Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan oldanátok meg, hogy ne...

Hogyan oldanátok meg, hogy ne törje rátok mindenki kopogás nélkül az ajtót?

Figyelt kérdés

Régen az öcsémmel egy szobában voltam, és csak egy függöny volt a falon lévő lyukon (ami egyébként ajtónak volt tervezve). Már akkor is zavart, hogy mindenki csakúgy hirtelen rám tör, de kitalálták, hogy a téglafalon nem hallatszik a kopogás, meg hogy a függöny egyébként sem zár rendesen stb. Most pár hónapja végre kaptam saját szobát, normális ajtóval, mivel beépítettük a tetőteret. Na itt is ugyanaz van. Mindenki hirtelen rám töri az ajtót, még csak hallani sem lehet, ha jön valaki úgy osonnak. De nemcsak napközben, hanem amikor éppen eszükbe jut valami, akár éjszaka is. Próbáltam velük megbeszélni, de nem foglalkoznak vele (vagy megfeledkeznek róla?). Próbáltam papírt akasztani a kilincsre, "Kopogj!" felirattal, de nem sok eredménnyel. Próbálkoztam azzal, hogy bezárom az ajtót, de miután anyám nagy lendülettel nyitni akarta az ajtót, de az megfogta (na akkor hallottam a durranást), elvették a kulcsom, és azóta sem láttam. Másmilyen zárat sem szerelhetek fel, mert akkor tuti, hogy még nagyobb hisztit csapnak, mint a kulcsnál.

Nem csinálok semmi olyat, amit nem szabadna, ha kopognának, biztos nem mondanám azt hogy nem jöhetnek be, de azért jó lenne, ha nem akkor venném őket észre, amikor már a szobámban vannak. Az öcsémmel már össze vesztem emiatt, mert ő sem enged be a szobájába, sőt még üvöltve nekem is ugrik, ha kopogok az ajtaján, hogy nem mehetek be, de nem igazán zavarja ha ő rám töri az ajtót, sőt még ő van megsértődve, ha szóvá merem tenni.

Egyébként a szüleim a többi témában nagyon rendesek, úgy gondolom, hogy jófejek, és megértjük egymást, csak ez a kopogás téma.

Szóval, ti ilyen esetben mit tennétek?

16/F

2020. nov. 1. 17:21
1 2 3 4 5 6
 31/59 anonim ***** válasza:
3%

Oké, ahogy gondoljátok. De gondolkodjatok ez ezen, biztos megtörtént már ezerszer eme nagyvilágban:

"A gyermekünk minden nap, amikor hazajött az iskolából, hosszú órákra bezárkózott a szobájába. Mi jó szülők akartunk lenni, sosem kérdeztük, hogy mit csinál, úgy voltunk vele, hogy nem ránk tartozik. Egyik nap, amikor kopogtunk, nem válaszolt. Felvágta az ereit."

Ez nem éppen a kérdéshez tartozik, de ez is megtörténhet, ha valaki túl sok "privát szférát" ad a gyerekének, és nem tartja számon, hogy pontosan miért is. A véleményem továbbra is ugyanaz. Ha nem muszáj, a szobaajtó ne legyen zárva. Kockulni lehet nyitott ajtóval is.

2020. nov. 1. 19:23
 32/59 anonim ***** válasza:
100%

Nekem mindig megengedték, hogy bezárjam, és be is zártam, csak. Nem masztiztam meg semmi egyéb, és az ereimet sem vágtam fel.

Mellesleg "antiszoc" nem attól lesz, hogy zárva az ajtó. Ha nyitva az ajtó, de szülők a saját szobájukban, gyerekek a saját szobáikban, és mindenki a saját világában, az mivel másabb nyitott illetve csukott ajtónál?

2020. nov. 1. 19:32
 33/59 A kérdező kommentje:

Most mikor írtam arról, hogy én otthon baszok, vagy a szobámban hokizom? Annyira szeretem, amikor valaki feltételez valamit a másik meg egyből úgy ír róla, mintha én írtam volna.

Egyébként nem az a bajom, hogy hozzám szólnak, vagy hogy házimunkát kell végeznem, mert ha megkérnek valamire, akkor megcsinálom, sőt ha látom, hogy segítség kell, akkor nem is kell szólniuk, oda megyek és segítek.

#27 Tudtommal nincs semmi olyan a szobámban, ami az övék lenne, eleve én segítettem a nagyobb dolgok pakolásában, és a kisebb dolgokat, pedig egyedül vittem fel, szóval elvileg tudom, hogy mi van bent. Csak szimplán rendszeresen lendületesen rám törik az ajtót valamilyen indokkal.

Egyébként a nap nagy részét nem is a szobámban töltöm, hanem lent a családdal, vagy odavagyok a suliban.

Köszönöm a válaszokat, azért nem gondoltam, hogy ismeretlenül leírnak itt sexfüggő perverznek, meg érdarabolós öngyilkosnak, mert nem szeretem, ha éjjel nappal kopogás nélkül lendületesen rám törik az ajtót. Szerintem akkor is tudnak ellenőrizni, ha legalább néha kopognak.

2020. nov. 1. 19:35
 34/59 anonim ***** válasza:
100%

Nekem sem kopogtak soha anyámék és idegesített is. Pont a napokban kezdtem el tanítani a másfél éves lányomnak,hogy csukott ajtó előtt kopogunk.

Amúgy szerintem erre nem lehet azokat a szülőket megtanítani, akiknél ez nem alap.

2020. nov. 1. 19:39
 35/59 anonim ***** válasza:
0%
Akkor mi szükség kopogásra? Nem halsz bele, ha nem kopog, elvégre "nem csinálsz semmi olyat". Ha pedig elzárkózol a családod elől, ami alapvetően nem normális, meg lehet magyarázni. Ezt hívják bizalomnak. Ha telefonálsz, meg lehet mondani. Ha fáj a fejed, és aludnál kicsit, meg lehet mondani. Ha tanulni akarsz, meg lehet mondani. Ha pedig mégis "olyat" csinálnál, arra megvan a megfelelő hely is idő. Nem értem, hogy miért kellene egy szülőnek megértenie azt, ha a gyereke órákra magára zárja az ajtót. És ügyesen lepontozták az előbbi példámat, de mi a célja a kopogásnak? Mert eredetileg nem az lenne, hogy gyorsan felrántsd a gatyát, hanem hogy ha nem mondod, hogy "Gyere be!", akkor kint maradsz. És nagyon sok esetben itt dől el egy ember sorsa. Hogy indokolatlanul rendszeresen magára zárta az ajtót, nem foglalkoztak a problémával, és rossz vége lett. Tudom, hogy itt nem ez a helyzet, de akkor sem vagyok képes megérteni, hogy miért jó zárt ajtó mögött gubbasztani ok nélkül.
2020. nov. 1. 19:44
 36/59 anonim ***** válasza:
0%

Úgy látom sokan félreértenek. Nem azzal van a baj, hogy kopognak, pont ellenkezőleg, becsukott ajtón illik kopogni. Én az ajtó indokolatlan becsukásáról beszélek egy családi házban/lakásban. A családi bizalom része, hogy ha valamiért elzárkózol a többiektől akármennyi időre, annak okát tisztázod.

Kérdező, én nem állítottam rólad semmi ilyesmit. Én csak azt mondom, hogy ne csukd be az ajtót, ha nem muszáj, és már el is kerülted a felesleges vitákat.

2020. nov. 1. 19:48
 37/59 anonim ***** válasza:
100%

"A családi bizalom része, hogy ha valamiért elzárkózol a többiektől akármennyi időre, annak okát tisztázod."

Az is része, hogy ha valaki magára zárja az ajtót, nem támadom le.

2020. nov. 1. 19:54
 38/59 anonim ***** válasza:

Retesz, ha ez megoldható, lehet, hogy van olyan is, amit te magad is fel tudsz szerelni, de ha rendeled,otthon kell legyél, amikor hozzák,hogy át tudd venni, de lehet, hogy pont mindig akkor hozzák, amikor nekik is munkaidő van, tehát te iskolában vagy; de nemtom pl valami ismerős esetleg, akinek nem anynira kötött a munkaideje át tudná-e venni neked.

Ha úgy nyílik a már normális ajtó, hogy befelé, akkor akár megpróbálhatod eltorlaszolni is, és amikor jönni akar valaki , mondod, hogy nyitom; de egyébként nem kéne feltétlenül hozzászokniuk, hogy bármikor nekik már rögtön ugrasz is kinyitni az ajtót.

Esetleg egy zárcsere, de leeht, hogy a szüleid kizavarnák a szerelőt.

Vagy lehet az is,hogy muszáj lesz tűrnöd azokig az évekig, amíg el nem tudsz költözni, már nincsen olyan sok hátra, hogy elköltözhess (de mondjuk nem kell rögtön 18 évesen; csak ha már stabil minden tehát stabil lakhely, stabil állás, esetleg lakótárs, és tehát mindent tudsz fizetni, és még valamennyicskét félre is tudsz rakni; szóval ezek legyenek meg, és akkor már költözhetsz, de tehát egyből , amíg még nincsenek meg a körülmények, nem kell.

Esetleg majd ha már betöltötted a 18-at, és valami barátodnál, ismerősödéknél lesz egy felszabaduló szoba, beszállva a rezsibe, házimunkába, ilyenekbe, úgy akkor akár talán mehetsz majd oda is.

Ha még tanulni akarsz, akkor lehetne akár úgyis , hogy levelezőn, és akkor tudsz mellette dolgozni, addig se otthon vagy a családoddal, és gyűjtöd a pénzt a különköltözésre; ha diákmunkázol, akkor azt a pénzt is dugd el, de jól, mert pl olyat hallottam, hogy valaki diákmunkából egy millát gyűjtött, aztán már éppen vették volna a saját , új házat barátnőjével 10 millióért, már meg is volt rá a pénz; és akkor ment , és vette volna elő az otthon eldugott egymillióját. Na, hát, szóval nem tudták megvenni azt az álmuk házát, amit kinéztek maguknak, mert az anyuka lenyúlta azt az egymilliót. És tehát amúgy 9 milliójuk már volt, és az az egymillió hiányzott volna még, hogy meg tudják venni azt a 10milliós lakást, amit az anyuka lenyúlt. És akkor kérdezte a srác az anyját, hogy hol van az az egymillió pénz; és akkor mondta erre neki az anyuka, hogy elvette, mert kellett. Pedig pont az az egymillió kellett volna nekik, hogy megvehessék azt az álmuk lakását, és már tökre beleélték magukat, hogy megveszik maguknak, és akkor erre meg az anyuka ellopta azt a pénzt.

2020. nov. 1. 20:22
 39/59 A kérdező kommentje:

Apám karbantartóként dolgozott (ezermester féleség), és elég sok mindenre megtanított, reteszt felszerelni, zárat cserélni stb, szóval itt nem az a gond, hogy én nem tudok szerelni.

A kommentek után tényleg nem is akarom már bezárni magam, mert rájöttem, hogy bármi baj van, akkor nem jó ha nem tudják kinyitni az ajtót (bár apám karbantartóként a cégénél zárfeltöréstől kezdve, a beragadt wc ajtó nyitásáig mindent csinált, mert sűrűn volt az ajtókkal gond). Ezek mellett ha bezárnám, akkor is tennének róla, hogy ne tudjam. Szerintem nem lenne hatásos, mert akkor sem kopognak, ha zárva van, inkább neki mennek az ajtónak, és én leszek a hibás.

Nekem az a célom, hogyha nincs nyitva az ajtó, akkor ne támadjanak váratlanul le. Természetesen nem azt mondom, hogyha nem reagálok a kopogásra, akkor nyugodtan menjenek el, azzal hogy nincs semmi bajom, szerintem már az sem normális. De ha nincs bajom, akkor reagálni fogok, hogy "azonnal", "egy pillanat", vagy hogy "szabad".

2020. nov. 1. 20:38
 40/59 anonim ***** válasza:
Nálunk az volt a szokás, hogy nyitott ajtónál is kopogunk, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet. Volt, amikor az ajtóra nem figyeltem, ahogy maradt, úgy hagytam, és félig volt csak behajtva - anya akkor is kopogott, hogy bejöhet-e.
2020. nov. 1. 21:54
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!