Ha a gyerek elmúlt 18 éves és otthon lakik, kell otthon pénzt adnia és mennyit?
Azért kérdezem,mert az egyik legjobb barátnőm is már elmúlt 18 éves,érettségi után 1 nappal ment is dolgozni,kb 75 ezer ft-ot keres,plussz kap kaja jegyet(8000 FT),internet utalványt,meg ajándékutalványt is. A kafatériát is meg a fizetését is mindig leadja,az anyja csak 10.000Ft-ot enged neki megtartani és még erre is azt mondja h sok! Abba amit lead,abba igaz benn van minden,rezsi,meg kaja is. Meg a tisztálkodó szereit is eddig megvette neki az anyja. De most kitalálta h marad neki is pénze vegye meg ő,meg h nem normális dolog h a majdnem 19 éveslánynak ő veszi tampont meg a tusfürdőt...
Igen,csak szegény barátnőm abból a maradék 10.000ből veszi meg 5000Ft.os bérletet h eltudjon járni dolgozni. 5 ezer marad neki ruhára vagy szórakozásra meg egyébre,és akkor még ebből költsön 2-3000Ft.ot a tisztálkodó szereire!?
Nagyon szeretnék segíteni neki,mondtam h költözzünk össze albérletbe sokkal több pénze maradna. De az anyja sakkba tartja azzal h érzelmileg zsarolja,h ha ő elmegy és nem ad pénzt akkor kikapcsolják a gázt vagy a villanyt,nem lesz pénzük kajára sem. meg a tesóval is mi lesz(14 éves) Tényleg szar helyzetben vannak,az apja lelépett minden adóságot rájuk hagyva ott a laksáhitelük,az anyja fizetése jóformán arra megy el meg 2 személyi kölcsönre megy el. Igaz a személyi kölcsönökből már nincs olyan sok idő vissza az egyik 3 a másik 4 év mulva jár le. De hiána ad le szinte mindent sokszor az anyja az utolsó 1000 Ft-jából cigit vesz nem kaját.Ha barátnőm szól akkor az a válasz h a sok idegeskedés miatt nekem erre szükségem van
Hogyan tudnám rá venni a barátnőmet h az anyja nélküle is meglenne? Oké,a fizuja elmegy a hitelekre,de kapja a családi pótlékot,kapa tesójára gyermekvédelmit-ezáltal a suliba midnen ingyen van(kaja,könyvek) meg az államtól most kap 3 évig gyerektartást,15 ezer ft-t. A laksáhitelük 17 év múlva jár le. Addig ott akarja tartani az anyja a barátnőmet? Vagy mi? Olyan rossz ezt látni.
Gondoltam, hogy ilyesmi miatt kérded.
Azért 75 ezer, ha nettóról van szó, nem olyan rossz. Igazából ez a zsaroló hozzáállás, ami nekem bátja a szememet, mert bizony van, hogy egy keresettel nem lehet egy háztartást fenntartani, de így, hogy mindenféle kamu indokot kitalál, hogy 10ezerből lássa el magát... na, túlzás.
Szerintem is az albérlet lenne a legjobb megoldás, csak ehhez neki is lépnie kéne. Oké, 1-2 hónapig még bírja, de mi lesz, amikor huszonéves lesz, havi kétezer forintból éljen?
Jöjjön el otthonról, menjetek albérletbe, aztán ami marad, abból adhat anyucinak. (Ha genyóbb lennék, azt mondanám, adjon le havi 10 ezret, hozzátéve, hogy ez úgyis sok. :)) Akárhogy is fáj, akárhogy zsarolja, nem egészséges, amikor rajta élősködnek. Mert ez az.
Mi is sz*rul álltunk anyagilag, colt, hogy nekem is 10 ezrem maradt egy hónapban - abból 8 ezer a bérlet -, de nem az volt, hogy anyu kikötötte, hogy márpedig ennyit tarthatsz meg, és kész, hanem megkérdezte, hogy tudnék-e segíteni, mert pocsékul állunk a hónapban.
Egyébként, bár csak érintőlegesen kapcsolódik a témához, de talán pont ez az a helyzet, amikor a családjuknak meg kéne tanulni takarékoskodni. Más pénzét elkölteni könnyű, a sajátunkat beosztani már nehezebb. Rengeteg helyen lehet kis apróságokkal megtakarítani, ami ugyan csak kis megtakarítás, de sok kicsi sokra megy. Ha már cigi: nem kell készen venni, lehet tölteni is. Feleannyiból kijön, ami egy átlagos dohányosnál bőven ötezer forint fölötti megtakarítás havonta. A vízen és a villanyon is lehet spórolni, kis odafigyeléssel és minimális beruházással. Nem kell mindenből a drágábbat venni, már csak azért sem, mert vannak olyan dolgok - nem nevetni - amiből a TESCO gazdaságos is éppoly jó, mint a márkásabb. Nem kell mindig a legdrágább kaját készíteni, és akkor a 8000 forint kajajegy viszonylag sokra elég.
És még sorolhatnám.
De itt leginkább barátnődet kellene meggyőzni, hogy ő lépjen. Ha ő nem lép, akkor nemcsak hogy a helyzet nem fog javulni, de anyuka se tanulja meg, hogy "önállósodjon". Nincs ami rávenné, mert a lányától úgyis annyit vesz el, amennyit akar.
(Egyébként olvastad Franz Kafkától az átváltozást? Az egyik mondanivalója pont ez...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!