Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mennyire szokás még ez a...

Mennyire szokás még ez a fajta névfelvétel?

Figyelt kérdés
Például ha egy nő összeházasodik egy Kovács Kálmán nevű emberrel, s úgy veszi fel nevét, hogy Kovács Kálmánné.

2020. júl. 26. 19:35
1 2 3 4 5 6
 31/54 anonim ***** válasza:
84%
De azt tudjátok, hogy ilyen csak Magyarországon van? Aztán kikerül Kálmánné külföldre, mondjuk Németországba, és senki nem érti, miért ez a neve. Magyarázkodhat naponta.
2020. júl. 27. 08:05
 32/54 A kérdező kommentje:

Elég gáz, ha valakit az foglalkoztat, hogy mi lesz, ha kimegy külföldre. Kit érdekel?

2020. júl. 27. 10:51
 33/54 anonim ***** válasza:
65%
Miét gáz? Külföldön sokkal jobban megfizetik a munkát. Külföldön kukásnak lenni király mert sok pénzt adnak érte magyarországon annyit amennyit a szemét ér kb.
2020. júl. 27. 13:04
 34/54 anonim ***** válasza:
77%

"Elég gáz, ha valakit az foglalkoztat, hogy mi lesz, ha kimegy külföldre. Kit érdekel?" - pl. engem. Én rendszeresek járok külföldön, tervben is van, hogy kiköltözök.

A kérdésre válaszolva, én 28 vagyok, egyik volt osztálytársam Xné lett, szerintem rohadt gáz. Ha belegondol az ember, ez nagyon szexista hagyomány és jó, hogy eltűnik.

2020. júl. 27. 13:20
 35/54 anonim ***** válasza:
76%
Kérdező, 18 éve élek külföldön és olyan helyen dolgozom, ahol napi kapcsolatban vagyunk magyar ügyfelekkel. A kollégáim állandóan hülyére röhögik magukat, mikor egy Kálmánnéval van dolguk. Először nem értették, hogy mi van, aztán elmagyaráztam, hogy miért hívják ezt a nőt Kálmánnénak. Nem akarták elhinni, hogy ilyen van. Azóta már csak röhögnek, ha a kezükbe akad egy né a papíron.
2020. júl. 27. 15:04
 36/54 anonim ***** válasza:
54%
Bizonyára sokan tudjátok, hogy a szlovákoknál és cseheknél minden nő (az ott lakó más - pl. magyar - nemzetiségű nő) vezetékneve "-ová"-ra végződik. Ez nem a férjezett állapotra utal, mert a ma született leány is "-ová"-val végződik. Pl. Nováková. A rendszerváltás után sok nő nyugatra ment, ahol ugyanaz volt a problémájuk, mint egyes magyar nőknek a "-né" végződéssel. Ezért sok nő megváltoztatta a vezetéknevét az "-ová" nélkülire. Erre lehetőséget adott pár évtizeddel ezelőtt egy törvény, amit eleinte főleg a magyar nők használtak fel, de újabban már a cseh és szlovák nők is megteszik.
2020. júl. 27. 15:53
 37/54 anonim ***** válasza:
39%

Fú, nagyon retek ez az oldal.

Szerintem sem szerencsés a Kovács Kálmánné-féle névfelvétel, de sosem cikiznék senkit azért, mert így hívják. Régen mondjuk nem is volt lényeges a nő keresztneve, mert hát férj meg a család az tudta, másnak meg nem kellett tudnia.

A kötőjeles megoldás viszont egyáltalán nem egyértelmű, mert van, akinek eleve kötőjeles a családneve, esetleg épp ezért, mert apuka is felvette anyuka nevét (mint pl. az azóta elvált Deutsch(-Für) Tomi), és az utódok mindig követik ezt a magatartás, egy idő után rohadt hosszú neve lesz a leszármazottaknak. A Kovácsné Szabó Erzsébet-féle névfelvétel a legjobb, mert a nő megtartja a nevét, de egyértelmű, hogy már házas.

2020. júl. 27. 17:37
 38/54 anonim ***** válasza:
90%

Utolsó, nem lehet sokszorosítottan kötőjelezni. Szóval mikor oda jutnak a mai kötőjeles nevű gyerekek, hogy házasodnak, választaniuk kell a vezetéknevek között. Azt nem tudom akkor mi van, ha valakinek alapból kötőjeles a neve, és ehhez még pluszan szeretné felvenni a párjáét, de a lényeg, hogy a végtelenségig nem lehet kötőjezeni.

Az meg kit érdekel, hogy ki házas, és ki nem? Ennyi erővel bármilyen egyéb irreleváns információt tartalmazhatna a név. Pl. Kovács Meddővagyokezértnincsgyerek Piroska, Nagy Vanegymacskám Ildikó, Fekete Csalomaférjem Mária. Oké, valakinél nagy teljesítménynek számít, hogy sikerül férfit fognia, de azért hadd ne az legyen már egy név elsődleges funkciója, hogy a családi állapotról árulkodjon.

2020. júl. 27. 17:48
 39/54 A kérdező kommentje:

Jó, a kérdés nem rólad szólt, hanem rólam, és én nem járok külföldre. Téma lezáva.

2020. júl. 27. 19:27
 40/54 anonim ***** válasza:
81%
Szerintem ez így béna, hogy gyakorlatilag elveszíti/lemond a saját nevéről. És akkor meg ráadásul tehát Kálmánné lesz az ő keresztneve. Szóval inkább javasolnám helyette Kovácsné Kiss Kázmirella (ezt a nevet most fejlesztettem ki; nem ismerek iylet.) Vagy pedig a Kovács-Kiss Kázmirella variációkat. :)
2020. júl. 28. 15:21
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!