Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Budapesten már a múlt század...

Budapesten már a múlt század elején is átlagosan egy-két gyermek volt egy családban?

Figyelt kérdés
A falvakban, főleg a szegényparasztok körében még ekkoriban a nagycsalád volt a jellemző, onnan is volt leginkább utánpótlás a városokba munkaerőpiaci szempontból. Aztán ez feltételezem csak a második világháború után változik meg gyökeresen, hiszen a nők is elkezdenek dolgozni és az emberek a városokba áramolnak. A polgári családok körében viszont már talán korábban elkezdődött, hogy tudatosan kevesebb gyermeket vállaljanak, hiszen a lakhatás kérdése nyilván nehezebb volt és a városi élet nyújtotta előnyök(kultúra, szórakozás, stb) mellett már kevésébe volt fókuszban a sok utód.

2021. nov. 27. 11:14
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
82%

Akárhogy is vesszük, nagy intervallumot adtál meg, 100 évet. Én a múlt században születtem. Mamám 1925-ben, édesanyám 1945-ben, én 69-ben. A két lányom is a múlt században, '88 és '91.

Iszonyatosan sok minden változott 100 év alatt. Apámék tízen voltak testvérek, mi csak ketten. Van egy bátyám. Nekünk két lányunk van.

Hullámzó okok miatt szültek sok, vagy csak 1-2 gyereket. Akinek volt esze, megoldotta a születésszabályozást.

Tökmindegy, hogy pesti-e, vagy sem. Hülyeség. Én kis faluban nőttem fel, de annyi gyereket vállaltak már akkoriban is, akiket normális körülmények között fel tudtak nevelni. Mi is.

Most is vannak családok, akiknél 5-6-7-8 gyerek van, ész nélkül szüli őket egymás után, aztán csodálkozik, hogy miért nem tudja normális körülmények között felnevelni. Segélyből élnek, várják a szájukba a sültgalambot. Nem tudom tolerálni.

2021. nov. 27. 14:37
 12/18 anonim ***** válasza:
0%
Nem intervallumot adott meg, azt írta: a múlt század elején. Ez max 5-10 év.
2021. nov. 27. 14:42
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Múlt század eleje... Ott is sok gyerek született, ott is épp annyian haltak meg csecsemőkorban, mint egy kisvárosban, vagy faluban. Írtad közben, hogy talán rossz kategóriába tetted fel a kérdésed. Szerintem is.

(11. voltam.)

2021. nov. 27. 14:45
 14/18 anonim ***** válasza:
Valahol biztos hogy lehet találni születési statisztikákat erről.
2021. nov. 27. 22:51
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Múlt század eleje, egyik ágon nagyszüleim 2-en és 2-en nőttek fel legalább 5 éves korukig. Pedig egyik falusi paraszt család, a másik falusi iparos család.

A másik ágon 6-an és 9-en voltak testvérek. Az egyik vârosi előljárók (a 9 gyerekkel), a másik falusi parasztság.

2021. nov. 27. 23:05
 16/18 anonim ***** válasza:
Hát ne haragudj én meg itt Pesten ezt tapasztaltam a 80as években hogy az osztálytársaimnak 3, 4 testvérük volt, alig volt egy, egy egyke akiken le is döbbentünk, nekem is 2 testvérem van. Rengeteg 4,5 sőt volt osztálytársam akik 10en vannak tesók, szóval ennyi, ők is mind a 70es, 80as és 90es évek elején születtek, hiába pontoztok le ez volt :)
2021. nov. 28. 07:21
 17/18 anonim ***** válasza:
100%
Sajnálom hogy ennyire fáj egyeseknek az albérletes dolog, de gondolj már bele bármikor kitehet a tulaj, volt már rá példa a gyereket elveszik ha nincs lakhatás, ha em tudod fizetni az albérletet vagy nem találsz másikat és szerencsétlen vagy mert nem tudod a jogokat akkor a gyereket akár intézetbe is kerülhet, arról nem is beszélve, ha nincs pénzed lakásra albérletbe lepetézel, a gyereknek nem lesz semmi örökölni valója sem, 0val indul, mert te babázgatni akartál tök mindegy hol milyen háttérrel. Gratulálok ti aztán felelős emberek vagytok! Aztán megy a sírás, már nem egy ilyen okos anyukát hallgattam végig akik természetesen egyedül maradtak 1 vagy 2 gyerekkel mert a pali ott hagyta a faxba. De mindnekinek a mga baja, de aztán nem kell ríni, oldja meg az albérletes okosságát, dolgozzon majd 3 munkahelyen mert általában ezek az agytrösztök nem a felsővezetőkből, mérnökökből, jogászokból, orvosokból tevődnek össze, hanem a takarító meg egyéb magas szintű, jól fizető állásokkal rendelkezőkből. Ezért ennyire negatív a véleményem az ilyen pi.csákról, mert aztán ne ríjon nekem, hogy a gyámügy a nyakára jár!
2021. nov. 28. 07:35
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy itt egy táblázat 1900as évtől

[link]

2021. nov. 28. 07:42
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!