Budapesten már a múlt század elején is átlagosan egy-két gyermek volt egy családban?
Akárhogy is vesszük, nagy intervallumot adtál meg, 100 évet. Én a múlt században születtem. Mamám 1925-ben, édesanyám 1945-ben, én 69-ben. A két lányom is a múlt században, '88 és '91.
Iszonyatosan sok minden változott 100 év alatt. Apámék tízen voltak testvérek, mi csak ketten. Van egy bátyám. Nekünk két lányunk van.
Hullámzó okok miatt szültek sok, vagy csak 1-2 gyereket. Akinek volt esze, megoldotta a születésszabályozást.
Tökmindegy, hogy pesti-e, vagy sem. Hülyeség. Én kis faluban nőttem fel, de annyi gyereket vállaltak már akkoriban is, akiket normális körülmények között fel tudtak nevelni. Mi is.
Most is vannak családok, akiknél 5-6-7-8 gyerek van, ész nélkül szüli őket egymás után, aztán csodálkozik, hogy miért nem tudja normális körülmények között felnevelni. Segélyből élnek, várják a szájukba a sültgalambot. Nem tudom tolerálni.
Múlt század eleje... Ott is sok gyerek született, ott is épp annyian haltak meg csecsemőkorban, mint egy kisvárosban, vagy faluban. Írtad közben, hogy talán rossz kategóriába tetted fel a kérdésed. Szerintem is.
(11. voltam.)
Múlt század eleje, egyik ágon nagyszüleim 2-en és 2-en nőttek fel legalább 5 éves korukig. Pedig egyik falusi paraszt család, a másik falusi iparos család.
A másik ágon 6-an és 9-en voltak testvérek. Az egyik vârosi előljárók (a 9 gyerekkel), a másik falusi parasztság.
Amúgy itt egy táblázat 1900as évtől
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!