Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet valakit (szülőt)...

Hogyan lehet valakit (szülőt) leszoktatni az eszeveszett pénzköltésről?

Figyelt kérdés
Anyukámról lenne szó. Olyan szinten szórja a pénzt, hogy az valami hihetetlen. Meg lehet kövezni, hogy én vagyok a gyerek, nincs jogom beleszólni, de én akkor is fel akarok lépni ellene, mert ez már nem normális. Nekem is van saját keresetem, amiből folyamatosan gyűjtögetek, de szerinte "megilleti" őt valamennyi, van mikor fele, van mikor több a lakhatásért, meg kajáért. Jó, ezzel nincs is semmi gond. Simán odaadom, így is hogy keveset keresek, és kuporgatok, nincs jó munkám. Őszintén egy autó lenne az álmom, és arra szeretnék félretenni, de ő mélységesen ellenzi, pedig már nem vagyok fiatal, 24 éves vagyok. Rengeteget buszozok, gyalogolok nap mint nap, amivel csak az a gond, hogy nagyon sok időt elvesztegetek, amit hasznosabb tevékenységgel is eltölthetnék. Anyukám meg a saját pénzét az utolsó szálig elveri, és még az enyémet is. Ő viszont nem keres rosszul. De egyszerűen annyira haszontalan, jelentéktelen dolgokra, hogy nem lehet kibeszélni. Mindig eszébe jut valami háztartási eszköz, vagy fogyigép, vagy hasonló. Ha nem az akkor szőnyeg, új bútorok, a ház körül valamit cserélgetni, például megint kell festeni, megint kell új kerítés, megint csináltassunk valamit, járdaszegély vagy miegyéb, ami nem is olyan rég volt cserélve. Aztán új mosógép, új szárítógép, neki egy csomó dolog kell, fogalmam sincs mik azok, amiket összerendel, egy rakás talpmasszírozó, elektronikus cuccok, borotvák, epilátorok, elektromos fogkefe. Ruhára meg ilyesmire nem költ, ő is a régiben jár, én is csórón nézek ki ezeréves rongyokban és kopott farmerben, nincs normális göncöm. Ruhára már azt mondja nem telik. Aztán a padlás már így is tele van egy rakás cuccal, amelyek többsége ki sem volt próbálva, de még nincs vége. Ételeket is nagyon drágásan vesz, aminek nem látom a miértjét. 3 emberre (ő, én tesóm) brutál sokat pazarol, van amit kidobunk, tele a hűtő, nekünk nem kell, hús hús hátán, és édességek, amelyeket aztán legtöbbször elosztogat. Sokszor kértem, hogy spóroljon, és nem kéne ennyire nagylábon élni, de vele nem lehet beszélni erről. Hiába javasoltok költözést, az még úgyse megoldható, nincs annyi takarékpénzem, hogy albérletet fizessek. Plusz csak messzebbre tudnék költözni, és úgy még többet kéne buszoznom melóba. Más normális embereknek a környéken fele ennyi fizetésből sokkal több mindene van, autójuk, jól néznek ki, nem mint a csövesek, kirándulni is tudnak, páran úgy hogy mellette még dohányoznak is, vagy néha iszogatnak. Én ezt az élethelyzetet nem szeretem, mert mindenki előtt szégyenkeznem kell. A kortársaim javarésze elért valamit az életben, én annyit sem, hogy autót tartsak, hogy ki tudjak mozdulni erre-arra, tudjak találkozni régi barátokkal. Azzal, hogy szép a házunk, aztán tényleg sokat érek. Igen, ha rohadna ránk a fal, akkor valóban oka volna, hogy rendbetegyük a dolgokat, de ez nem normális, hogy mindig festetünk, szegünk, barkácsolgatunk, eltékozoljuk a sok pénzt, amiből ha egyedül kéne megélnem, már rég félretettem volna az autóra valót, vagy egy külföldi utazás árát. És nem sajnálom tőle a cuccait, a pénzére sem vagyok irigy, de nem normális dolog ez az egész, hogy nap mint nap ezt kell néznem, hogy elkölti egy rakás mihaszna sz*rra, ami pocsékba megy, vagy nem is használja.

2021. jún. 9. 19:24
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
75%
5 már miert nem adnal? A kajad, a rezsi ingyen van vagy mi? Mert az anyja erre kér. Es a kerdezo kap is. Az hogy a maradekbol nem telik ruhazkodni meg kocsira nem ezen mulik.
2021. jún. 10. 13:35
 12/18 anonim ***** válasza:
66%
#11 kérdező írta: anyja jól keres, a kérdező nem. anyuka egy valag pénzt elszed tőle minden hónapban, így a kérdező sose jut 1ről a 2re. anyuka a kérdező pénze nélkül is meg tudná oldani a szükséges kiadásokat, de gondolom úgy nem tudna annyi minden szart összevásárolni.
2021. jún. 10. 14:20
 13/18 anonim ***** válasza:
90%
12, nagyon egyszeru, rezsit ki kell szamolni , kaját , mososzert stb kulon kell venni. Ha ez nem jó, 24 évesen csak illene más megoldast kitalalni, mint a szulok hazaban elest.
2021. jún. 10. 14:24
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
#13 jogos, a kérdező simán kiszámolhatná a rezsi, albérlet(ha van) ráeső részét, és csakis annyit adna be. kaját vagy vehet magának, vagy megsaccolja, mennyi lehet a havi ráeső rész. de van egy olyan érzésem, hogy anyukának mindegy lenne, hogy semmit vagy minimumot ad, mert szerinte az nem lenne elég (azalapján amit a kérdezőtől tudunk)
2021. jún. 10. 14:27
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
14, valószínű nem lenne elég neki ez igaz. Szerintem sem normalis hogy az anyja pazarol, de az sem hogy ennyi idősen otthon picsog a kérdező hogy nem kap kocsit, meg sz.r a fizetése.
2021. jún. 10. 14:30
 16/18 anonim válasza:
100%

Meg lehet probalni, hogy kiszamolod es csak rezsire valot fizeted, de legyunk oszintek, szulok velemenyet nehez megvaltoztatni, plane a sajat gyerekuknek, igy meg ha bele is menni rovidtavon, kesobb csak konfliktust szulne.

Bocs, ha megbantalak elore is, de ez egy olyan picsogas, ami eleve onnan indul, hogy ugy dontottel vele akarsz elni valami okbol kifolyolag. Az anyagi dolgokon nem tudsz valtoztatni ahogy irtam, igy maximum elfogadni tudod - de ez elorelathatolag csak feszultseget fog eredmenyezni.

2021. jún. 10. 15:44
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

Màs penzet nem oszthatod be, ez van. Nem a hazastarsad es kozos kasszan se vagytok csak a reszed fizeted, ugy hogy folosleges ezzel idegelned mert annyit ernel el vele hogy elkuld alberletbe. Max a nem hasznalt kacatokat beszeld meg vele hogy eladhatod e neten neki es akkor sporolsz neki valamennyit. Legalabb kevesebb lom lesz

A kocsit is draga fentartani 1 fore szerintem nem eri meg.szoval te is csak 'folosleges' dologra akarsz kolteni. Legalabb igy mozogsz egy kicsit

En is busszal jarok buszon gyakorizok a vezetesre elment ido mivel hasznosabb?:D

2021. jún. 10. 19:16
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

24 évesen, amikor még anyád nyakán élsz és elmondásod szerint esélyed sincs elköltözni, akkor hidd el, hogy nem az autó hiánya a legégetöbb problémád. Keress egy olyan munkát, amiböl meg lehet élni, tanulni is lehet mellette, és költözz el.

Ahogy elöttem is írták, összeszámolod, hogy mennyi az össz rezsi havi szinten és csak a rád esö részt adod oda anyádnak.

Az, hogy anyád mire költ, nem a te problémád, ne is szólj bele. Ha nem tetszik, hogy kidobálja a kaját, akkor edd meg, vagy adj neki annyival kevesebb pénzt és vásárolj be magadnak, aztán azt eszed és részedröl nincs pazarlás. Neked nem anyád problémáját kell megoldanod, hanem a sajátodat.

2021. jún. 10. 21:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!