor voltunk itt mi is. Ennek az oka, hogy anyámnak nem volt nagyon hova mennie, nekünk meg jó volt, hogy nem üresen hagyjuk a házat, nem kell izgulni, mi van vele, mert valaki lakja, míg mi távol vagyunk. Anyám nem egyszerű eset, voltak konfliktusok, sokszor megbántuk már, hogy ezt a megoldást választottuk, de addig nem akarunk lépni, míg nem találunk egy ideális házat (ez túl nagy lenne kettőnknek, anyámnak meg végképp túl nagy egyedül).

A konfliktusok viszont most új szintet léptek.

Anyám elkezdett demens tüneteket produkálni. Csinál dolgokat, amikre aztán nem emlékszik, és másra fogja. Most már ez odáig fajul, hogy szerinte kb mindenki hazudik (rajta kívül, persze), és mi használjuk el a dolgait, mi tesszük tönkre dolgokat (amiket csak ő használ és csak ő fér hozzá eleve). Még nem volt egyiknek sem nagy tétje, de én már látom, hogy kb csak érik egy olyan helyzet, ahol ránk fogja, hogy elloptuk a pénzét vagy bármi.

Azt hozzátenném még, hogy anyám egész életében abban a hitben volt, hogy ő egy kifejezetten intelligens és becsületes ember, de... nem. Sajnos nem, sosem volt az. Így ha bárkinek ellenvéleménye volt az övével szemben, az kapásból hazudott vagy hülye volt. Szóval ez kiegészülve azzal, hogy el is felejt dolgokat, azt eredményezi, hogy semmit nem ismer be, és szerintem sosem fog benne megkérdőjeleződni a saját igaza, mert ez soha életében nem történt meg máskor sem. Szóval az, hogy beszéljünk vele erről nyíltan, kb csak köpködéshez vezetne a részéről.

A férjemmel azon vagyunk, hogy találjunk egy ideális házat és átköltöztessük a magyarországi dolgainkat oda, de ez nem megy egyik pillanatról a másikra. De akkor meg anyám egyedül marad, ráadásul így, a demencia kapujában.

Ti mit tennétek? Szerintetek érdemes megpróbálni megértetni vele a helyzetet, vagy ha nem, akkor mi legyen? csak nézzük végig? Még nem durva a helyzet, de végigéltem ezt nagyszülőkkel, és tudom, milyen hirtelen tud romlásnak indulni...

tegnap 17:48
 1/9 anonim ***** válasza:
65%
Önkormányzaton tudtok igényelni szociális munkást, aki időnként ránéz, kaját visz stb. Pár éve néhány száz forint volt óránként
tegnap 18:05
 2/9 anonim válasza:
72%

Szociális gondozót !!!!!

A szociális munkás diplomás,egészen más munkakör, nem gondoz időst/beteget.

tegnap 18:34
 3/9 anonim ***** válasza:
80%
Így van, ne keverjük a fogalmakat. Az önkormányzat abban tud segíteni, higy eliranyit az idősek otthonához, mert gondozók ott dolgoznak. Ők ebédet visznek, bevásároltak, gyógyszert adagolnak stb, de ennyi. Ha van neki gondos órája és azon riaszt, akkor kimennek de ezen kívül nincs idejük arra, hogy "ránézzenek" csak úgy és ez nem is a feladatuk.
tegnap 18:39
 4/9 anonim ***** válasza:
76%

És a mama teljesen egyedül lakik otthon??

Nem lehet, hogy nagy magányában, ahol nincs kihez szólnia, a pohárhoz nyúlt? Nyomasztó lehet egy idős nőnek egyedül lézengenie egy többszintes, többgenerációs böszme nagy házban.

Szóval nem lehet, hogy az ital az oka ezeknek a furcsa "tüneteinek"?

Ha demencia, akkor az marhára nagy probléma. Akkor a szoc.otthon a megoldás. Mert az állandó odafigyelést igényel. Külön demens részleg van sok otthonban.

tegnap 20:49
 5/9 A kérdező kommentje:

1,2,3 - Köszi, de ez a jelen kérdésen nem segít, hiszen ha el sem tudom neki magyarázni, hogy ez a helyzet (vagy nem hiszi el, vagy azt hiszi, csak bántani akarom vele), akkor idáig nem jut el a dolog.

4 - Egyedül lakik, igen. De viszont van barátja, aki szinte minden nap jön hozzá látogatóba, néha együtt mennek vásárolni meg ide-oda. És teljesen biztos, hogy nem iszik, mert kb mindenféle alkohol van nála otthon (ajándékba kapott sör, bor, pálinka, stb, olyan is, amit én kaptam és ott hagytam), és soha nem fogy semmiből. Meg lenne jele, ha inna, de nincs. Egyébként nem durván idős, 65 éves.

tegnap 21:06
 6/9 anonim ***** válasza:
43%

Egy titok van, nem érdemes győzködni és vitába belemenni.

Nekem anyósom demens, mi magunkhoz vettük, felváltva vagyunk itthon napközben a férjemmel, kéthavonta egy-egy napot a sógornőm is bevállal.

Ma azt hallgattam, hogy tegnap anyu leszólta anyóst, miért nem jár feketében, ha most halt meg a férje (98-ban, anyu meg karácsony óta nem járt itt). Mondtam neki, ez van, anyám ilyen (amúgy soha nem szólna ilyenért senkinek). Elhitte, nézte tovább a tévét.

Nálad nyilván nem ez lesz a megoldás, mert te akkor se szeretted, mikor egészséges volt, akkor is lenézted. Keress neki időben egy otthont.

tegnap 21:36
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Szociális otthon, mondjuk az pénzbe kerül és van várólista.

Pl Borsodivánkán is van. Nálunk is így kezdődött a demencia nagyimnál, majd annyira beképzelte hogy mindenki elteszi a dolgait, a pénzét akarják hogy késsel támadt rá a postásra is. Borsodivánkára került be, elmegy kategória a hely. Nem elfekvő, foglalkoznak a betegekkel.

Most ugyanezt játsszuk végig anyóssal. Ő is lassan a késelős szakaszba kerül, nagyon rá van kattanva a pénzre, félti a dolgait.

ma 09:08
 8/9 anonim ***** válasza:
Felesleges beszélni vele, ha demens, nem tudod meggyőzni, hogy nem úgy volt bármi is, ahogy ő azt hiszi. Nálunk is ez van, anyu mindig eldug dolgokat, aztán örjöng, hogy valamelyikőnk ellopta vagy biztos adtunk valamelyik ismerősünknek kulcsot, aki bejárkál és elvisz dolgokat. Kezdjetek otthont keresni neki, ha nem tudjátok megoldani családon belül a felügyeletét, sajnos lesz ez még százszor rosszabb is, ez még csak a kezdet. Anyu múltkor pl. lement a boltba és úgy elkóborolt, hogy hajnal 2-kor találták meg a rendőrök és hozták haza.
ma 10:14
 9/9 anonim ***** válasza:

Idősotthon sok van az országban. Sajnos sok olyan állapotban van, hogy jó érzésű ember ha belepusztul az otthon való kínlódásba, akkor sem adja oda be a családtagját. Tapasztalatból mondom.

Viszont vannak nagyon komfortos helyek is, lelkiismeretes, profi személyzettel.

Ilyen pl.a dabasi Átrium Idősek Otthona. Fizetős, és nem a legolcsóbb, de az általuk biztosított feltételeket tekintve jobban megéri, mint akár máshol olcsóbban.

Számomra az egyedüli választás ők voltak, olyan, ahol kényszerhelyzetemben ott mertem hagyni a szülőmet. És az évek alatt nem csalódtam bennük. Ami nagy megkönnyebbülés volt számomra.

ma 10:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!