A családodban kit szoktál vagy kit kell magázni?
és hogy alakult ki nálatok , hogy magázod?
(mondta kérte te akartad?)
Anyósomat. Eleg maradi..
Meg persze a férjem 80+-os nagymamáit.
Apai nagyszüleimet, apám testvérét és az ő férjét magáztam. (Sajnos már egyikük sem él.) Nagyszüleimet mindenki magázta, a saját gyerekeik is. Anyai nagyszüleimet mindenki tegezte, kivéve a "beházasodott rokonok". Anyós és após megszólítása mind a két ágon apuka és anyuka volt, nem volt keresztnéven szólítás. Akkoriban a gyerekek a rokonokon és fiatalokon kívül mindenkit magáztak és csendőrpertu volt, tehát senki nem magázta a gyerekeket.
De mostanára annyira kikopott a magázódás, hogy most már szinte senkivel sem magázódunk. Nem hogy a rokonságban, munkahelyen, szomszédokkal, hanem szinte idegenekkel sem. Egyedüli kivétel kb. a hivatalos helyek, pl. posta, bank, bármilyen hivatal, orvos. Bajban is vagyok, hogy a gyerek hogyan tanulja meg a magázódást, mert nagyon ritkán találkozunk olyannal, akivel én is magázódok. Na de majd az iskolában megtanulják. Bár hallottam már olyat, hogy egyre több helyen tegezik a tanítókat.
Távolabbi 50 feletti rokonokat magázom.
26/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!