Titeket mennyire befolyásol a szüleitektől látott minta?
Kíváncsi vagyok, hogy pl jó vagy rossz szokásokat mennyire vettetek át a szüleitektől.
Gondolok a stresszlevezetésre, hobbi szeretetére, egészségi, anyagi tudatosságra. De ide vehetjük a kávézást, dohányzást, alkoholfogyasztàst is.
Ha van más, amit úgy gondolsz, hogy a szüleidtől vettél át, akkor az is érdekel.
A viselkedésünkön látszik hogy melyikőnk kire hasonlít, sokszor előfordul hogy magamba nézek és észreveszem magamon hogy na most úgy viselkedtem mint anyu.
A cigire nem tudtam rászokni, függetlenül attól hogy apu sok évig füstölt, a kávé szagát sokáig nem szerettem, ma meg már mindenhol úgy magában iszom meg. Alkoholt utálom de egyben szeretem is, nagybátyámnak van némi alkoholizmusa amit a közeli család lát, de mivel magas a jövedelme, sok rosszat megélt ember így nem piszkálja érte senki, és ő is kulturáltan csinálja.
A szűk családomban mindenki megtakarító, nem éli fel a jövedelmét és elítéli az ész nélkül költekezőket, pazarlókat. Ezt a mintát részben én is átvettem, megtakarító vagyok, de pl. egy nyaralást, utazást nem tartok pazarlásnak, arra szívesen költök, viszont csak azét, mert valami márkás, nem vagyok hajlandó 3-os árat kifizetni.
Szintén a szüleimtől láttam, hogyan spórolnak az élelmiszerrel, mindig főznek, nem rendelnek ételt, nem járnak étterembe, viszont én megveszem a drágább, minőségibb alapanyagokat is, míg ők kevésbé költenek ilyesmire, de tény, hogy nekik alacsonyabb a jövedelmük, így ha félre is szeretnének rakni, nem telik rá.
Az alap értékrendünk is azonos, fontosnak tartjuk a családot, az egymás segítését, úgy gondolom ezt a mintát is a szüleimtől vettem át.
Valamiért nem adta be nekem a kérdés leírását az előbb. Ha az általad leírt dolgok érdekelnek, akkor:
stresszlevezetés: apám elvonul a természetbe, anyám üvölt, csapkod és hisztizik, én sportolok, szóval ebben apámhoz közelebb állok, ő is sportolt fiatalabb korában.
hobbi szeretete: szintén apámhoz hasonlít inkább, neki van olyan hobbija, amit nagyon fiatal kora óta űz és 70-es éveiben is űzi jelenleg. Anyámnak sosem volt hobbija.
Egészségi, anyagi tudatosságra: mindkettőnél sokkal tudatosabb vagyok ilyen téren.
Kávézás, dohányzás, alkoholfogyasztàs: Sosem dohányoztam, a szüleim sem mióta én élek, előtte apám cigizett de már rég lerakta mire megszülettem. Viszont sajnos alkoholista. Én azokban az időszakokban, amikor nem sportoltam hardcore módon, megittam időnként az alkoholt de pl. nagy részegségeim meg ilyesmik sosem voltak. Most hogy újra intenzíven sportolok, megintcsak nem iszom egyáltalán. A kávé sosem volt nagy dolog, napi 1-2 adagot isznak a szüleim, mostanság én is. Viszont míg velük laktam, nem kávéztam,mert ők kotyogóst isznak, nekem meg az túl erős.
Kávézást átvettem napi 1x vagy max 2x szoktam, ahogy a szüleim. Anyukám a születésem előtt lerakta a cigit, apukám jó ideig dohányzott, de sosem előttem. Én sosem cigiztem. Alkoholt egyikük sem iszik, én sem.
Stresszlevezetésnél ordibálás, káromkodás, csapkodás van, a káromkodás nálam is előfordul, a többi nem.
Az anyagi tudatosságot nagyjából átvettem, szerintem nagyon hasonló, mint a szüleimnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!