Szerintetek ez korrekt? Ti belemennétek ilyenbe?
Ismerősömék a házasságkötésük előtt szeretnének lakást venni és mivel a fiú nem szeretne hitelt felvenni a szüleitől kér kölcsön, és ez úgy fog történni, hogy a lakástulajdonosi lapon három tulaj lesz megnevezve, a fiú, a lány, és afiú anyjának a neve(mivel ő úgy ad kölcsön a fiának, hogy amíg le nem törleszti-persze kamatmentesen a hitelt,addig ő is tulajdonos lesz papíron)
A lány úgy tudom csak egy ötöd részben lesz tulajdonos..
Később mivel közösen tölesztik vissza a fiúval, a mama tulajdoni része már közösnek fog számítani.
Baromságnak tartom, 2x kell majd adót fiezetni. mert mikor majd a kedves mama átírattatja a részét akkor ajándékozási illetéket kell fizetniük, a mamának meg adóznia.
Inkább eleve most úgy iratattnám hogy a mama+fiu része csak a fiunak legyen és a lány külön. vagy is 4/5-d a fiué (ahugy írod) 1/5 a lányé.
de akkor a fiu egyedül törlesszen anyukának.
Van még ajándékozási adó? Én azt hittem eltörölték...
Egyébként a mama csak bebiztosítja magát,és érthető is a mai világban..Elég sokszor hallom,és olvasom,hogy pár év házasság után már válnak is a fiatalok..Így nem csoda ha a mama ragaszkodik a pénzéhez..
Nincs evvel semmi gond.Kifizetik a kölcsönt,és utána rögtön mint ajándék átadja a fiataloknak a részüket..(szerintem nincs már ajándékozási adó,de ha tévednék akkor elnézést érte)
Ezt egy ügyvéddel kellene megbeszélni. Ha csak a kölcsönből veszik a házat,akkor abban jelenleg a nőnek semmi része nincs. Amit a mamától kapnak,akkor lesz közös,ha valóban együtt törlesztik. A mamának ilyenkor az egész házon haszonélvezet szokott lenni,ami csak akkor kerül le a házról,ha az adósságot kifizetik.
Ezért kell ügyvéd,hogy a tualjdoni viszonyokkal kapcsolatban olyan szerződést kössenek,hogy senki ne kerüljön később hátrányos helyzetbe.
Alapvetően így nagyjából korrekt. Én is úgy tudom, hgy ha közvetlen hozzátartozónak ajándékoznak, az illetékmentes.
De: ezt erősen le kell papírozni, nehogy a drága mama később meggondolja magát. Az üzletben nincs család és barátság.
Hogy egy család vagy nem....
én voltam házas és még is a válaásnál nagy pénzühgyi bonyodalom volt. pedig 50% volt minden, de a volt férjem így is többet akart.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!