Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A fiatalok tiszteljék az...

A fiatalok tiszteljék az időseket, de az idősek mért nem tisztelik a fiatalokat? Kíváncsi vagyok a véleményetekre írjatok sokan

Figyelt kérdés

Rövid sztori: buszon ülsz és ismerősöd leszáll pisilni, vissza ér, de nem tud rögtön felszállni a sor miatt. Jön a néni h még idősebb anyja üljön oda melléd(parancs volt a még idősebbnek) szólsz h ne haragudjon de az ismerősöd itt ül mivel látod hogy hátul még sok hely van, erre a fiatalabb elkezd oltani h nem akarsz öreg mellé ülni azért nem szabad a hely.

Sokszor látom az utcán h az idősek fel vannak háborodva olyan dolgokért ami abból adódik, hogy nem tisztelik a fiatalokat, de a fiatalok mért tiszteljék az öregeket, ha csak az rosszat kapják tőlük, sok a bunkó az tény, de vannak normális illemtudó fiatalok is akiket az öregek szintén nem tisztelnek.

Mért tiszteljek valakit ha az engem nem tisztel?

2010. aug. 30. 17:41
1 2 3 4 5
 11/47 A kérdező kommentje:

17:57

Te honnan tudod h az adott idős ember mit tett le az asztalra?

Én ismerek olyan idős nőt aki a mai napig nem tanult meg pl főzni.

Én meg senkit nem fogok azért tisztelni mert 50-60-70 éves.

Szép kort megért de ez nem jelenti azt h ő mindenkit leoszthat

2010. aug. 30. 18:02
 12/47 A kérdező kommentje:

Megadtam a tisztelet elmondtam h mért nem üres a hely...

Ha valaki bunkón beszél veled, akkor nyilván leírod magadba..

2010. aug. 30. 18:04
 13/47 anonim ***** válasza:
100%
Én mindnkinek adok egy alapvető bizalmat, viszont ahogy azt látom hogy ezt nem értékelik és nem viszonozzák, akkor lehet az bárki, én sem fogom tisztelni őt. Velemi s, nem egy eset történt így meg buszon vagy akárhol, ezért bunkóság vagy nem az, már azt is megválogatom hogy kinek adom át a helyemet. Egyébként a kérdéseden módosítanék: Miért tiszteljük a töbi embert, ha ő sem tisztel minket? a válasz pedig: ha elsőre megadod a tiszteletet, már szó nem érheti a ház elejét. ha ezt mindekni tartaná nem lenne tiszteletlen ember...
2010. aug. 30. 18:07
 14/47 anonim ***** válasza:
100%

nekem olyan volt, hogy állok a buszon erre szószerint rámpakolja az öregasszony a szatyrait motyog arról, hogy nem tudja hova tenni, aztán olyan közel állt hozzám, hogy komolyan el kellett mennem

szóval nem csak az ülőhelyért már az állóhelyért is harcolni kell.

és elkérik az ülőhelyet és még nekem kellene magyarázkodni, mi van ha én tömegben ált. elájulok és jöbb ha ülök, vagy most jöttem ki a kórházból és jobb ha ülök, stb

és még sorolhatnám, hogy aki hajnal 4-kor jár melózni, át kell adnia a helyet annak, aki ilyenkor hobbiból megy a piacra, mert aludni sem tud, mert semmi dolga egész nap.

STB STB

2010. aug. 30. 18:09
 15/47 anonim ***** válasza:
61%
Ez a buszos történet nem a tiszteletről szól. Ugyanis jó lenne tisztázni előbb a fogalmakat és jó példákat hozni fel az igazolására, vagy annak ellenkezőjére. A tisztelet nem más, mint "csodálat érzése valaki iránt a tulajdonságai, tudása vagy hozzáértése miatt." Ennek semmi köze az életkorhoz! Ha akár a fiatal, akár az öreg nem felel meg ezeknek, akkor milyen tiszteletről beszélünk? Nem szabad a fogalmakat összekeverni. A buszos sztori az emberi együttélés szabályairól, az udvariasságról, az udvariatlanságról szól. Szerintem mindenkinek magába kell néznie, hogy érdemes e tiszteletre, vagy sem és akkor rögtön másképpen használjuk ezt a fogalmat... (Az öreg korról meg csak egy mondás jut eszembe: "Árnyékáért becsülik a vén fát.")
2010. aug. 30. 18:15
 16/47 anonim ***** válasza:
92%

17:49 64%-os:

A fiatalokat "még nincs miért tisztelni"? Tényleg? Pedig a fiatalok adójából tartják fenn az öregeket... Egyébként ki a tiszteletreméltóbb, egy idős alkesz, aki tönkretette a családját, vagy pl. egy 12 éves gyerek, aki sorra nyeri a matekversenyeket? Szerintem nem lehet általánosítani. Egy bizonyos alapvető tiszteletet - kortól teljesen függetleül - mindenkinek meg kellene adni, nem feltétlenül azért mert megérdemli, hanem mert ez a kulturált ember "énképéhez" tartozik. Ezen felül pedig mindenki annyi tiszteletet érdemel, amilyen ember lett (itt elsősorban a jellemére gondolok, nem is annyira a letett teljesítményére, mert utóbbi sokminden mástól is függ). Sajnos az öregedést sok ember színtiszta értékvesztésként éli meg, hiszen romlik az egészsége, eltűnik a szépsége, megroppan az anyagi biztonsága stb., és feltehetően ezt kompenzálandó lesz zsémbes. Valószínűleg kettőn áll(na) a vásár, hogy ez ne így legyen.

2010. aug. 30. 18:16
 17/47 anonim ***** válasza:
96%

Teljes mértékben egyetértek veled. Ezt én is tapasztalom mindenhol.. Vidéki vagyok és busszal jártam iskolába 4 éven át. Az időseknek mindig pont akkor kellett mennie Tescoba, Interspárba meg piacra, amikor mi épp mentünk iskolába vagy du-n jöttünk onnan haza. Persze egész nap ráértek volna de áhh nem.. neki pont akkor kellett menniük így a busz annyira tömve volt, hogy volt aki nem fért fel a buszra és pl ezért elkésett reggel az iskolából.. Ha leültünk akkor az volt a bajuk, hogy miért mi ülünk le, ha állva maradtunk, hogy ők le tudjanak ülni akkor meg az volt a baj, merthogy így elveszünk egy állóhelyet másfelől.. Nem egyszer szóltak nekem azért, hogy minek járok ilyen nagy táskával? (iskolatáska.. nem tehetek róla, hogy annyi könyvet kellett vinnem.. nem poénból meg szórakozásból hordtam annyit..) Ha a hátamon volt a táska akkor az volt a baj, ha letettem a földre, akkor az. Volt olyan nő, aki ahelyett, hogy szólt volna, hogy engedjem le (persze már 2 megállóval előbb oda akart nyomorogni az ajtóhoz) szépen fogta és a bevásárlótáskájával fejbe kólintott, hogy mi az, hogy én nem állok félre? Mondom van szája nem? Talán ha szól szépen félreállok.. aztán még ő volt megsértődve!

Na most én ezek után tiszteljem őket? pffff és sok ilyen eset van.. az idősek 90% ilyen sajnos.. és ezt nem csak én tapasztalom. Természetesen nem rögtön úgy állok hozzájuk, hogy mert fú ő is tuti tapló, úgyhogy bunkó leszek vele. Sőt van akin látom, hogy rendes még a szatyrát is segítek vinni.. de sajnos ritka mostanság a kedves, tisztelettudó idős.. nagyon elszálltak maguktól.

19/L

2010. aug. 30. 18:17
 18/47 anonim ***** válasza:
96%

nem ertek egyet azzal, hogy csupan a kora miatt kell tiszteni valakit... egy elet terhet hordozza a vallan, jo, de arrol Senki Nem Tehet hogy mennyi idos!!! az nem kivaltsag, pusztan egy allapot, az o szulei es annak a szulei es annak a szuleik elobb talalkoztak, azaz elobb szexeltek,es az illeto elobb szuletett meg... ettol nem feltetlenul jobb,vagy okosabb, csak mashol tart az eletben, ennyi.

alapveto udvariassag meg kijar mindenkinek.

2010. aug. 30. 18:17
 19/47 anonim ***** válasza:
98%

Az az igazság, hogy a tiszteletet kiérdemelni és nem kierőszakolni kellene! Itt tévednek nagyot az idősek, amikor a korukkal VISSZAÉLNEK. Ha valaki emberszámba tudja venni a másikat. Idős a fiatalt, fiatal az időset és tud kérni, a követelőzés helyett, akkor nincs semmi baj.

De sok öreg szekánt, frusztrált, a fiatalban a saját elcseszett életét látja, irigykedik. Holott a kor nem érdem, csak állapot.

Sztori: göreszkás vagyánygyerek a Hősök terén. Nyugdíjas 70 éves faterom fotózná az emlékművet és így szól: Ne haragudjon fiatalember, elvenné a kabátját a szoborról, amíg lefotózom? A srác olyan szolgálatkész volt és normális, faterom meg megköszönte és ment mindenki a dolgára. Ha egy ilyen "szekatomba" odaocsmorítana, hogy "büdöskölke, vidd mán a p.csába a szaroda onnan, jó?" akkor lehet, hogy a srác is másképp reagálna. Én minden emberi kontaktba és konfliktban azt ajánlom, hogy indítsunk emberi hangon. Ha valaki köcsög, az le lehet reagálni, nem kell nyuszinak lenni, de az első indítás mindig legyen udvarias. Ekkor ugyanis jogosan várjuk el az udvarias reakciót. És ezt figyelmébe ajénlanám a mai időseknek is!!!

2010. aug. 30. 18:19
 20/47 anonim ***** válasza:
92%

Ja nem tudom, de az öregek mindent elvárnak.. Suli, buszt indítottak és csak öregek voltak rajta.. mivel hogy ők piacoznak a gyereknek meg várakozniuk kellett egy másik buszra mert nem fértek fel. Meg a másik hogy 8 órám van hulla fáradt vagyok aztán jön egy vén bunkó barom elkezdni adjam át a helyem.. Na mondom miért tenném? Ő neki nem kell fizetnie nekem viszont igen... ÉS nem volt semmi baja.. Úgy át adtam volna a helyem ha szépen megkér.

Szerintem ők mivel idősebbek azt hiszik többet érnek, érdemelnek .17L

2010. aug. 30. 18:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!