Felveheti/felvehette a feleség a doktori címet a férje nevével együtt?
Jelenleg csak a feleség veheti fel a férj doktori címét házasság esetén. Tegyük fel, hogy a férj neve Dr. Tóth János a felesége lánykori neve pedig Kovács Izabella.
Ekkor a feleség neve lehet:
- Dr. Tóth Jánosné
- Dr. Tóth Jánosné Kovács Izabella
- Dr. Tóthné Kovács Izabella
Tehát a kötőjeles forma esetén (Tóth-Kovács Izabella) nem használható, illetve akkor sem, ha a feleség a férj vezetéknevét veszi fel a -né utótag nélkül (Tóth Izabella). Ennek az az oka, hogy egyértelműen ki kell derülnie, hogy kié a doktori cím.
Ha mindkettőjüknek van doktori címe, akkor a következő lehetőségek adottak:
- Dr. Tóth Jánosné dr.
- Dr. Tóth Jánosné dr. Kovács Izabella
- Dr. Tóthné dr. Kovács Izabella
- Dr. Tóth Izabella
- Dr. Tóth-Kovács Izabella
- Dr. Kovács-Tóth Izabella.
A férj semmilyen esetben nem veheti fel a felesége nevét, mert nincs olyan alak, amiből egyértelműen kiderülne, hogy nem ő, hanem a felesége doktor.
A főnököm évekig járt egy duplaannyi idős orvossal, nem volt valami jó kapcsolat de végül csak elvette.
Az esküvőre pár hónapra el is költözött a fiatal pasijához. :D
Azóta többször hallottam az érvelésében, hogy én doktor "Tóthné" vagyok!
És megérte neki, hogy doktorné lett, köztiszteletben álló idős doktorbácsi nevével?
A gyerek nem kapja meg a dr. elotagot akkor sem ha fiu akkor sem ha lany.
A feleseg igen felveheti, de csak ha teljes nevet veszi fel. A -ne azt jelenti h a ferje neve. Nem jogosulatlan es mindenki tudja majd h a ferje vagy jogasz vagy orvos
Kb ennyi
Szolgáltatásbam dolgoztam majdnem 20 évig, és igen a doktornék előtt földig hajoltak a főnökeim illetve mi is nagyon óvatosan bántunk velük mert a többség azonnal rohant panaszra ha nem volt sggnyalás. Ugyanezt láttam máshol is. Orvosnál, élelmiszerüzletben, postán.
Talán ma már nincs ilyen látványos megkülönböztetés, hiszen kapitalizmus szabályai - minden vevő (szolgáltatást igénybevevő) számít - léptek érvénybe, talán...
Jajjistenem, kérdező....
Mi csípődött be nálad ennyire, hogy mások nevében vájkálsz...? :-D
Riszpekt a válaszolóknak a higgadtságért! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!