Kinek adnátok igazat ilyen helyzetben? Én úgy érzem
személy szerint, hogy ebben a helyzetben nagybátyámnak,
de érdekelnek a vélemények.
Figyelt kérdés
Nagybátyám az ország másik végében lakik, abszolút nem szoros a kapcsolat (jóformán nincs is), anyuval párszor telefonálnak és igazából elég sok komoly konfliktusuk is volt korábban. Tesóm a férjével épp arra utaztak kicsit kikapcsolódni, és gondolták meglátogatják a nagybátyámat. Szimplán betoppantak hozzá, aki ezt a húzást nemigen díjazta. Fogadta őket arra a rövid időre, de jelezte, hogy ő nagyon nem szereti az ilyen betoppanásokat hirtelen az ország másik végéből és anyut is felhívta az eset miatt, hogy ilyet vele ne csináljanak többé. Anyám erre irtózatosan kiakadt, (sajnos vele korábban sem sikerült megértetnem nekem sem, hogy a legtöbb ember szereti előre tudni, ha valaki megy hozzá vendégségbe, valamint azt is, hogy mikorra várható) erre csak annyi jött gúnyosan, hogy jaj miért, a királyhoz mennek? Most is totál kiborult, felhívta tesómékat, hogy ne is menjenek nagybátyámhoz többé, maradjon az ilyen magára, stb. Szerintem abszolút nem neki van igaza, bunkóság csak úgy beállítani valakihez (több száz km távolságból főleg) majd várni, hogy az illető vágja a jópofit a dologhoz. Tesómék meg talán így végre megtanulják, hogy illik előre megbeszélni az ilyen dolgokat felnőtt emberhez méltóan. Ti mit tettetek volna ilyen helyzetben?
Aki váratlanul toppan be, az miért számítana bármilyen vendéglátásra? Ez csak a te fejedben van benne."
Azért, mert pl. éppen fürödni akartam, vagy munkám van, amit el kell idöre készíteni, fontos online megbeszélésem lenne, fáj a fejem, le akartam feküdni kicsit, elkezdtem a nagytakarítást és minden szerteszét van, stb, és nem nagyjából idegenekkel - mert a kérdés alapján gyakorlatilag nincs kapcsolat a nagybácsi és a kérdezö családja között - akarok jópofáskodni.
Bárkihet csak úgy illik meg úgy szokás menni, hogy elötte legalább egy telefont megeresztenek, hogy az illetönek van-e ideje vendégekre!
2022. jan. 24. 14:44
22/48 anonim válasza:
Mondjuk szerintem ha "a semmiből" bukkan fel, akkor nem is kell, hogy megkínáljam valamivel. Etetés szóba sem jön, max egy kávét főzök (nálam mindig van "jó szokás" szerint teasütemény, max. abból kiteszek egy párat).
De persze engem is zavarna, viszont mivel tudom, hogy az ország másik felében laknak, kb. szökőévente járnak erre, ezért nem jegyeztem volna meg. Igaz, nem is marasztaltam volna, de egy fél órát elbeszélgettem volna egy kávé mellett, aztán csá.
2022. jan. 24. 14:44
23/48 anonim válasza:
21:
"Azért, mert pl. éppen fürödni akartam, vagy munkám van, amit el kell idöre készíteni, fontos online megbeszélésem lenne, fáj a fejem, le akartam feküdni kicsit, elkezdtem a nagytakarítást és minden szerteszét van"
Akkor szépen, kulturáltan mindezt elmondom.
Nem bunkózok, de nem is feszengek, hogy "jaj Istenem, hogyan mondjam meg, hogy most totál alkalmatlan".
Ebben az országban nagyon nincsen meg a kultúrája a normális hangvételű visszautasításnak. Pedig sokkal jobb kulturáltan és őszintén visszautasítani, mint fogcsikorgatva beengedni őket és miután elmentek dühöngeni. Vagy bunkó módon elküldeni őket.
2022. jan. 24. 15:02
24/48 A kérdező kommentje:
22.: Na azért van telefonjuk tesóméknak, természetesen külön neki is és a férjének is, tehát az sem játszik, hogy az egyikük lemerült volna, és ne lett volna másik telefon... Az ország másik végéből sem tolerálhatóbb a dolog, sőt, hogy igazából kapcsolat sincs, szóval nem is tudom hirtelen honnan jött ez a "látogassuk meg a Pista bácsit" ötlet.
2022. jan. 24. 15:10
25/48 anonim válasza:
23# ez a fotelhiggadt nagyokos. Bocsi, de így olvasva okos az ember, meg utólag is okos az ember. Aztán van az éles szitu, amikor az ajtó előtt van az ország másik végéről a rokonság, a "vendéglátó" köpni nyelni nem tud. Illetve az idősebb korosztály (gondolom a nagybácsi az) az illemet, a másoknak való megfelelést az anyatejjel kapta kb., más világ volt teljesen, a mai fiatalok ilyen szempontból sokkal könnyebb helyzetben vannak, százszor hamarabb lepattan róluk a kérdező anyja által támasztott elvárásfélék. Ami jelentheti az asszertivitást és a dehumanizált közösségeket.
2022. jan. 24. 15:11
26/48 A kérdező kommentje:
Igen, 25-ös jól mondja. Messze nem biztos, hogy az ember mindig készen áll a jópofizásra, főleg egy idős, 60+-os embertől nem lehet ezt elvárni. A legtöbb ember érzékenyen reagál az ilyen tolakodásra, teljesen jogosan. Egyébként nem lett velük bunkózva, egyszerűen az öreg komolyan és határozottan a tudtára adta az egész famíliának, hogy soha többé senkinek ilyen eszébe se jusson vele kapcsolatban. Masszívan igaza volt, és nem is emlékszem nagyon olyan esetre, ahol az egész GYK közössége ilyen egyöntetűen azonos véleményen lett volna.
2022. jan. 24. 15:17
27/48 anonim válasza:
Tökös volt a kisöreg hogy ezt így a szemükbe mondta, de jól is tette!
2022. jan. 24. 15:19
28/48 anonim válasza:
Nagybácsi anyukád testvére?
2022. jan. 24. 15:33
29/48 anonim válasza:
"nem is emlékszem nagyon olyan esetre, ahol az egész GYK közössége ilyen egyöntetűen azonos véleményen lett volna."
Igen, ez nekem is feltűnt.
2022. jan. 24. 15:35
30/48 anonim válasza:
"Ti mit tettetek volna ilyen helyzetben?"
Egyszer fordult elő: Unokatesóm és csalája (két gyerek, plusz férj) beállított hozzám Németországból hazafelé tartva mindenféle bejelentés nélkül.
Akkor mentem pár hete 3 műszakban dolgozni. Éjszakás voltam, 8-kor beállítottak.
Elküldtem őket, örültem, hogy élek, nemhogy még vendéglátóskodjak. Megsértődtek. Rohadtul nem érdekelt ott és akkor.
Jól tette nagybátyád. Anyudnak mutasd meg ezeket a válaszokat, és akkor mondhatja, hogy nem a királyhoz mentek.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!