Miért elvárás, hogy családon belül az ember ingyen dolgozzon?
Nem arról van szó, amikor az idős nagyszülőkhöz megérkezik a 3 mázsa tűzifa és segítenek a gyerekek, unokák bepakolni. Vagy ha a 93 éves dédi helyett elmennek bevásárolni. Mert ez szerintem is rendben van. De nálunk a család egy része olyanokat enged meg magának és vár el másoktól, hogy néha úgy érzem, ez egy vicc.
Pl. személyi edző az egyik rokonunk és mesélte, hogy egy másik családtag úgy gondolta, hogy ők majd ingyen járnak hozzá az edzőterembe. Úgy, hogy velük foglalkozzon rendesen, másfél órán át. Pedig ő már az elején mondta, hogy ő ott alkalmazott, az a pénz nem az ő zsebébe megy, és havi bérlet nélkül nem mehetnek oda. Erre az volt a válasz, hogy "majd megoldod, ügyes vagy te".
Vagy itt van apukám, ügyvéd. Igen, néha ingyen, szívességből megír 1-1 adásvételt, vagy ilyen kisebb munkákat, de sokszor olyanokkal keresik meg, hogy röhej. Múltkor azzal, hogy intézzen el egy párezer forintos parkolási bírságot a nagybátyáméknak, hogy ne kelljen kifizetniük. Vagy olyan üggyel mennek oda, ami nem egyszerű, többször kell miatta bíróságra menni, ráadásul innen 200 km-re, szóval oda a napja... És ezt ők ingyen gondolták, aztán amikor mondta apukám, hogy mások ezért mennyit fizetnek, mert a beszólogatás, hogy ő egy pénzleső és az átlag emberek pénzét akarja elszedni, meg "mi olyan bonyolult abban, hogy megír egy pár oldalas papírt".
Olyan is volt, hogy eljöttek hozzánk, hogy kinyomtatnának valamit. Kiderült, hogy az a valami 800 oldal és mikor mondtam (én nyitottam meg a fájlt, ők nem tudták, mi az, csak hogy a gyereküknek kell az egyetemre), akkor mondták, hogy hát akkor nem várják ezt itt meg, majd szóljak ha kész... Mondtam, hogy nincs is ennyi tinták, papírunk, meg én nem fogok ehhez hozzá a szabadidőmben, nem vagyok nyomdász. Mondtam, hogy én hol szoktam a városban nagyobb mennyiséget nyomtatni, vigyék oda. Válasz: ott már volt a lányuk és nagyon drágán nyomtatnák ki. Na köszi, de mi csináljuk meg ingyen.
Ez miért elvárás?
Értékbecslő vagyok, főállásban, ebből élek meg minden... na a rokonok, barátok, barátok barátai (párom barátainak a barátai!) rendszeresen felbukkannak: segítsek eladni a házat, mondjam meg mennyit ér egy lakás, mondjam meg megéri-e felújítani, és a kedvencem: lakást akar venni, keressek párat és amire rábólint egyeztessek időpontot hogy megnézze de kb csak húsvét és karácsony másnapján jó neki reggel 6:40-kor vagy 22:43-kor és erre érjen rá mindenki, nézzem át az adásvételit, nézzem át a dokumentumokat, kéregessek le tulajdoni lapokat, és a másik kedvenc: segítsek bebútorozni a lakást: vigyem el az én kocsimmal szombat reggel az IKEA-ba nézzük meg mi tetszene neki, menjünk haza, mérjük le mi fér be, mert a lézeressel ugye pikkpakk megmondom, aztán menjünk vissza és segítsek elintézni a bútorok hazaszállítását.
Nem azt mondom, néha, olyan embernek igen: édesanyám lakásvásárlásán kifejezetten szerettem volna minden mozzanatnál ott lenni, 50+os nő, nem bízom benne hogy ne akarnák átverni. Párom szüleinek csináltam egy értékbecslést a nyaralóról. Volt már ismerős akinek igen/nem alapon némi utánajárásra megmondtam hogy megéri-e neki annyiért az a lakás vagy sem.
Sajnálom de minden más fizetős, még ha nem is annyit kérek el érte mint a “piaci” áram, ami amúgy szintén nem magas.
Szoktak pillogni, de eleve azzal kezdem hogy a számlát milyen névre írjam, többnyire itt le szokott esni a dolog.
Ugyanitt fellelhetők rokonok, akik úgy vélik, bármit megvetethetnek velem és korlátlan mennyiségű pénzt tudok kölcsönadni is mert mi nekem az a párezer a fényképezőm (hahó, munkaeszköz) többe került...
Nekem kollégákkal is van ilyen
Egy furgonnal járom az országot és rendszeres hogy hozzak el ezt vagy azt. Ha egy 3 kilós dobozról van szó nem gond. Rendes gyerek vagyok...
De mutatták már rá 200 kilós zongorára hogy másodmagammal cibaljam ki a házból és dobjam fel a kocsira. Amikor ráadásul Szív problémával küzdötem. Sértődés lett belőle
Vagy 4db 15 kilós szekrény ajtót felvinni kilencedikre mert nem fér be a liftbe. Mikor csak arról volt szó hogy vigyem oda
Abból is sértődés volt
Nálunk az irodában volt pár belső költözés, irodát cserélt néhány csoport.
A mi csoportunkban van 3 fickó, őket szokták megkérni, hogy segítsenek. Azt mondták hogy persze, szívesen, csak szóljanak már előre hogy tudjanak hozni magukkal váltóruhát. Nem túl kellemes beleizzadni abba a ruhába, amiben később egész nap ücsörögsz.
Nem szóltak, de igazából segítséget sem kértek. Később meg persze ment a sértődés, hogy végignézték ahogy a nők pakolásznak.
(Nem értem miért kell hisztizni, attól még én is meg tudom oldani az ilyen pakolászást, nőként, pláne hogy a többi nővel együtt kéne cipekedni)
Nálunk egy ilyen rokon van, aki elvárja, hogy felváltva menjen hozzá a rokonság a két gyerekét pesztrálni, mert ő nem bír velük. Én egy idő után közöltem, hogy nekem erre nincs kapacitásom, hogy 300 km-ről, a szabad hétvégéimet és szabadságomat arra áldozzam, hogy a gyerekeire vigyázzak, míg ő elmegy a pesti barátnőkkel vedelni. Ja, meg ha már ott vagyok, takarítsak már ki, főzzek meg, mossak ki, hajtsam össze a ruhákat... cserébe, amiért náluk lehetek. Jó üzlet, nem?
Már csak anyám az egyetlen, aki még el-eljár hozzá. A sarkadra kell állni és el kell hajtani a *csába.
Egyébként mi a testvéreimmel (4-en vagyunk) mindig ingyen segítünk egymásnak, lehet ezt egyensúlyban tartani, de egyikünk sem várja el a másiktól, csak valahogy így alakult. Ha a másik nem ér rá, akkor nem ér rá, nincs belőle sértődés. Nyilván ehhez minden fél kell, viszont amit te leírtál, az már bőven a pofátlanság kategória.
Pedig Sarkad milyen menő hely...
Egy ilyennel szóba se állnék
Én tanár vagyok, sokszor futottam már bele, hogy pótvizsga előtt 2 héttel "tegyem már rendbe a gyerek fejét" vagy hogy "intézd már el, hogy görbüljön az a jegy, biztos vannak ismerőseid".
Egyszer egy barátnőm lányával foglalkoztam egész nyáron heti több alkalommal. Úgy beszéltük meg, hogy ha rendbe jönnek anyagilag egy kicsit (éppen akkor vált el a férjétől), visszatérünk a díjazásomra, akár részletekben is rendezheti. (Korábban alkalmanként pár hónapig járt hozzám mindhárom gyereke baráti áron.)
Ma, 4-5 évvel később, medencés házban él az új palijával, kapott tőle autót is, ügyvezető lett, de úgy tűnik, még mindig nem jött rendbe anyagilag és szerintem már nem is fog. :)
Nálunk a párom családja nem túl értelmiségi, én irodában dolgozom ezért én vagyok az "ész" náluk. Velem iratnak önéletrajzot, majd íratják át hetente, hogy még ezt is rakjuk bele meg azt is, meg inkább így inkább úgy, ők pedig a word-öt sem bírják megnyitni. Majd küldjem el én ide, oda, 100 helyre, nyissak nekik e-mail címet, majd fogalmuk sincs hogy kell belépni. (30 éves emberekről beszélünk nem 60 és nem valami világvége putri településen laknak, pestiek :D ) Plusz rendeljek ezt nekik meg azt és átlinkelik, mikor pont ugyan annyi idő nekik is megrendelni.
Most ez nem egy kimondott szolgáltatás (mert nem önéletrajz író vagyok :'D) az ember nem vár érte pénzt, de soha egy tábla csokival nem gondolták honorálni pedig rendesen heti rendszerességgel zaklatnak vele, felhívnak, új dolgokat diktálnak, tőlem várják a megfejtést, hogy mégis hova rakjam még be a többi kamu mellé milyen dátumozással és megesik, hogy AZONNAL kellene siessek már vele.
Nekem pont ellenkező oldalról van több ellenkező tapasztalatom. Pl. amikor vettük a lakást, apám ajánlott ügyvédet, hozzátette, hogy egyébként régen jóbarát volt, még engem is pelenkázott, azóta költözés miatt megszakadt a kapcsolat.
Ügyvéd meg is írta rendesen a papírokat, a munkadíjra azt mondta, hogy nekem nem kerül semmibe, hiába erősködtem. Tényleg normálisan dolgozott, és tényleg nem fogadott el semmit, azóta sem értem, hogy miért, elég kényelmetlenül is éreztem magam emiatt, azt mondta, apámnak simán tartozik ennyivel.
Aztán pár évvel később találkoztunk megint, szintén ingatlanügyben, de akkor már eladó voltam, tehát nem is nekem kellett fizetni. Akkor elmesélte, hogy ugye a korábbi lakásvételnél az eladó látta, hogy korrektül dolgozik, ezért amikor ő vett lakást, akkor hozzá ment vissza, ott is látta az eladó, hogy korrektül dolgozik, elmesélték mindenhol... szóval gyakorlatilag kb. 30 ügyet kapott meg így, csak mert nekem ingyen dolgozott. Ha még mindig szarul érzem magam, akkor fogjam fel úgy, hogy ez neki marketingköltség volt.
Ez persze nem általános, csak gondoltam leírom, hogy ilyen is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!