Doktori felvételi saját egyetemen idegen oktatóknál?
Van itt olyan, aki doktori képzésre felvételizett azon az egyetemen, ahova addig is járt, de valamiért idegen oktatók felvételiztették? Mondjuk azért mert más PhD-programra jelentkezett, mint amilyen szakra járt.
Én sajnos így jártam és nagyon nem örülök ennek. Jelentkeztem doktori programra azon az egyetemen, ahova addig 5 évig jártam, azonnal a mesterszak után kezdeném a doktorit, olyan témavezetőnél, aki azon a tanszéken tanít, ahol évek óta ismernek, viszont kiderült, hogy a doktori felvételin egy másik tanszék oktatói lesznek ott, egyrészt azért, mert a doktori iskola nemcsak az én tanszékemet tömöríti magába, másrészt azért, mert az én tanszékem kutatási témáinak a vezetője megváltozott és nem arról a tanszékről való, ahova jártam. Eleinte még azt is próbálták ajánlgatni nekem, hogy a témavezetőm se onnan legyen feltétlenül, de az végül maradt, ahogy volt. Ennek amúgy lehet az is az oka, hogy az én tanszékem sokszínűbb, nem annyira egy területre koncentrálódik mint a másik és évek óta én vagyok az első jelentkező a tanszéken ahova jártam, 2014 körül volt utoljára.
Ez eléggé ijesztő számomra, mert ezek a tanárok akkor látnak életükben először vagy másodjára, a TDK-dolgozataimat sem ők ismerik, hanem az én tanszékem, nem ők ismerik az eddigi munkáimat. Parázok, hogy így esetleg nem fognak felvenni vagy vért kell izzadnom a felvételin.
Van sok eredményem, nem azért félek és nem azért tartom gáznak, mert nem lenne eredményem. (TDK, konferencia, tanulmányok, pályázatok, ösztöndíjak)
Van itt olyan, aki hasonlóképpen járt? Mennyire számít, hogy ha egy tanár akkor fog engem életében először látni?
Engem is idegenek felvételiztettek, bár ott volt a saját leendő témavezetőm is.
Sokat nem tudsz tenni. Elmész a felvételire, és próbálod hozni a legjobb formádat. :)
Esetleg utánaérdeklődhetsz, hogy a felvételiztetőknek van-e valami kedvenc területük.
Illetve megnézheted az eddigi publikációikat. Pl. ha a citromsav-ciklus a kutatási területe, akkor lehetséges, hogy abból fog kérdezni.
Nálunk a tanszékvezetők várhatók majd és a dékán. Szóval elég komoly emberek előtt kell majd felvételizni. Tartok is tőle rendesen.
Te milyen területre mész kérdező? :)
Az mondjuk kicsit más terület.
Itt a kutatási témát kell bemutatni aztán vagy kérdeznek vagy nem. Van olyan ismerős, akitől kb. semmit sem kérdeztek csak egymás közt a bizottság megbeszélte a témában rejlő lehetőségeket. Remélem én is hasonlót fogok ki. Bár van még kb. egy hónap, de mindenki szerint inkább beszélgetés ez, mint vizsga. Ettől függetlenül tartok tőle.
Na de sok sikert neked a felvételihez. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!