Lehet nekem is tulajdonrészem?
Szia! Mivel a házasságkötés után együtt fizettétek a hitelt így váláskor természetesen annak a fele a tiéd, de szerintem a férjed ezt automatikusan odaadná neked, legalábbis amit leírtál az alapján tisztességes embereknek látszotok.
2010. szept. 12. 21:16
Át kell íratni.A csekket úgy fogjátok kapni,hogy Kovács Ferenc és neje
2010. szept. 12. 21:17
3/19 A kérdező kommentje:
Igen, valószínű ha még nem is volna a nevemen a ház ha válásra kerül a sor, akkor ideadná a ház felét a férjem. De mindketten úgy gondoljuk, hogy jobb ha mindenről papír van írva. Láttam már embereket válni és elég undorító dolgokat hozott ki mindét félből. Biztos ami biztos. A férjem sem tiltakozik, sőt, csak nem tudjuk, hogy mi ennek a dolognak a jogi útja.
Tulajdonképpen nem sok értelme van átiratni - akkor csak szebben néz ki papiron, mert CSAK annyi a férjedé külön, amennyit már a házasságkötés elött ténylegesen kifizetett (pl. a telek ára, ha nem volt kölcsön rajta), az a rész, amit a házasság alatt fizettetek - az összes kölcsöntörlesztés, vásárlások, felújitás - mind közös, ezért egy esetleges váláskor felezödik. Ez azért van, mert a házasság vagyonközösség, és függetlenül a két fél vagyoni helyzetétöl, keresetétöl minden közös szerzemény, akkor is, ha egy vagyontárgy vagy kölcsön CSAK az egyik fél nevén fut.
2010. szept. 12. 21:27
Akkor szerintem írjatok házassági szerződést. Én is korrekt dolognak tartom és megértem a gondolkodásodat, én férjhez se mennék nélküle, ti mindketten jól látjátok, szóval szerintem ez egyszerűbb megoldás mint váláskor bizonygatni.
2010. szept. 12. 21:29
Azt nem tudom, hogy a nevedre lehet-e most iratni a ház egy részét, azt viszont tudom, hogy hiába fizetitek együtt vissza a kölcsönt, nem lesz automatikusan a tied is a ház, vagyis nem szerzel tulajdonrészt. A különvagyon mindig különvagyon marad.Házasságom sok-sok éve alatt ennek utánaolvastam, hiába kerestem én is a házra, elmehetek a búbánatba.
Én ugyanebben a cipőben járok. A férjem még legényemberként vette fel a hitelt, együtt fizettük vissza, nekem mégsincs semmim. Evvel rendesen sakkban is tart. Még most, a házasság elején tisztázd a helyzetet, én nem tettem meg, és ezt nagyon bánom.
2010. szept. 12. 21:30
7/19 A kérdező kommentje:
Házassági szerződést nem esküvő előtt szoktak írni??
8/19 A kérdező kommentje:
Nem vagyunk már a házasság elején 4. éve vagyunk házasok, 2 éves a kislányunk.
21.30-as vagyok.
Nem vagyok jogász, de utánaolvastam a dolgoknak. A ház a férjed különvagyona, amit együtt vettetek a házba, az közös vagyon, de a ház csak a férjedé.
2010. szept. 12. 21:36
Nem, illetve főleg esküvő előtt szoktak, de házasság alatt is lehet, nem tiltja semmi.
2010. szept. 12. 21:37
További kérdések: